Sopivalla tyynyllä ja patjalla nukkuessa selkäranka on luonnollisessa asennossa.Kun ihminen on valveilla ja pystyasennossa, niska on suorassa ja pää pystyssä. Öisin niska saattaa olla tuntikausia huonossa asennossa, jolloin nikamien pikkunivelet ovat ääriasennossa ja voivat lukkiutua, nivelsiteet voivat venyä ja välilevypaine kasvaa ääriasennoissa. Lihaspituus voi muuttua, jos niska on joka yö huonossa asennossa.

Myös kaularangan hermojen ulostuloaukot voivat kaventua ääriasennoissa. Jos kulumat ovat jo valmiiksi ahtauttaneet ulostuloaukkoja, saattavat hermot joutua puristuksiin. Tästä voi seurata esimerkiksi puutumis- ja pistelyoireita yläraajoihin. Samanlaisia oireita voi ilmetä, jos nukkuu paljon vatsallaan, jolloin pää on kiertyneessä asennossa.

Sopivalla tyynyllä ja patjalla nukkuessa selkäranka on luonnollisessa asennossa yön aikana ja verenkierto on paras mahdollinen koko selän alueella.

Tyynyä ostaessa kannattaa hyödyntää koulutettujen vuodemyyjien asiantuntemusta. 

8 ohjetta tyynyn valintaan

  1. Tyynyn valinta on yksilöllinen ja tyyny vastaa nukkujan mittoja.
  2. Tyynyn koko on myös riippuvainen patjasta. Pehmeään patjaan hartia uppoaa syvemmälle kuin jäykkään patjaan, ja tyynyn voi olla silloin ohuempi. Jos joudut työntämään käden tyynyn alle korokkeeksi, silloin tyyny on todennäköisesti liian matala.
  3. Hyvä tyyny tukee niskaa ja päätä niin, että kaularanka on suoraan rintarangan jatkeena luonnollisessa asennossa.
  4. Mikäli nukut useimmiten kyljelläsi, käytä paksumpaa tyynyä, jolloin kaularangan alueelle tulee enemmän tukea kuin pään alueelle.
  5. Selällään nukkuvan tyyny voi olla melko matala. Tyynyssä pitäisi kuitenkin olla kaularangan alueella tukea niin, että kaularanka pysyy luonnollisessa asennossa ja sen notko säilyy.
  6. Vatsallaan nukkumista olisi hyvä välttää, koska siinä asennossa kaularanka kiertyy voimakkaasti ja hermot altistuvat venytykselle ja puristukselle.
  7. Tarkista tyynyn materiaali. Toiset tyynyt saattavat litistyä hyvinkin paljon pään painosta, mikä on hyvä huomioida tyynyä valittaessa. Kannattaa muistaa omat erityistarpeet tyynyä valitessa ja valita sellainen materiaali, joka on itselle sopiva, esimerkiksi ei-allergisoiva. Hyvässä tyynyssä on myös irrotettava, pestävä päällinen eikä se hiosta.
  8. Testaa tyynyä etukäteen ennen ostamista, jos se vain on mahdollista. On hyvä muistaa, että uudenlaiseen tyynyyn tottumiseen voi mennä viikko tai parikin.

Lisätietoa

Kokeile tehokasta niska-hartiajumppaa