Ikääntyminen aiheuttaa erilaisia kuluma- ja rappeumamuutoksia kehon eri rakenteissa ja kudoksissa ja niin käy myös selän rakenteille. Tällaiset muutokset ovat luonnollinen osa ikääntymisprosessia.

Välilevyrappeuma on yhteisnimitys välilevyn ja sitä ympäröivien rakenteiden erilaisille kulumamuutoksille. Kyseessä on useimmiten normaaliin ikääntymiseen liittyvä ilmiö eikä sairaus. Rappeuman luonnollinen kulku on useimmiten hyvänlaatuinen eikä siihen välttämättä liity oireita.

Ikääntyessä selän kulumamuutokset siis lisääntyvät, mutta ikääntyminen ei ole tutkimusnäytön mukaan yhteydessä selkäkipujen lisääntymiseen.

Suurin osa selän ikääntymiseen liittyvistä kulumamuutoksista onkin täysin oireettomia. Selän kulumamuutoksia nähdään magneettikuvissa myös täysin oireettomilla sekä hyvin nuorilla henkilöillä.

Välilevyrappeuman seurauksena välilevyn rakenteessa tapahtuu erilaisia muutoksia: välilevyn nestemäärä vähenee, jolloin välilevyt kuivuvat ja madaltuvat. Tästä seuraa yleensä nikamavälikorkeuden madaltuminen, osteofyyttien eli ns. luupiikkien ilmaantuminen ja muutokset päätelevyjen rakenteessa.

Välilevyrappeumamuutosten edetessä pidemmälle selän liikkuvuus tyypillisesti alenee rappeuma-alueelta ja selkään saattaa tulla liikerajoituksia. Myös selän aamujäykkyyttä saattaa esiintyä, eli yön jäljiltä selkä voi olla jäykkä ja kipeä, mutta se vetreytyy päivän aikana.

Kipuja aiheuttavien rappeumamuutosten oireilu vähenee vuosien kuluessa itsestään. Yhtenä selityksenä tähän on pidetty juuri selkärangan jäykistymistä rappeuman seurauksena. Tämä saattaakin osaltaan selittää iän myötä vähenevää selkäkipua.

Liikunnan puute ja tupakointi voivat osaltaan edesauttaa välilevyjen rappeutumista heikentäen verenkiertoa ja sitä kautta välilevyjen ravinnon saantia. Terveellisillä elintavoilla voi siis edistää myös välilevyjen terveyttä.

Lue myös: Lannerangan välilevyrappeumamuutokset

Lisätietoa selästä ja selän hoidosta