Fysioterapian suoravastaanotolla tarkoitetaan sitä, että tuki- ja liikuntaelinoireinen (TULE-oireinen), kuten selkäkipuinen potilas ohjataan joko fysioterapeutin vastaanotolle ajanvarauksesta tai hän itse varaa ajan fysioterapeutille ilman lähetettä. Suoravastaanoton keskeisenä etuna on hoidon aloituksen nopeutuminen.

Suoravastaanotolla fysioterapeutti tekee potilaan hoidon tarpeen arvion ja jatkotoimenpidesuunnitelman. Fysioterapeutti suorittaa muun muassa potilaan kliinisen tutkimuksen, ohjaa lääkkeettömään kivun hoitoon tai antaa ohjausta käsikauppalääkkeiden käytöstä sekä ohjaa omatoimiseen harjoitteluun. Lisäksi fysioterapeutti arvioi vastaanotolla tukien ja muiden apuvälineiden sekä mahdollisen sairauspoissaolotarpeen. Tarvittaessa fysioterapeutti ohjaa potilaan lääkärin vastaanotolle tai muihin jatkotutkimuksiin.

Suoravastaanottotoiminnan tavoitteena on

  • nopeuttaa kuntoutumisen käynnistämistä potilaan toimintakyvyn palauttamiseksi
  • parantaa potilaiden itsehoidon valmiuksia
  • vapauttaa lääkäriresurssia muihin palveluihin
  • parantaa terveydenhuollon kustannustehokkuutta.

Suomessa fysioterapeuttien tule-suoravastaanottotoimintaa on ollut julkisella sektorilla jo yli 10 vuoden ajan. Suoravastaanotoksi määritellään potilaan ensimmäinen käyntikerta. Seurantakäynnit ja käynnit fysioterapeutille lääkärin lähetteellä ovat normaalia vastaanottotoimintaa. Suoravastaanottotoimintaa voivat toteuttaa siihen lisäkoulutuksen saaneet fysioterapeutit.

Lue lisää: Tuki- ja liikuntaoireisena suoraan fysioterapeutin vastaanotolle