Noidannuoli eli lumbago on selän pehmytkudosten venähdys. Sen voi aiheuttaa äkillinen hallitsematon selän liike tai selän nytkähtäminen. Syntynyttä venähdystä selän kudoksissa kutsutaan lumbagoksi, kansankielellä noidannuoleksi.

Noidannuoli ärsyttää välilevyn uloimmissa säikeissä, nivelsiteissä tai lihaksissa sijaitsevia kipuhermopäätteitä. Venähdyksen tavallinen oire on alaselän äkillinen kipu.

Noidannuoli on yleinen vaiva – neljä viidestä suomalaisesta saa noidannuolen vähintään kerran elämässään.

Noidannuolen alkupäivien hoitona voi olla kuormituksen keventäminen, täysin sängyn pohjalle ei kannata kuitenkaan jäädä. Kovimman kivun helpotuttua on tärkeää lisätä liikkumista asteittain, parantaa selän liikkuvuutta sekä vahvistaa keskivartalon ja jalkojen lihaksia.

Noidannuoli on hyvänlaatuinen alaselkäkipu

Noidannuoli on ns. epäspesifi eli hyvälaatuinen alaselkäkipu, koska siihen ei liity varsinaista selkäsairautta. Vain n. 10 % selkäkivussa on kyseessä jokin spesifi syy.

Kuvantamista ei suositella tavallisessa hyvälaatuisessa selkäkivussa, sillä jopa yhdeksältä kymmenestä täysin oireettomalta henkilöiltä löytyy magneettikuvauksissa välilevyrappeumaa, välilevypullistumia ja -repeämiä. Kuvantamislöydökset eivät siis välttämättä selitä henkilön selkäkipua, mutta ne vaikuttavat usein negatiivisesti selkäkivusta toipumiseen. Oireettomat löydökset herättävätkin tavallisesti turhaa huolta ja pelkoa selkäkipuisissa, mikä taas lisää kivuliaisuutta.

Selkäkivusta huolimatta on turvallista liikkua ja työskennellä

Kun selkään sattuu, ihmisen luonnollinen reaktio on välttää kipua. Tavallisessa alaselkäkivussa, johon ei liity vammaa tai vaikeaa hermojuuripuristusta, liike ei ole haitallista. 
Selkäkivusta huolimatta on turvallista liikkua ja työskennellä. Mukauta toimiasi ensimmäisten, kivuliaampien päivien aikana ja suosi lyhyttä lepoa.
Lisää aktiivisuuttasi asteittain ja säännöstele aktiivisuutta ennemmin ajan kuin kivun perusteella.

Näin voit auttaa kipeän selän toipumista

Rentoutuminen

Kivussa pallea jännittyy ja hengitys pinnallistuu. Pallea on myös yksi kehon syvistä tukilihaksista, sen hyvä toiminta on selän kannalta tärkeää. Palleahengitys parantaa selän ja rintakehän liikkuvuutta ja lievittää selkäkipua. Lisäksi palleahengitys rauhoittaa tahdosta riippumattoman hermoston kehoa rentouttavaa osaa, mikä nopeuttaa toipumista. Opettele palleahengitys: hengitä rintakehän alaosalla ja vatsalla. Sisäänhengityksellä vatsa ja kyljet kohoavat, uloshengityksellä laskevat.

Tutustu myös selän lepoasentoihin videon avulla.

Liikkuvuusharjoitukset

Tee pieniä selkärangan ja lonkkien liikkuvuutta lisääviä harjoituksia, kun kipu sallii. Lämmittele keho ennen liikkuvuusharjoituksia esimerkiksi lyhyellä kävelylenkillä. Voit käyttää myös lämpöpakkausta ennen liikkuvuusharjoituksia. Aloita liikkuvuusharjoitukset lempeästi makuulla ja selkäkivun helpottuessa etene istuen ja seisten tehtäviin harjoituksiin. 

Toiminnallinen harjoittelu

Toiminnalliset harjoitukset vastaavat arkipäivän liikkeitä, kuten kävelyä, taivuttelua, kiertoja ja kyykistelyjä. Pyri liikkumaan mahdollisimman rennosti välttäen selän jännittämistä ja hengityksen pidättämistä. Kun äkillinen kipu on laantunut, harjoittele työssä ja arjessa tarvitsemisiasi liikkeitä ja vahvista vartalon ja jalkojen lihaksia. Harjoita myös tasapainoa.

Fyysinen aktiivisuus

Lisää liikkumista asteittain. Valitse liikuntamuotoja, jotka eivät pahenna kipua kohtuuttomasti. Voit jakaa liikunnan alussa useampaan osaan ja lisätä kuormitusta pikkuhiljaa. Suosi ulkoilua ja arkiaktiivisuutta. 
Hakeudu fysioterapiaan tai muun asiantuntijan ohjaukseen, jos kipu jatkuu ja joudut rajoittamaan toimiasi.

Lisätietoa selästä ja sen hoidosta