Selän omatoiminen hoitaminen

Selän kipeytyessä on tärkeää, että ymmärrät itse, mistä selkä- ja alaraajaoireesi johtuvat ja mitä voit itse tehdä helpottaaksesi oireita. Olennaista on rohkaistua liikkumaan ja käyttämään selkää selkäkivuista huolimatta.

Niskakivun hoito

Niskan ja hartiaseudun vaivat ovat yleisiä ja ne voivat alkaa vähitellen. Tavallisimmin niskavaivat ovat lihasperäisiä ja suurin osa niska-hartiaoireista paranee itsestään muutamassa päivässä ilman varsinaisia hoitoja.

Lääkehoito

Tavalliset reseptivapaat kipulääkkeet lievittävät usein selkäkipuja. Näista käytetyimpiä ovat parasetamoli ja tulehduskipulääkkeet. Parasetamolia suositellaan usein ensisijaisena kipulääkkeenä sen vähäisten sivuvaikutusten vuoksi, varsinkin jos potilaan kivut eivät ole voimakkaat. Tulehduskipulääkkeillä voidaan lievittää akuuttia alaselkäkipua. Tutkimusten mukaan lääkkeiden vaikutus on kuitenkin lievä. Parasetamoli tai tulehduskipulääkkeet eivät tehoa neuropaattisen eli hermovauriokivun hoitoon. Neuropaattiseen kipuun käytetään mielialalääkkeita, epilepsialääkkeitä sekä opioideja.

Fysioterapia

Fysioterapeutti tutkii ja arvioi selkäkipuisen terveyttä, liikkumista, toimintakykyä ja toimintarajoitteita. Fysioterapeutilta selkäkipuinen saa ohjausta ja neuvontaa sekä harjoittelun etenemisen tueksi tarvittaessa manuaalista terapiaa, johon kuuluvat nivelten ja selkärangan mobilisaatio ja hieronta.

Muut manuaaliset hoidot

Manuaalinen terapia on yleistermi, joka kattaa nivelten manipulaatio- ja mobilisaatiohoidot sekä hieronnan eri muodot. Manuaalisten menetelmien tavoitteena on ensisijaisesti kivun lievittäminen sekä nivelen optimaalisen liikkeen palauttaminen.

Milloin lääkäriin?

Usein selkäkivut paranevat nopeasti eikä lääkärissä käynti ole tarpeen. Lääkärissä käynti voi kuitenkin olla tarpeen mikäli selkäkipu on hyvin voimakasta, selviytyminen päivittäisistä tehtävistä on estynyt, selkäkipuun liittyy kuumeilua, huonovointisuutta, vatsa- tai rintakipua, selkäkipuun liittyy alaraajan heikkoutta, tunnottomuutta tai puutumista, selkäkipuun liittyy virtsaamisvaikeuksia tai ulosteen pidätyskyvyttömyyttä tai selkäkipu pitkittyy tai toistuu usein.

Leikkaushoito

Selkäleikkaus on ortopedian, lastenortopedian tai neurokirurgian alaan kuuluva kirurginen toimenpide. Se kohdistuu selän hermorakenteisiin ja tukirakenteisiin kuten luustoon ja nivelsiteisiin. Leikkausaihe voi olla esimerkiksi välilevytyrä, selkäydinkanavan ahtauma, nikamasiirtymä, osteoporoottinen murtuma, vaikea-asteinen skolioosi, hyvänlaatuinen tai pahanlaatuinen kasvain, etäpesäke tai muu rakennemuutos. Leikkaustarpeen ja siihen liittyvät riskit arvioi aina erikoislääkäri yksilökohtaisesti. Ennen leikkauspäätöstä lääkäri keskustelee perusteellisesti potilaan kanssa ja esittää suunnitellun toimenpiteen odotettavissa olevat hyödyt sekä mahdolliset riskit.

Oppaita selän hoitoon

Tutustu monipuolisiin selän ja niskan itsehoito-oppaisiin. Voit ladata ja halutessasi myös tulostaa oppaita maksutta omaan käyttöösi.

Vahva Selkä – Selkäkanava podcast

Tervetuloa kuuntelemaan Vahva selkä – Selkäkanava podcast -sarjaa! Sarjassa keskustellaan vaihtuvien asiantuntijavieraiden kanssa selän hyvinvoinnin teemoista ja tarjotaan keinoja selän itsehoitoon.

Tohtori Vahvaselän vastaukset

Tutustu Tohtori Vahvaselälle lähetettyihin kysymyksiin ja niiden vastauksiin liittyen selkä- ja niskakipuun sekä niiden itsehoitoon.

Tavallisten ihmisten tarinoita

Tutustu tavallisten ihmisten kertomuksiin selkäkivuista ja selän kuntouttamisesta.

Kuntoutuspalvelut ja sairauspäiväraha

Selkäkivun tai muun pidempiaikaisen sairauden vuoksi on mahdollista saada ansionmenetyskorvausta joko Kansaneläkelaitokselta tai vakuutusyhtiöiltä. Myös osallistuminen erilaisiin kuntoutuspalveluihin on mahdollista.