Niskakivun ensihoito

Aktiiviset ja omatoimiset keinot toimivat parhaiten, jos niska on jumissa ja kipeä. Parasta niskakipujen hoitoa ja ennaltaehkäisyä on vaivojen aiheuttajiin puuttuminen ja omien asentotottumusten muuttaminen. Akuutti niskakipu paraneekin usein ilman erityisiä hoitoja.

Pitkittyneen niskakivun hoito

Krooniseen niskakipuun liittyy lihasten rakenteen muutoksia. Ne eivät korjaudu lääkityksellä, vaan erityisillä niskalihaksia vahvistavilla harjoituksilla. Voima- ja kestävyysharjoittelulla voidaan vaikuttaa lihasten aineenvaihduntaan ja rakenteeseen. Samalla kipu lievittyy ja toimintakyky paranee. Suuri osa toipuu harjoittelun avulla täysin oireettomiksi.

Hoida itse niskaasi -opas

Niskan ja hartiaseudun vaivat ovat yleisiä ja ne voivat alkaa vähitellen. Tavallisimmin niskavaivat ovat lihasperäisiä ja suurin osa niska-hartiaoireista paranee itsestään muutamassa päivässä ilman varsinaisia hoitoja. Opas auttaa tunnistamaan niskakivun riskitekijöitä ja ennaltaehkäisemään niskakipuja. Opas sisältää myös monipuoliset kuvalliset harjoitusohjeet niska-hartiaseudun lihaksiston vahvistamiseksi.

Täsmäharjoitteilla päänsärkyjä vähentävä vaikutus

Niskakivuista aiheutuvat päänsäryt ja migreeni ovat yleisimpiä lääkärissä käynnin syitä varsinkin naisilla. Päänsäryn hoitoon käytetään runsaasti erilaisia lääkkeitä. Viime aikoina on tullut näyttöä myös kestävyystyyppisen liikuntaharjoittelun hyödyistä. Näyttäisikin siltä, että jopa hyvin vähäisellä, säännöllisesti tehdyllä ja eriytyneellä täsmäharjoittelulla saadaan lievitettyä päänsärkyä.