Millaiset asiat sinua askarruttavat selän ja niskan hoidossa? Tohtori Vahvaselkä vastaa kysymyslomakkeella lähetettyihin kysymyksiin säännöllisin väliajoin ja kysymykset vastauksineen ovat aina Selkäkanavan seuraajien luettavissa tällä sivulla.

Huom! Annettujen ohjeiden ja vinkkien osalta huomioi myös omaan terveydentilaasi liittyvät rajoituksesi. Lääkehoitoon liittyvissä asioissa suosittelemme aina kääntymään oman lääkärisi puoleen. 
 

Kysymykset ja vastaukset 3/2020

Hei. Minulla on fysioterapeutin mukaan alaselän notko oiennut, selkä kaareutuu liian ylhäältä, kylkiluut nousevat ja alaselkä on liian suora. Voisiko tästä virheasennosta johtua esim. iskiasvaivat ja muut selkäkivut? ja voiko tällainen vääränlainen asento edistää fasettinivelten kulumaa? Voiko selän asento palautua oikeanlaiseksi venyttelemällä? Saan kyllä selkäni hetkellisesti oikeaan ”S-muotoon” mutta heti kun rentoudun tai en ajattele asiaa, niin selkä palaa totuttuun asentoonsa. 

Hyvä pystyasento tai ryhti mahdollistaa kuormituksen jakautumisen tasapuolisemmin selän rakenteiden ja kehon eri osien välille. Tästä huolimatta ei ole olemassa yhtä optimaalista ryhtiä, joka sopisi kaikille tai johon kaikkien tulisi pyrkiä.

Suurimmalla osalla meistä löytyy ns. ryhtipoikkeamia, myös täysin oireettomilta henkilöiltä. Ryhtimuutosten yhteys selkäkipuihin ei olekaan niin selvä kuin ehkä yleisesti luullaan. Tutkimuksissa ei olla esimerkiksi havaittu selkeää eroa selkäkipujen esiintymisen ja erilaisten selän notkon suuruuksien välillä. Selkäkipujen syy on usein monien eri tekijöiden summa, eikä johdu vain esimerkiksi ns. ryhtipoikkeamista.

Jokaisella on yksilöllinen selän luinen perusrakenne, jota ei voi muuttaa venyttelemällä. Tärkeämpää olisikin ylläpitää kehon hyvää lihaskuntoa säännöllisellä ja monipuolisella harjoittelulla. Myös liikkuvuusharjoittelu, kuten venyttely edistää lihasten elastisuutta ja pitää ylläpitää siten toimintakyvyn kannalta hyvää liikkuvuutta. Hyvä lihaskunto ja liikkuvuus edistää koko kehon toiminnallisuutta ja vähentää kipuja, huolimatta siitä minkälainen on sinun ns. perusryhtisi. Se mikä vaikuttaisi olevan hyvä ryhti yhdelle ei välttämättä ole sitä toiselle. Itselle luonnottoman asennon ylläpitäminen vaatii staattista yhtäjaksoista lihastyötä, mikä väsyttää lihaksia. Lihasväsymyksen seurauksena asento huononee entisestään, koska keho ei jaksa ylläpitää sitä väkisin. Tämän vuoksi ei olekaan tarkoituksenmukaista yrittää pakottaa erilaisia kehoja johonkin tiettyyn samaan ryhtiin.

Lisäksi selän kulumamuutokset ovat luonnollinen osa ikääntymistä ja niitä esiintyy myös nuorilla henkilöillä. Suurimmalla osalla muutokset ovat kuitenkin täysin oireettomia. Myös iskiasoire on hyvin yleinen selkävaiva, joka paranee tavallisesti itsekseen 1-3 kuukaudessa.

Onko mitään tehtävissä 87 -vuotiaan naisen selälle, jossa 12 millin nikamasiirtymä. Selkäydinkanava vapaaksi todettu, mutta siirtymä tukkii jotain jalkoihin ja selkään johtavaa, koska aiheuttaa ristiselkään kipua ja katkokävelyä jalkoihin ja isoihin lihaksiin. Noin 50 metrin välein liikkuessa.

Selän tukivyöstä voi olla apua liikkumisen helpottamiseksi ja selän kipujen vähentämiseksi. Jalkojen katkokävelyoireisiin se ei todennäköisesti auta, mutta se saattaa vähentää selän lihasjännitystä ja helpottaa siten liikkumista, kuten kävelyä.

Lisäksi liikkumista, esim. kävelyä ja arkisia askareita olisi suositeltavaa tehdä pienemmissä erissä, niin että liikkumis- ja lepojaksot vuorottelevat. Näin voidaan ehkäistä kivun äitymistä liian kovaksi. Tällainen rasituksen ja levon jaksottaminen auttaa selkää palautumaan rasituksesta

Mikä on halvaantumisen riski niskaleikkauksessa? Ja mitkä ovat mahdollisuudet selvitä hengissä? 

Kaularangan leikkaustarpeen ja siihen liittyvät riskit arvioi aina leikkaava lääkäri (neurokirurgi) yksilökohtaisesti. Ennen mahdollista leikkausta kirurgi keskustelee perusteellisesti potilaan kanssa ja esittää suunnitellun toimenpiteen odotettavissa olevat hyödyt sekä mahdolliset riskit. Näistä asioista sinun olisi siis syytä keskustella leikkaavan lääkärisi kanssa, sillä niihin vaikuttaa myös monet yksilölliset seikat, kuten vaivan laatu tai vaikeusaste, kiputilan voimakkuus ennen leikkausta, yleinen terveydentila, ikä jne.

 

Lisää kysymyksiä ja vastauksia