Millaiset asiat sinua askarruttavat selän ja niskan hoidossa? Tohtori Vahvaselkä vastaa kysymyslomakkeella lähetettyihin kysymyksiin säännöllisin väliajoin ja kysymykset vastauksineen ovat aina Selkäkanavan seuraajien luettavissa tällä sivulla.

Huom! Annettujen ohjeiden ja vinkkien osalta huomioi myös omaan terveydentilaasi liittyvät rajoituksesi. Lääkehoitoon liittyvissä asioissa suosittelemme aina kääntymään oman lääkärisi puoleen.

Kysymykset ja vastaukset 4/2020

Minulla todettiin nikamamurtuma TH7 rintanikamassa. Hoitona fysioterapia ja särkylääkkeet. Nämä ohjeet olen saanut puhelimitse. Fysioterapian ohjeet sähköpostitse. Voiko edes istuallaan nostella esim. 2 kg:n käsipainoja. Sairastan osteoporoosia, lääkitys tähän ei käy. Käytössä lääkkeitä, joiden takia ei käy. Lisäksi laktoosi-intoleranssi. Syön laktoosittomia tuotteita, joissa on D-vitamiinia, kalsiumia ja proteiinia. Mitä tehdä? Kivuthan pikku murtumissa kestää 3-6 kk. Lisäksi viimeisin murtuma L2 eli lannenikama. 

Yleisesti osteoporoosia sairastaville suositellaan selän lihasten vahvistamiseen ja ryhdin parantamiseen vastusharjoitteita esimerkiksi vastuskuminauhalla tehtynä. Voimakkaita vartalon koukistus- ja kiertoliikkeitä on vältettävä. Kaatumisten ja murtumien ehkäisemiseen suositellaan tasapainoa kehittävää voimistelua. Kestävyyskuntoa voi kehittää reippaalla kävelyllä. Myös lihasvoiman kehittäminen lisäpainoilla sopii yleensä osteoporoosia sairastavalle, mutta koska taudin kuva on aina yksilöllinen tulisi, sopivat harjoitteet varmistaa aina sinua hoitavalta taholta, kuten lääkäriltä ja fysioterapeutilta. Tästä UKK-instituutin kokoamasta Luuliikunta-oppaasta löydät lisätietoa osteoporoosia sairastavalle sopivasta harjoittelusta.

Hei, istumatyöläisenä lonkankoukistajien jumiutuminen on vaivannut pitkään. Tämä aiheuttaa monenlaista vaivaa alaselässä ja jaloissa, jopa vatsanalueella. En ole onnistunut saamaan mistään kunnollista ohjeistusta siitä, miten tämän vaivan saisi selätettyä ja pysymään kivuttomana.

Tavallisesti tällaisessa yhden lihasryhmän voimakkaassa ja jatkuvassa kireystilassa on kyse useamman lihasryhmän epäsuhdasta lihasvoiman ja liikkuvuuden suhteen. Eli todennäköisesti sinulla on lihasheikkoutta myös pakaralihaksissa, jotka ovat lonkankoukistajalihasten vastavaikuttajalihaksia eli ne vastaavaa lonkan ojennuksesta. Monipuolinen lihaskuntoharjoittelu lantion seudun sekä reiden etu- ja takaosan lihaksille olisi tärkeää. Lisäksi säännöllinen liikkuvuusharjoittelu eli sekä perinteinen että ns. dynaaminen venyttely lantion seudun lihaksille voisi auttaa pitämään normaalia liikkuvuutta yllä. Myös istumisen tiheä tauottaminentaukoliikunta ja työasentojen vaihtelu pitkin työpäivää olisi tärkeää.

Olen käynyt punttisalilla n. 2 vuotta. Alaselkäni kipeytyi nostaessani vesisaavia tammikuussa 2020. N 3 kk kipu oli kova, jouduin käyttämään särkylääkkeitä Pronaxen 500 ja Panadol 1000 maksimi annoksilla, jotta pystyin kävelemään. Kävin fysioterapeutilla 3 kertaa ja hän hieroi kovertuneet alaselän paikat auki. Pahin hellitti. Mutta vieläkin tunnen alaselkäni väsyvät helposti. Rtg kuvissa 3-5 nikamien välissä kaventumaa. Selkä taipuu kyllä hyvin ja tuolilta ylösnousu on vaivatonta. Lihakset ovat kunnossa. Kuinka voisin kuntouttaa itse selkääni ja saisin sen väsymisen alaselästäni pois? 

Tavallisesti alaselän väsymisen tunne johtuu ympäröivien lihasten heikosta kunnosta. Mutta koska harjoittelet aktiivisesti, tästä ei varmaankaan ole kyse. Väsymistä voi aiheuttaa myös se, että tiedostamattasi jännität alaselän ja keskivartalon lihaksia jatkuvasti vähän ikään kuin varoaksesi selkää. Tämä on hyvin tyypillistä pitkittyneissä kiputiloissa, jolloin usein ns. kipeän kohdan varominen tai suojeleminen jää päälle. Jatkuva lihasten jännittäminen kuitenkin väsyttää lihaksia voimakkaasti eikä se ole tarkoituksenmukaista. Jos kyse on tällaisesta syystä, rentoutumisharjoittelusta ja lihaksia palauttavasta harjoittelusta, kuten rentouttavasta venyttelystä sekä hyvin kevyestä liikunnasta voisi olla apua. Voit kokeilla rentouttaa selkää myös selän lepoasennoilla päivän aikana.

Luulen että minulla on limapussintulehdus reidessä…mikä auttaisi…. En voi syödä buranaa verenpainelääkkeen vuoksi … Onko liikkuminen hyväksi reisi tuntuu päältä välillä hieman ouutuneelta ..kun istun menee ohi….kiitos jos jotain vinkkejä… 

Reisiluun yläosan luisen ulokkeen eli ison sarvennoisen limapussin tulehduksessa kipu paikallistuu tavallisesti lonkan ulkoreunalle reisiluun ison sarvennoisen ja sen takaosan alueelle. Kipu tuntuu usein myös alempana reiden ulkosivulla ja pakaran ulkoreunassa. Oireilu ilmenee yleensä rasituksessa ja yöllä kylkimakuulla. Tuolista ylös nousu, ylämäkeen kävely ja juoksu, portaiden ylösnousu ja kyykystä nousu aiheuttavat kipua. Myös kireät pakaralihasjuosteet voivat selittää lonkkakipua ja reiden ulkoreunan lihaskireys myös ärsyttää ison sarvennoisen limapussia. Reiden ulkoreunan lihaskireys on usein seurausta virheellisestä askelluksesta.

Lonkan isosarvennoisen limapussin tulehduksen ensisijainen hoito on lyhyt tauko ärsytystä lisäävästä liikunnasta ja muutos rasituksessa, joka on ongelman aiheuttanut. Lievissä tapauksissa tämä, paikallinen kylmähoito ja tulehduskipulääke 10–14 vrk:n kuurina suun kautta tai geelinä kipualueen iholla on riittävä. Kylmähoitoa käytetään 10–20 minuuttia kerrallaan ja 3–5 kertaa vuorokaudessa. Kylmäpakkausta ei aseteta suoraan iholle, vaan ihon ja pakkauksen väliin asetetaan esimerkiksi pyyhe.

Pahimman kivun helpotettua aloitetaan kevyesti lonkan/ reiden ulkoreunan alueen lihasten venyttely sekä lonkan pehmytkudosten (lihakset, lihaskalvot, jänteet) joustavuutta ja venyvyyttä lisäävä harjoittelu. Venyttelyn ja harjoitteet ohjaa yleensä fysioterapeutti. Lisäksi kannattaa tehdä alaraajojen askelanalyysi ja tukipohjallisarvio aiheeseen perehtyneen fysioterapeutin toimesta.

Suosittelen kuitenkin ensisijaisesti, että kävisit fysiatrian erikoislääkärin vastaanotolla, jotta saisit varmuuden kivun alkuperästä.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia