Selkäleikkauksesta toipuminen ja kuntoutuminen

Selkäleikkauksesta toipuminen riippuu usein omasta selkävaivastasi, kiputilanteestasi ennen leikkausta ja leikkauksen onnistumisesta. Mitä kauemmin kipua tai toimintakyvyn haittaa on ollut, sitä pidemmän aikaa toipuminenkin todennäköisesti kestää. 

Toipumiseen vaikuttavat: 
Kudosten ja leikkaushaavan parantumisaikaan vaikuttavat yksilölliset tekijät kuten: 
 • ikä
 • terveydentila
 • haavan paikka 
 • leikkauksen jälkeinen hoito 
Toipuminen ja kuntoutuminen alkavat jo sairaalassa. Sairaalassaoloaika riippuu omasta voinnistasi ja sinulle tehdystä leikkaustoimenpiteestä. Selkäleikkausten jälkeen istuminen, seisominen ja käveleminen on useimmiten sallittua. Varsinkin kävely on suositeltavaa jo kuntoutumisen alkuvaiheessa.
Tarvittaessa sinua ohjeistetaan käyttämään apuvälinettä kävelyn tukena. Jos tukiliivin käyttö leikkauksen jälkeen on aiheellista, leikkaava lääkäri tai fysioterapeutti ohjaa liivin käytössä. Jos tarvitset kotiisi apuvälineitä kuten wc-korotusta tai sängynjalkojen korotuksia, saat apua kotikuntasi terveyskeskuksesta tai apuvälinelainaamosta.
Selkäleikkauksen jälkeen tietyt liikkeet ovat usein kiellettyjä. Liikerajoituksissa tavallisimmat kielletyt liikkeet ovat:
 • Pitkäkestoinen istuminen.
 • Selän ääriasennot kuten selän voimakkaat kierrot, kumarrukset ja taaksetaivutukset.
 • Painavien taakkojen nostaminen.
 • Muu raskas fyysinen kuormitus.
Liikerajoitukset ja rajoitusten kesto riippuvat aina leikkaustoimenpiteestä ja saat niihin ohjeet sairaalassa leikkauksen yhteydessä. Rajoitukset kestävät usein viikoista kuukausiin.

Kuntoudu selkäleikkauksesta fysioterapian avullaSelkäleikkauksen jälkeinen kuntoutus

Leikkauksesta kuntoutuminen voi kestää kuukausia, jopa vuoden. Leikkauksen jälkeinen kuntoutus sisältää keskivartaloa ja jalkoja vahvistavia harjoituksia, liikkuvuutta ja hallintaa parantavia harjoituksia sekä hermokudoksen aineenvaihduntaa parantavia harjoituksia.

Selkäleikkauksen toipumisvaiheen jälkeen suositellaan: 

 • Yleiskestävyyttä lisäävää liikuntaa kuten reipasta kävelyä, hiihtoa tai uintia.
 • Lihaskuntoa parantavaa liikuntaa kuten vesivoimistelua tai kuntopiiriharjoittelua. 
 • Liikehallintaa parantavaa liikuntaa kuten tanssia tai pilatesta
Sairausloman pituus riippuu ammatin fyysisistä vaatimuksista ja leikkaustoimenpiteestä. Sairausloman tarve on yleensä 1-6 kuukautta. Lopullinen toipuminen leikkauksesta voi kestää jopa yli vuoden.
Toipumisvaiheessa on tavallista, että selässä ja alaraajoissa esiintyy lievää kipua ja hetkellistä puutumista. Jos leikkaushaavassa esiintyy lisääntyvää kipua, punoitusta, turvotusta tai mikäli haava erittää kudosnestettä tavanomaista enemmän, ota yhteyttä lääkäriin. 
Muistathan, että yllä mainitut ohjeet ovat yleisiä ohjeita selkäleikkauksesta toipumiseen. Noudata aina ensisijaisesti leikkaavan lääkärin tai sairaalan fysioterapeutin antamia ohjeita. Kysele tarvittaessa lisätietoja leikkauksen suorittaneen laitoksen asiantuntijoilta. 

Näin valmistaudut selkäleikkaukseen 

 • Ennen leikkaukseen menoa peruskuntosi tulisi olla mahdollisimman hyvä, jotta kestät leikkauksesta seuraavan rasituksen. Perussairausten tulee olla hallinnassa ja mahdolliset tulehdussairaudet (esim. ientulehdus) tulee hoitaa kuntoon ennen leikkausta.
 • Tupakointi heikentää verenkiertoa ja tällöin kudokset eivät saa happea parhaalla mahdollisella tavalla. Näin ollen haavan paraneminen hidastuu ja tulehdusriski lisääntyy. Harkitse tupakoinnin lopettamista ennen leikkausta.
 • Ylipaino kuormittaa selkärankaa, minkä vuoksi leikkauksesta toipuminen voi olla kivuliaampaa. Terveellinen ruokavalio vahvistaa immuunijärjestelmää, minkä ansiosta leikkaushaavat paranevat paremmin ja tulehdusriski pienenee. 
 • Mitä paremmassa kunnossa olet ennen leikkausta, sitä nopeammin pystyt palaamaan aktiiviseen ja kivuttomaan elämään leikkauksen jälkeen.

Lisätietoa selkäkivusta ja selän hoidosta