Kanna taakkoja lähellä vartaloa.Painavia taakkoja tulee kantaa mahdollisimman lähellä vartalon edessä siten, että taakan pystyy tukemaan vartaloon. Lapaluut ja hartiat pidetään kevyesti takana ja pää pystyssä. Kääntyessä tai taakkaa laskettaessa koko vartalo kääntyy liikkeen mukana. 

Jos taakka täytyy laskea alatasoon, yläselän ja pään asento pidetään pystyssä. Näin taakan painopiste pysyy kantapään ja päkiän välisellä tasapainoalueella ja kyykkyyn mennään lonkista ja polvista koukistaen. 

 

 

 

 

 

 

Olka- ja käsilaukku

Kanna olkalaukkua vaihtelevasti molemmilla olkapäillä. Liian kapea olkahihna saattaa hiertää, joten pidä huolta siitä, että hihna on pehmustettu ja sopivan leveä. Testaa kaupassa laukkua kunnolla ennen ostopäätöstä, jotta tunnet, jos hihna hankaa. 

 

Kauppakassi

Kanna kauppakassit reippaasti ja ryhdikkäästi. Ota homma liikunnan kannalta! Lastaa ruoat yhden suuren kassin sijasta kahteen. Näin taakka jakaantuu tasaisesti molemmille käsille. 

 

 

Kantorepussa voi kantaa jo vastasyntynytä lasta.

Kantoreppu

Kantorepussa lapsi on joko äidin tai isän rinnalla tai selässä. Jo vastasyntynyttä lasta voi kantaa repussa, kunhan reppu on vaan siihen soveltuva. Kantorepussa lasta voi kantaa aina 20-kiloiseksi asti. Reppu on kantoliinaa nopeampi väline, sillä mitään solmuja ei tarvitse tehdä. Repun paneelin eli istuinosan tulisi ulottua lasta polvitaipeisiin, aivan kuten muillakin ergonomisilla kantovälineillä. Jotta lapsen motoriikka kehittyy normaalisti, häntä ei kannata pitää kantorepussa liian pitkiä aikoja.

 

 

 

 

 

Rinkka

Rinkan kanssa vaellukselle lähtiessä on jo pakkausvaiheessa kiinnitettävä huomiota rinkan pakkaamiseen siten, että rinkkaa kannettaessa painopisteen tulee olla lantion yläpuolella lähellä selkärankaa. Painavimmat tavarat on siis sijoitettava lähelle selkää.

Rinkan remmit tulee säätää oikein, jotta paino jakautuisi tasaisemmin hartioiden ja lantion kesken. Rinkka säädetään oikeaoppisesti seuraavasti:

  • Säädä tasapainoremmit, ohuet remmit, jotka lähtevät rinkan olkaremmeistä rinkan yläosaan, löysälle ja anna lantioremmin olla vielä auki. 

  • Säädä olkaremmit sopivan mittaisiksi. Hartian ja olkaremmin väliin ei saa jäädä ilmaa. Mitta on sopiva silloin, kun lantioremmistä 1/3 on suoliluuharjanteen yläpuolella. 

  • Kiristä tasapainoremmit, ei kuitenkaan liian tiukalle. Tasapainoremmit menevät 45 asteen kulmassa olkaremmeistä rinkan pussiosaan.

  • Sulje rintaremmi. Rintaremmi estää olkaremmejä hankaamasta kainaloita ja valumasta pois hartioilta. 

  • Sulje lantiovyö ja säädä se sopivan mittaiseksi. Kiristä lantioremmi, jotta koko paino ei olisi hartioilla. Kävellessäsi voit vielä kiristää lantioremmiä tarpeen mukaan.

Kun rinkka on pakattu niin, että paino jakautuu tasaisesti sekä olka- että lantioremmille, hartioita voi lepuuttaa avaamalla olkaremmit ja irrottamalla ne hartioista. Tällöin rinkan paino on kokonaisuudessaan lantioremmillä ja hartiat saavat levätä hetken. Pidemmän lepotauon seurauksena alaselkä rasittuu, joten hartiaremmejä tulisi pitää auki aina vähän aikaa kerrallaan.