Millaiset asiat sinua askarruttavat selän ja niskan hoidossa? Tohtori Vahvaselkä vastaa kysymyslomakkeella lähetettyihin kysymyksiin säännöllisin väliajoin ja kysymykset vastauksineen ovat aina Selkäkanavan seuraajien luettavissa tällä sivulla.

Huom! Annettujen ohjeiden ja vinkkien osalta huomioi myös omaan terveydentilaasi liittyvät rajoituksesi. Lääkehoitoon liittyvissä asioissa suosittelemme aina kääntymään oman lääkärisi puoleen.

Kysymykset ja vastaukset 5/2019

Alaselästä on nikamat painunut yhteen, nesteet on lähtenyt pois. Kivut on välillä tosi kovat, kipulääkitys on päällä koko ajan. Mitään ei ole kuulemma tehtävissä.

Välilevyrappeuma eli diskusdegeneraatio on useimmiten normaaliin ikääntymiseen liittyvä ilmiö. Välilevyrappeumassa selän nikamavälilevyn nestemäinen ydin menettää kimmoisuuttaan ja painuu helpommin kasaan. Tällöin luiset nikamat lähenevät toisiaan. Välilevyrappeumamuutokset voivat ahtauttaa mm. hermojuuriaukkoja ja aiheuttaa siten hermojuuriärsytystä. Oireilu voi helpottaa ajan kanssa ja on myös tavallista, että oireiden voimakkuus vaihtelee eri ajanjaksoina. Tällaista välilevyn rappeumaa voi verrata nivelrikkoon eli ns. nivelkulumaan. Nivelrikossa ruston välityksellä toisiinsa niveltyvät luun päät lähenevät toisiaan nivelruston kuluessa. Myös välilevy on siis rustokudosta. Ikävä kyllä rustokudos ei uusiudu, joten kulumaa sinällään ei voida korjata.

Selän kuntoutumisen kannalta tärkeää on pysyä fyysisesti aktiivisena ja löytää itselle mieluinen tapa liikkua. Lisäksi keskeistä on vahvistaa keskivartalon (lantionpohjan sekä syvien vatsa- ja selkälihasten) sekä alaraajojen lihaksia. Myös tietoinen läsnäolo– ja rentoutumisharjoittelu voi auttaa kivunhallinnassa ja vahvistaa kehon omia kivunsäätelyjärjestelmiä.

Hei, pitäisikö huolestua ristiselän nikamien lisääntyvästä rutinasta selän kiertoliikkeessä (kuin kaksi kiveä)? Eivät ole kipeät, mutta arat ääriliikkeissä joita vältän. Selässä on notko, joka on lisääntynyt raskauksien myötä. Yritän vahvistaa ”tukikorsettia” pilates-ryhmässä. 

Tavallisesti liikkeisiin liittyvä kivuton rutina ei haittaa mitään. Rutina saattaa johtua selän pienten nivelten kulumamuutoksista, mutta kulumat tai muut vähäiset muutokset ovat kuitenkin tavallisia eikä niihin varsinaisesti tarvitse kiinnittää huomiota. Selkää kannattaa käyttää normaalisti ja pysyä fyysisesti aktiivisena. Eli jatka vain samaan malliin ja pidä huolta hyvästä lihaskunnosta.

Selkäni leikattu ahtautumien takia 4.9 vieläkin joudun käyttäjän keppejä tai rollaattoria liikkeessäni, selkäkanavaan piti mennä neljästä eri kohdasta. Kuinka kauan kestää kuntoutuminen olen polkenut kuntopyörää, kävellyt pieniä matkoja venyttelyt ym. 

Selkäleikkauksesta toipuminen on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat muun muassa leikkauksen alkuperäinen syy, kiputilanne ennen leikkausten, leikkauksen onnistuminen ja kudosten paraneminen leikkauksen jälkeen. Lisäksi yksilölliset tekijät, kuten ikä, terveydentila, fyysinen kunto ja toimintakyky, haavan paikka ja leikkauksen jälkeinen hoito vaikuttavat toipumisnopeuteen. Leikkauksesta kuntoutuminen voi kestää kuukausia, jopa vuoden.

Selkäleikkauksesta toipumisessa tulee ensisijaisesti noudattaa aina leikkaavan lääkärin tai sairaalan fysioterapeutin antamia ohjeita. Kysele tarvittaessa lisätietoja oman kuntoutumisen etenemisestä leikkauksen suorittaneen laitoksen asiantuntijoilta. Mutta huomioi, että sinun kohdallasi leikkauksesta on kulunut kuitenkin vasta reilu kuukausi.

Iskiaskipuni on vuoroin pahentunut ja vuoroin kokonaan parantunut viimeisen 4 vuoden aikana useita kertoja. Onko tämä tyypillistä? Voiko tämän odottaa edes jossain vaiheessa paranevan pysyvästi?

Välilevyperäinen iskiashermon ärsytys- tai puristustila paranee tavallisesti itsestään 1-3 kuukaudessa. Joskus iskiasoireilu voi kuitenkin pitkittyä tai vaiva uusiutua. Kipujen pitkittyessä varsinainen kudosvaurio (hermojuuripuristusta tai –ärsytystä aiheuttanut välilevynpullistuma) on jo yleensä parantunut, mutta kivunsäätelyjärjestelmän häiriön vuoksi kipu jatkuu. Pitkittyneeseen kipuun liittyykin aivojen toiminnallisia muutoksia. Aivotutkimukset kokeellisilla kipuärsykkeillä ovat osoittaneet, että pitkittynyttä kipua potevan henkilön aivot työstävät kipua poikkeavasti. Pitkittynyttä kipua onkin vaikea hoitaa, eikä oireilu välttämättä kokonaan häviä. Tärkeää olisi ymmärtää, että kipu ei yleensä tällöin johdu enää kudosvauriosta vaan hermoston herkistymisestä kivun aistimiselle.

Aivojen kivunsäätelyjärjestelmässä tapahtuneisiin muutoksiin voidaan vaikuttaa tehokkaan kivunhallinnan avulla. Mielenvirkeyden vaaliminen ja tyydytystä antavat elämänsisällöt ovat keskeinen osa kivunhoitoa ja paranemista. Lisäksi säännöllinen ja itselle mieluisa liikunta ja tietoinen läsnäoloharjoittelu vahvistavat kehon omia kivunsäätelyjärjestelmiä, jolloin toimintakyky paranee ja selkäkipu vähenee.

Hei, Olen 37-vuotias nuori nainen ja kärsinyt selkäkivuista noin kymmenen vuotta. Viimeiset kaksi vuotta kipua on ollut päivittäin. Kokeilussa on ollut kaikkea mahdollista kipukynnyslääkettä ja särkylääkettä mutta laihoin tuloksin. Istumakyky on käytännössä täysin mennyttä koska kivut yltyvät istuessa valtavasti. Reipas kävely taas auttaa. Apua saan paljon myös tens-laitteesta sekä lämpöisestä kauratyynystä. Korsettia olen vahvistanut fysioterapeutin ohjauksessa mutta samat laihat tulokset. Selän tila aaltoilee, on parempia päiviä ja tosi huonoja päiviä jolloin selkä menee noidannuolilukkoon. Selän paikallisen kivun lisäksi on jalkoihin säteileviä oireita. Vesipatja jalkapohjan alla, kaapelimainen kipu pakarasta pohkeeseen, voimaton ja painava, perässä vedettävä jalka, polttava kipu kantapään ulkosyrjällä mm. Näitä oireita on ollut kaksi vuotta vaihtelevasti vasemmassa jalassa, ei pysyvästi. Nyt uutena oireena kesästä oikeassa jalassa tärinää tai värinää reiden etuosassa. Tuntuu jalassa siltä että maa tärisisi. Kysymys kuuluu että voiko näitä kaikkia ilmeisesti hermostoperäisiä oireita vain sietää ja uskoa siihen että mitään isoa ei selässä ole menossa rikki vai tarkoittaako aina uusi ilmaantuva oire selän tilan huononemista? Lääkärissä en ole enää hetkeen käynyt koska en koe saavani sieltä mitään apuja. Selkä on kuvattu ja 4-5 välissä on tyrä joka näkyi sekä 05/2017 että 06/2018 kuvissa. Mitään leikattavaa ei kuulemma ole. Itsellä on tulevaisuuden pelko hurja. Kuinka kauan tällaisella selällä tulee toimeen ja pysyy työkykyisenä?

Lanneselän välilevytyrä voi painaa iskiashermoa aiheuttaen erilaisia alaraajan puutumis- ja pistelyoireita sekä lihasheikkoutta. Tavallisesti oireilu helpottaa kolmen kuukauden kuluessa, mutta joskus käy niin, että kipuoireilu pitkittyy. Pitkäkestoinen kipu kestääkin pitempään kuin kudosvaurion paraneminen, eikä sillä ole enää kehoa suojelevaa merkitystä. Toisin sanoen, vaikka välilevytyrä ei enää paina hermojuurta (iskiashermoa) oireet silti jatkuvat. Tällöin kyse on kivunsäätelyjärjestelmän häiriöstä eli hermoston herkistymisestä kivulle. Jo pienikin ärsyke laukaisee kivulle herkistyneessä keskushermostossa voimakkaan kipukokemuksen. Pitkäkestoiseen eli krooniseen kipuun liittyykin aivojen toiminnallisia muutoksia, jonka vuoksi pitkittynyttä kipua potevan henkilön aivot saattavat työstää kipua poikkeavasti.

Keskeinen osa kivunhoitoa ja paranemista on hyväksyä se, että olo ei välttämättä koskaan muutu täysin kivuttomaksi, mutta aivojen kivunsäätelyjärjestelmässä tapahtuneisiin muutoksiin voidaan kuitenkin vaikuttaa tehokkaan kivunhallinnan avulla. Kivunhallinnassa ja sen hoidossa keskeistä on itselle tyydytystä antavien elämän sisältöjen ja mielenvirkeyden vaaliminen. Myös itselle mieluisa ja säännöllinen liikunta ja tietoinen läsnäoloharjoittelu vahvistavat kehon omia kivunsäätelyjärjestelmiä, parantavat toimintakykyä ja vähentävät kipuja. Ota kipu haltuun -kirjasta voit myös saada hyviä vinkkejä kivunhallintaan.

Ulkoilutin suht vahvoja koiriani ja he riuhtaisivat hihnassa äkki arvaamatta, joten en kerennyt reagoimaan tuohon nykäisyyn. Siitä asti niskani rangan kohdalta on ollut kipeä, enkä saa nukutuksi sekä pään kääntäminen sivuille ei onnistu. Kipulääke ei juurikaan auta. Voiko tämmöinen nykäisy aiheuttaa välilevynpullistumaa tms niskassa?

Kyseessä voi olla ns. piiskaniskuvamman eli niskan retkahdusvamman tapainen oire. Niin sanottu niskan retkahdusvamma syntyy tyypillisesti peräänajokolarissa, jolloin vauhdista tulee äkkipysähdys. Tämä nopea muutos liike-energiassa saattaa aiheuttaa päähän ja niskaan voimakkaan eteen-taakse suuntautuvan hallitsemattoman heilahdusliikkeen eli retkahduksen.

Retkahduksen seurauksena oireina voi olla niskakipua ja niskan liikerajoitusta, kuten sinunkin tapauksessasi. Varsinaisessa liikenneonnettomuuden tai kolarin aiheuttamassa niskan retkahdusvammassa, jossa vaikuttavat voimat ovat paljon suuremmat, voi lisäksi olla hyvin monenlaisia muita oireita, kuten huimausta, kömpelyyttä, keskittymisvaikeuksia, nielemisvaikeutta ja korvien soimista. Tyypillisesti retkahdusvamman yhteydessä syntyvät vauriot ovat pääasiassa pehmytkudosperäisiä, eivätkä ne näy kuvantamistutkimuksissa. Kipu johtuu tavallisesti retkahduksen aiheuttamasta lihasten ja nivelkapselien hermopäätteiden ärsytystilasta, joka paranee itsestään nopeasti. Joskus hermopäätteet voivat kuitenkin herkistyä kivulle, mikä voi ylläpitää kipuoireilua. Kivun jatkuminen johtuu siis tällöin hermoston herkistymisestä kivulle, ei siksi, että kyseessä olisi enää kudosvaurio.

On epätodennäköistä, että kuvailemasi tapahtuma aiheuttaisi välilevyn pullistuman kaularankaan. Varsinkin jos kaularangassa ei ole aiempia vammoja. Kaularankaperäinen välilevyn pullistuma aiheuttaa tavallisesti myös säteilyoireita yläraajaan tai -raajoihin, kuten puutumisoireita tai tuntohäiriöitä käsiin. Joskus myös tällaisissa äkillisissä retkahduksissa voi syntyä ns. fasettinivelten lukko-oireita, jotka aiheuttavat kipua ja liikerajoitusta.

Tällaisten retkahdustyyppisten vammojen paranemista edesauttaa mahdollisimman nopea paluu normaaleihin arkielämän rutiineihin. Kipua ja särkyä voi hoitaa tulehduskipulääkkeillä. Niskan tukikaulureista ei ole osoitettu olevan hyötyä. Suosittelen sinua kuitenkin ensisijaisesti käymään lääkärissä oirekuvan syyn selvittämiseksi.

Iskiaskivun ollessa akuutimmillaan toinen lääkäri suositteli venyttelemään, ja toinen välttämään venyttelyä. Itselläni rauhallisen venyttelyn jälkeen selkä tuntuu hetken paremmalta. Mutta voiko siitä olla haittaa? 

Tavallisesti iskiaskivun syy on välilevyn pullistumasta johtuva iskiashermon hermojuuren puristus- tai ärsytystila. Pakarassa sijaitseva lonkan ulkokiertäjälihas, piriformis, kulkee lähellä iskiashermoa ja joskus hermo voi mennä lihaksen läpi. Tällaisissa tapauksissa, jotka ovat hyvin harvinaisia, piriformislihaksen kireys voi johtaa iskiashermon puristus tai ärsytystilaan, mikä aiheuttaa välilevynpullistuman kaltaisia säteilyoireita alaraajaan. Toisaalta myös välilevypullistuma itsessään voi aiheuttaa piriformislihaksen kireyttä. Näiden syiden vuoksi toinen lääkäreistä on saattanut suositella kevyttä venyttelyä myös akuutissa iskiaskivussa. Tavallisesti akuutissa iskiaskivussa suositellaan ensisijaisesti välttämään vuodelepoa ja pysymään aktiivisena kevyen liikkumisen avulla. Passiivista venyttelyä sinällään ei suositella akuutissa iskiaskivussa, ellei kyse ole piriformisperäisestä ärsytystilasta. Pitkäkestoinen ja voimakas venyttely voi ärsyttää pinteessä olevaa hermojuurta. Mutta tosiaan jokainen tapaus on yksilöllinen, joten jos venyttely ei aiheuta kipua venyttelyn aikana tai sen jälkeen, siitä ei ole haittaa.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia