Käytäväpaikalta pääset helpoiten jaloittelemaan lentokoneessa.

Pitkiä matkoja matkustaessa lentäminen on usein nopein ja helpoin vaihtoehto. Lentokoneessa joutuu kuitenkin istumaan jopa useita tunteja, joten matkaan ja selän huoltamiseen lennon aikana kannattaa valmistautua jo ennen koneeseen nousua.

Käytäväpaikalta pääsee helpoiten liikkumaan

Valitse lentokoneessa istumapaikkasi käytävän vierestä. Nouse jaloittelemaan 20-30 minuutin välein, jos mahdollista. Liikkuminen saa veren kiertämään paremmin ja helpottaa istumisen takia jumiutuneita lihaksia. Muista valita sellainen paikka, jonka istuinta voi säätää takakenoon.

Jos paikkoja varatessasi näet, että esimerkiksi takimmainen penkkirivi (vähiten suosittu) on kokonaan vapaa, kysy saisitko selkävaivasi takia varattua koko penkkirivin itsellesi. Voit tällöin nostaa penkkien käsinojat ylös ja makoilla.

Venyttele etenkin pitkien lentojen aikana. Jos käytät matkustaessasi kannettavaa tietokonetta, tue niskasi, selkäsi ja yläraajasi hyödyntämällä selkänojan kallistusta, tyynyjä ja peittoja.

Käytä esimerkiksi istuintyynyä alaselän notkon tukemiseksi.

Käytä tukityynyä

Voit ottaa lennolle mukaan alaselkää tukevan selän tukityynyn. Voit muotoilla selkää tukevan tyynyn myös lentokoneessa olevista tyynyistä tai huovista. Jos istuimesi on kulunut kovasta käytöstä ja mennyt hieman kuperan muotoiseksi, kannattaa asettaa taiteltu huopa istuimen pohjalle. Myös niskan tukityyny helpottaa hyvän ja rennon asennon löytämistä lennon aikana. Ilmatäytteiset tukityynyt ovat käytännöllisiä matkustaessa, ne ovat kevyitä ja vievät vähän tilaa käsimatkatavaroissa.

Jos jalkasi eivät ylety maahan tai ne ovat muuten huonossa asennossa, käytä jalkatukea.

Jotkut selkäoireiset pukevat tukivyön lennon ajaksi päälle ja kokevat sen helpottavan istumista. Myös teippauksesta kinesioteipillä tai urheiluteipillä tai voi olla hyötyä matkan ajaksi.

Vältä vartalon kääntöä matkatavaroita nostaessasi.

Lääkkeet käsimatkatavaroihin

Pidä tarvittavat lääkkeet mukana lennollasi. Pakkaa lääkkeet käsimatkatavaroihin ja ota esimerkiksi kipulääkkeitä tarpeeksi mukaan, sillä lento voi myöhästyä. Ota mukaan myös lääkkeiden reseptit.

Kivun lievitykseen

Voit ottaa mukaan ja käyttää kertakäyttöisiä lämpö- tai kylmäpakkauksia, jotka aktivoituvat avaamisen jälkeen.  Lämpöhoidon on todettu lievittävän pitkäkestoista selkäkipua. Voit myös harkita lämpö- tai kipulaastarin käyttämistä lennolla. Joillakin kylmäpakkaus lievittää kipua. Käytä kylmäpakkausta vaatteen läpi, ettet palelluta ihoa.

Lisätietoa selkäkivusta ja selän hoidosta