Skolioosilla tarkoitetaan selkärangan käyryyttä. Skolioosi luokitellaan syntymekanismin mukaan:

Idiopaattinen eli tuntemattomasta syystä johtuva skolioosi on yleisin skolioosin muoto. Skolioosia pidetään geneettisenä liittyen aivojen ja lihasten väliseen toimintahäiriöön. Selän käyryydessä voi olla kyseessä aivoperäinen lihasten säätelyhäiriön oire. Aivorungon alueet, jotka normaalisti säätelevät asennon kontrollia automaattisesti, eivät vie aivoille tietoa poikkeavasta asennosta eikä automaattista asennon korjaamista tapahdu. Skolioosissa selkälihakset eivät ole heikot, ne eivät vain saa oikeaa tietoa.

Synnynnäisen skolioosin taustalla on sikiöaikainen nikamien rakentumisen häiriö. Muihin sairauksiin liittyvän skolioosin taustalla on tyypillisesti neurologinen sairaus tai lihassairaus.

Lisäksi on toiminnallista, eli ulkoisesta tekijästä aiheutuvaa skolioosia, jolloin se voi johtua esimerkiksi jalkojen pituuserosta. Kipuskolioosi on myös toiminnallinen selän vinous ja se voi liittyä äkilliseen selän venähdykseen kuten noidannuoleen, selän pikkunivelten kivuliaaseen lukkiutumiseen tai iskiakseen. Silloin selkälihasten jännitys vetää selän vinoon.

Skolioosin hoito

Skolioosin seulonta kuuluu kouluterveydenhuoltoon ja se havaitaan tavallisesti murrosiässä. Yli 80 % skoliooseista tavataan tytöillä. Tavallisesti tilannetta seurataan ja mikäli skolioosi pahentuu lapsi tai nuori ohjataan erikoissairaanhoitoon. Siellä arvioidaan, tarvitaanko esimerkiksi korsettihoitoa tai vaikeimmissa tapauksissa leikkaushoitoa. Skolioosin vaikeusaste voidaan määritellä röntgenkuvauksella.

Skolioosi ei vaadi hoitoa, mikäli vaiva ei pahene iän myötä. Selkävaivojen vähentämiseksi suositellaan välttämään

Kaikille potilaille suositellaan vatsa- ja selkälihasten harjoittelua fysioterapeutin ohjauksen mukaisesti. Harjoittelu ei oikaise rakenteellista skolioosia, mutta se auttaa selkää ja lihaksia pysymään vahvoina ja toimivina. Selkä- ja vatsalihasharjoittelun on osoitettu estävän lievän skolioosin (alle 20 astetta röntgenkuvassa) pahenemista.

Lue myös 

 

Keskivartalotreeni auttaa pitämään selkäkivut loitolla

Lisätietoa selästä ja selän hoidosta