Scheuermannin tauti havaitaan rintarangan korostuneena kyfoosinaScheuermannin tauti on nikamien kasvuhäiriö, jossa todetaan tyypillisesti vähintään kolmen nikaman päätelevyvaurioita. Selkänikamien etuosan kasvu hidastuu, kun nikamien takaosa jatkaa kasvamistaan. Näin nikamien muodosta tulee kiilamainen ja selkärangan köyryys eli kyfoosi lisääntyy.

 

Päätelevymuutoksia esiintyy tyypillisesti rintarangan alaosassa tai rinta- ja lannerangan rajalla, mutta myös lannerangassa. Lannerangan alueella taudin kriteeriksi riittää yhden nikaman päätelevymuutokset. Tautiin voi kuulua myös lievä skolioosi.

 

Scheuermannin tauti on tavallisempi miehillä kuin naisilla ja alkaa usein teini-iässä kasvupyrähdyksen lopussa. Taudin aiheuttajaa ei tiedetä. Sairaus ei aiheuta aina kipua, mutta oireilee usein jäykkyytenä. 

 

 

Scheuermannin tauti havaitaan usein rintarangan korostuneena kyfoosina. Rintarangan kyfoosi eli taaksepäin suuntautuva köyryys on normaalisti alle 40 astetta. Lannerangassa Scheuermann-muutokset aiheuttavat normaalin notkon puuttumisen, eli selän suoristumisen. Taudin diagnoosi varmistetaan röntgentutkimuksella.
Hoidossa pyritään estämään kyfoosin paheneminen ja säilyttämään selän liikkuvuus. Fysioterapeutti voi ohjata selän ojennusharjoituksia ja lihastasapainoa korjaavia harjoituksia. Harjoituksilla ei pystytä korjaamaan selkärangan asentoa, mutta niillä pyritään vaikuttamaan selkärangan ympärillä oleviin lihaksiin ja lieventämään kipua. Tietyissä tapauksissa käytetään korsettihoitoa taudin etenemisen ehkäisynä.

 

Leikkaushoitoa tarvitaan harvoin, leikkausta harkitaan vasta kun yläselän köyryys on huomattavasti korostunut.
 
Lue myös: Scheuermann-potilailla on suurempi riski selkäkipuihin

Lisätietoa selästä ja selän hoidosta