Kahdeksan kymmenestä aikuisesta kärsii selkäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä.

Kuinka kauan selkäkipu kestää? Miten selkäkipua voi hoitaa? Milloin kipulääkkeitä kannattaa syödä? Millainen on hyvä patja selälle? Milloin pitää mennä lääkäriin? Tutustu yleisimpiin kysymyksiin ja vastauksiin selkäkivusta.

Kuinka kauan selkäkipu kestää?

Selkäkipu on erittäin tavallista: selkäkipua potee neljä viidestä aikuisesta elämänsä aikana. Jos ei ole viitettä vakavasta vammasta tai sairaudesta, tavallisesta selkäkivusta toipuminen vie hyvin hoidettuna yleensä päiviä tai enintään viikkoja. Iskiaksesta toipuminen kestää kauemmin. Selkäkivun kokeminen on myös yksilöllistä ja joillakin potilailla oireet voivat pitkittyä. Selkäkivun uusiutuminen on myös tavallista. Uusiutumista voi ehkäistä harjoittelulla.

Miten hoidan selkäkipua?

Kun kivut hellittävät niin paljon, että liikkuminen onnistuu, on paras nousta vuoteesta ja pyrkiä elämään niin normaalia elämää kuin mahdollista. Kevyttä liikuntaa, kuten kävelyä, pyöräilyä ja uintia, voi harrastaa heti selkäoireiden alusta alkaen, mikäli ne tuntuvat hyviltä liikuntamuodoilta. Jo ensimmäisen kipujakson ilmaantuessa kannattaa hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle. Silloin voidaan huomioida esimerkiksi työasennot ja estää selkäkivun pitkittyminen ja uusiutuminen. Lisäksi alkuvaiheen ohjauksella voidaan puuttua selän hallinnan puutteisiin ja mahdolliseen kivun aiheiuttamaan liikkumisen pelkoon.

Jos selkäkipu on kestänyt yli 6 viikkoa ja se on heikentänyt merkittävästi toimintakykyä, kannattaa aloittaa ohjattu vartalo- ja jalkalihasten voimaa sekä yleistä fyysistä kuntoa asteittain lisäävät harjoitukset fysioterapeutin opastuksella. Työhön kannattaa palata mahdollisimman pian.

Manipulaatiota selkäkivun hoitomenetelmänä voi tarvittaessa käyttää sekä akuutin että pitkäkestoisen kivun lisähoitona, kun vakavat selkäsairauden syyt on suljettu pois eikä ole aihetta leikkaukseen. Hoidon antajalla on oltava asianmukainen koulutus. Manipulaatiohoidon kipua lievittävä vaikutus vastaa särkylääkkeiden tehoa.

Hieronnan vaikutus on lyhytaikainen mutta terapeuttiseen harjoitteluun ja ohjaukseen yhdistettynä selän hieronta voi vähentää pitkittynyttä alaselkäkipua ja parantaa toimintakykyä. Jokin itselle mielihyvää aiheuttava liikunta- tai jokin muu harrastusmuoto saattaa suunnata ajatukset pois kivusta ja sitä kautta vähentää kiputuntemusta.

Millainen selkäsairaus on iskias?

Iskias heijastuu alaraajaan.

Iskias on hankala selkäkipu, joka yleensä kestää muutamia kuukausia ja joskus kroonistuessaan kauemminkin. Iskias heijastuu alaraajaan. Syy on selkäytimestä lähtevän hermojuuren puristusoire. Kyseinen hermo on yleensä  ärtynyt tai tulehtunut, aiheuttaen hermokipua ja hermon toimintahäiriöitä kuten puutumista, pistelyä ja mahdollisesti lihasheikkoutta.

Tavallisin syy hermopuristukseen on rikkoutunut nikamavälilevy, välilevytyrä, jossa välilevyn keskuksen (nucleus pulposus) hyytelömäinen aine vuotaa ja pullistuu ulos painaen hermoa. Välilevyn keskustan aine on hapanta ja happamuus ärsyttää hermoa, vaikka pullistuma olisi pienempi eikä painaisi hermoa. Isommat pullistumat painavat hermoa ja sen lisäksi revenneen välilevyn happamuus lisää hermon tulehdusta.

Voiko tupakointi aiheuttaa selkäkipua?

Tupakointi lisää selkäkivun riskiäUseiden tutkimusten mukaan tupakointi lisää riskiä sairastua sekä selkäkipuun että iskiakseen. Tupakointi heikentää verenkiertoa ja sitä kautta hapen ja ravinteiden virtausta nikamavälilevyihin.

Tupakointi vähentää myös luun mineraalitiheyttä, mikä voi johtaa ennenaikaiseen osteoporoosiin, nikamien haurastumiseen ja mikromurtumiin.

Vähäinen liikunta ja lihavuus saattavat myös lisätä selkäkipuja. Lisäksi stressi, tyytymättömyys työhön ja muut psyykkiset ja sosiaaliset tekijät ovat usein yhteydessä selkävaivoihin.

Pitääkö selkäkipuun käyttää kylmää vai lämpöä?

Lämpöhoito voi vähentää lyhytaikaisesti äkillistä ja pitkittyvää selkäkipua ja parantaa toimintakykyä.

Selkäkivun äkillisessä vaiheessa voit myös kokeilla kylmäpakkausta kipualueelle 10 – 15 minuutin ajan. Laita pakastimesta jäitä tiiviiseen muovipussiin kylmän veden joukkoon ja laita ohut pyyhe ihon ja kylmäpakkauksen väliin. Voit myös ostaa apteekista pakastimessa kylmennettäviä pakkauksia. Hoidon voit toistaa useita kertoja päivässä.

Miten hoidan kipeää selkää raskauden aikana?

Raskauden aikana selän hoitamiseen on kiinnitettävä huomiota

Mikäli raskaus etenee normaalisti eikä esteitä liikuntaharjoittelulle ole, auttaa säännöllinen harjoittelu ehkäisemään selkävaivoja, lantionpohjan ongelmia ja ylläpitämään yleistä lihaskuntoa. Selkäkipua helpottavat kevyt liikunta, selän rentoutusasennot, selän tukivyö tai kylmä-/lämpöpakkaus kipualueella.

Millainen on hyvä patja selälle?

Puolipehmeä patja sopii selkäkipuiselle.Selällään nukkuessa lantio ja hartiat voivat painua hieman patjaan siten, että alaselässä säilyy luonnollinen pieni notko. Kyljellä nukkuessa lantion ja hartian tulisi painua patjaan niin, että selkäranka pysyy suorana.  Jos lantio pyrkii kääntymään kyljellä nukkuessa, voi kokeilla tyynyn laittamista polvien väliin. On tärkeää, että patja ei ole liian kova, ohut tai joustamaton, mutta ei liian pehmeäkään. Keskikova patja sopii joidenkin tutkimusten perusteella selkäkipuiselle parhaiten. Patjan valinta on kuitenkin aina yksilöllinen oman selkävaivan mukaan. Kun hankit uuden patjan, sinun kannattaa kokeilla sitä liikkeessä ennen ostamista ja olla patjalla jonkin aikaa oikean tuntuman saamiseksi.

Miten valitsen sopivan tyynyn?

Hyvä tyyny tukee niskaa ja päätä niin, että kaularanka on suoraan selän jatkeena luonnollisessa asennossa. Kyljellä niskan tulisi olla suorassa linjassa koko selkärankaan nähden. Mikäli nukut useimmiten kyljelläsi, käytä paksumpaa tyynyä, jolloin kaularangan alueelle tulee enemmän tukea kuin pään alueelle. Selällään nukkuvan tyyny voi olla melko matala. Tyynyssä pitäisi kuitenkin olla kaularangan alueella tukea niin, että kaularanka pysyy luonnollisessa asennossa.

Onko minulle hyötyä tukiliivin hankkimisesta?

Tukivyö tukee lanne- ja ristiluun aluetta ja voi lievittää alaselän kipuja. Tukivyön käyttökohteita ovat mm. lannenikamatulehdus, lannerangan osteoporoosikivut, alaselkäkivut, noidannuoli, iskias, välilevynpullistuma sekä selkävammat ja lihaskrampit.

Tukivyö antaa tukea myös selkäleikkauksen jälkeen.

Tutkimuspohjaista näyttöä tukiliivin avusta ei ole. Jos koet, että tukiliivi helpottaa oloasi, voit käyttää sitä. Ei kuitenkaan kannata totuttaa selkää tukiliivin jatkuvaan käyttöön. Tukiliivin käyttö ei heikennä selän lihaksia.

Milloin kipulääkkeitä kannattaa syödä?

Kipulääkitystä käytetään jaksoittain kivun voimakkuuden ja esiintymisen mukaan. Kipulääkkeillä turvataan mahdollisimman kivuton liikkuminen ja toimintakyvyn ylläpito. Itsehoitona lievään selkäkipuun riittää yleensä ilman reseptiä apteekista saatava parasetamoli. Parasetamoli on ensisijainen kipulääke, jos kivut eivät ole voimakkaat. Kohtalaiseen kipuun saa yleensä apua tulehduskipulääkkeistä, joista osa on reseptivapaita.

Voimakkaaseen selkäkipuun saatetaan tarvita lääkärin määräämää kipulääkettä, jota käytetään lääkärin ohjeen mukaisesti. Kivun hoito on ensisijaisen tärkeä pitkittyneen kivun ehkäisemiseksi.

Mitä liikuntalajeja selkäkipuinen voi harrastaa?

Sauvakävely on selkäystävällinen liikuntalajiKipujakson alkuvaiheessa voit edistää toipumista kevyellä liikunnalla ja harjoittelulla kuten kävelemällä tai sauvakävelemällä lyhyitä matkoja useita kertoja päivässä, uimalla, vesikävelemällä tai vesijuoksemalla.

Aloita liikuntaharjoittelu hitaasti ja lisää nopeutta ja harjoitusten kestoa vähitellen. Usein oireet alkuun hieman lisääntyvät, mutta niistä ei ole syytä huolestua.

Mikäli kivut pahenevat voimakkaasti tai pitkittyvät, keskustele asiasta lääkärisi kanssa. Selkäkipujakson lievennyttyä voit aloittaa säännöllisen liikunnan itsellesi mieluisalla tavalla.

Miten ja milloin venyttelen?

Fysioterapeutin yksilöllisessä ohjauksessa saat parhaiten kokemuksen siitä, mitä lihaksia sinun on hyödyllistä venyttää ja miten. Itsenäisesti voit tämän perusteella venytellä sinulle parhaaksi katsomallasi tavalla ja parhaaksi kokemallasi ajalla. Esimerkiksi iskiaksessa pitkäkestoiset venytykset eivät sovi niille lihasryhmille, joiden kautta hermo kulkee.

Minkälaiseen ryhmäliikuntaan kannattaa mennä, jos selkä on kipeä?

Olisi hyvä aloittaa harjoittelu ryhmässä, jossa on ammattitaitoinen ohjaaja (fysioterapeutti). Harjoittelussa tulisi huomioida keskivartalon hallinta (syvät selkä- ja vatsalihakset, lantionpohjalihakset ja pallea). Joogasta ja pilateksesta on tutkimusten perusteella hyötyä selkäkipuihin. Kuuntele omaa kehoasi ryhmäliikunnassa, rohkaistu kokeilemaan liikkeitä välttäen pakottamista ääriasentoihin.

Selkäyhdistysten toimintamuodoista tavallisimpia ovat liikuntaryhmät, vertaistuki, tuetut lomat, luentotilaisuudet ja virkistystoiminta. Lisätietoja oman paikkakuntasi toiminnasta saat lähimmän yhdistyksen yhteyshenkilöiltä.

Milloin selkäkivun takia pitää mennä lääkäriin?

Oma lääkärisi voi arvioida selkäkivun edellyttämien tutkimusten tarpeen.Usein selkäkipu paranee nopeasti eikä lääkärissä käynti ole tarpeen. Lääkärissä käynti voi olla tarpeen mikäli:

  • Selkäkipu on hyvin voimakasta.
  • Selviytyminen päivittäisistä tehtävistä on estynyt.
  • Selkäkipu pitkittyy tai toistuu usein.

Jos selkäkipuun liittyy virtsan tai ulosteen pidätyskyvyn häiriöitä, jos peräaukon alueella on tunnottomuutta tai jos jalkaterän lihaksissa on heikkoutta, hakeudu heti päivystysvastaanotolle.

Toistuvissa ja pitkittyneissä selkäkivuissa hyvä potilas-lääkäri -suhde on tärkeä. Tämän vuoksi on tärkeää, että käyt samalla lääkärillä, jolla on kokonaiskäsitys selkäkipuusi liittyvistä ongelmista. Oma lääkärisi voi myös parhaiten arvioida selkäkivun edellyttämien tutkimusten ja hoitojen tarpeellisuuden.

Akuutti alaselkäkipu tai muu tilapäinen selkäkipu ei edellytä välittömiä kuvantamistutkimuksia, jos havaittavissa ei ole merkkejä vakavista sairauksista. Uusiutuvan, pitkittyvän tai kroonisen selkäkivun selvittämisessä ovat kuvantamistutkimukset aiheellisia vain kun harkitaan leikkaushoitoa tai epäillään vakavaa tai spesifistä selkäsairautta.

Mistä saa vertaistukea?

Selkäliiton selkäneuvojat pitävät yllä tietoa selkäyhdistysten vertaistukihenkilöistä ja vastaavan koulutuksen käyneistä. Selkäneuvojat pyrkivät saamaan henkilön tarvetta vastaavan tukihenkilön. Joissakin selkäyhdistyksissä toimii vertaistukiryhmiä.

Tervetuloa Selkäkouluun!