Hyvä selkäleikkaukseen valmistautuminen edistää toipumista

Vain harvan selkäpotilaan oireet vaativat leikkausta. Mutta kun leikkaukseen päädytään, siihen on hyvä valmistautua etukäteen ja näin edistää leikkauksen onnistumista ja siitä toipumista.

Suurin osa selkäkipuisista potilaista ei tarvitse oireisiinsa leikkaushoitoa, sillä kaikkia selkäoireita ei voida helpottaa leikkaushoidolla. Selkäleikkauksen tavallisimmat syyt ovat välilevytyrä, selkäydinkanavan ahtaus ja selän nikamien virheasennot. Leikkausta harkitaankin usein tilanteissa, joissa konservatiivinen eli ei-leikkauksellinen hoito ei helpota oireita, potilaalla on joko pitkittynyttä tai sietämätöntä kipua voimakkaasta kipulääkityksestä huolimatta tai alaraajoissa esiintyy etenevää voimaheikkoutta.

Jos selkäleikkaukseen päädytään, vaatii se leikkaukseen tulijalta huolellista valmistautumista. Suunniteltua selkäleikkausta edeltääkin usein potilaan ohjauskäynti leikkauksesta vastaavassa hoitoyksikössä tai tarvittaessa ohjaus voidaan antaa puhelimitse. Ohjauksen aikana potilas saa hoitohenkilökunnalta suullisen sekä kirjallisen ohjeistuksen leikkaukseen valmistautumisesta. Selkäleikkaukseen valmistautumisessa on tärkeää noudattaa tarkasti hoitavan yksikön antamia ohjeita.

Terveellisten elintapojen noudattaminen on tärkeää ennen selkäleikkausta.

Terveelliset elintavat leikkaukseen valmistautumisen perustana

Terveellisten elintapojen noudattaminen on tärkeää ennen selkäleikkausta. Esimerkiksi monipuolinen ja terveellinen ruokavalio vahvistaa elimistön vastustuskykyä sekä edistää leikkauksen jälkeistä toipumista ja leikkaushaavan paranemista. Terveellisessä ruokavaliossa säännöllinen ateriarytmi on olennainen tekijä. Lisäksi ruokavalion tulisi sisältää riittävästi esimerkiksi proteiinia sekä erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita.

Ravitsemuksen ohella säännöllinen ja monipuolinen liikunta on avainasemassa selkäleikkaukseen valmistautumisessa. Hyvän yleis- ja lihaskunnon ylläpitäminen tarjoaa apua selän oireisiin, minkä vuoksi kevyt liikunta onkin suositeltavaa selkäkivusta huolimatta.

Tyks Orton Selkäkeskuksen fysioterapeutin Hilkka Palosaaren mukaan selkäleikkaukseen valmistautuvan on tärkeää jatkaa harrastuksiaan ja arkitoimintojaan mahdollisuuksien mukaan, kuitenkaan selän oireita liikaa provosoimatta.

– Kaikki iloa ja hyvää oloa tuottava liikunta on sallittua ennen leikkausta. Tauotukseen on kuitenkin hyvä kiinnittää erityistä huomiota, mikäli henkilöllä on kipuja. Myös kipuja lieventäviä liikkeitä ja asentoja on hyvä hyödyntää päivän aikana, Palosaari muistuttaa.

Mahdollisimman hyvän terveydentilan ylläpitäminen on tärkeää ennen leikkausta. Pitkäaikaissairaudet on huolehdittava hoitotasapainoon, sillä sairauksien hyvä hoitotasapaino vähentää leikkaukseen liittyviä riskejä sekä edistää leikkauksen jälkeistä toipumista. Myös ihon kuntoon on syytä kiinnittää huomiota. Esimerkiksi ihon haavaumat ja tulehtuneet ihottumat selän leikkausalueella sekä sen ympäristössä voivat olla este leikkauksen toteuttamiselle, sillä ne kasvattavat leikkausalueen tulehdusriskiä. Helposti hankautuvien ja hautuvien ihoalueiden, kuten kainaloiden, nivusten, rinnan alusten sekä varpaiden välien kuntoon tulee kiinnittää myös huomiota. Selkäleikkausta ennen suositellaan usein käyntiä hammaslääkärillä suun ja hampaiden kunnon varmistamiseksi, sillä esimerkiksi ientulehduksesta peräisin olevat bakteerit kasvattavat riskiä leikkauksen jälkeiselle tulehdukselle.

Kaikki iloa ja hyvää oloa tuottava liikunta on sallittua ennen leikkausta.

Tupakointi lisää leikkaukseen liittyviä riskejä

Huolellisessa selkäleikkaukseen valmistautumisessa pyritään minimoimaan kaikki mahdolliset riskitekijät. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että kaikki tupakkatuotteet – myös sähkötupakka ja nuuskan käyttö – lopetetaan hyvissä ajoin ennen leikkausta. Tupakointi kasvattaa leikkaukseen liittyviä riskejä. Se esimerkiksi altistaa hengitystieongelmille selkäleikkauksen aikana sekä lisää veritulppariskiä elimistössä. Lisäksi tupakointi heikentää elimistön puolustuskykyä, lisää leikkaushaavan tulehdusriskiä ja hidastaa leikkaushaavan paranemista. Tupakoinnilla on myös kipua lisäävä vaikutus, joten se voi vaikuttaa leikkauksen jälkeiseen kivun kokemiseen. Tupakoinnin on todettu heikentävän lisäksi luun luutumista, mikä puolestaan voi hidastaa leikkauksen jälkeistä toipumista.

Myös alkoholin käyttö tulee lopettaa ennen selkäleikkausta. Leikkausta edeltävä runsas alkoholin ja muiden päihteiden käyttö lisää leikkaukseen liittyviä riskejä sekä altistaa leikkauksen jälkeisille tulehduksille. Lisäksi alkoholin käyttö voi aiheuttaa vaarallisia yhteisvaikutuksia leikkauksen jälkeisen kipulääkityksen kanssa. Leikkausta edeltävä runsas alkoholin käyttö pidentää sairaalassaoloaikaa, ja vieroitusoireet hidastavat leikkauksen jälkeistä kuntoutumista.

Veren hyytymiseen vaikuttavat valmisteet, kuten omega-3-rasvahapot, kalaöljyvalmisteet ja erilaiset luontaistuotteet voivat kasvattaa leikkaukseen liittyvää verenvuodon riskiä, jonka vuoksi niiden käyttö on tauotettava ennen leikkausta. Näiden valmisteiden sekä säännöllisen lääkityksen tauottaminen ohjeistetaan leikkauksesta vastaavassa yksikössä.

Leikkauksen jälkeisten arjen toimintojen suunnittelu alkaa jo ennen leikkausta

Leikkauksen jälkeiseen toipilasaikaan liittyviä arjen toimintoja kannattaa suunnitella hyvissä ajoin etukäteen jo ennen selkäleikkausta. On hyvä miettiä, millaista apua mahdollisesti tarvitsee selkäleikkauksen jälkeen, vaikkapa kodin ulkopuolella tapahtuviin asiointeihin, kuten kaupassa käyntiin. Palosaari nostaa esille lisäksi perheenjäsenten ja lemmikkien huomioimisen. Hän kehottaa keskustelemaan avun tarpeesta esimerkiksi pienten lasten hoitoon liittyvissä asioissa sekä lemmikkien ulkoilutuksien järjestämiseksi.

– Perheenjäseniltä, ystäviltä ja muilta läheisiltä on suositeltavaa pyytää rohkeasti apua, Palosaari kannustaa.

Jos läheisten tukea ei ole saatavilla, kannattaa kääntyä oman terveyskeskuksen sairaanhoitajan puoleen. Myös väliaikaisia kotihoidon palveluita voi miettiä omien arjen toimintojen turvaamiseksi.

Turvallinen kotiympäristö luo perustan sujuvalle kuntoutumiselle leikkauksen jälkeen. Palosaaren mukaan pienemmästä selkäleikkauksesta toipuva henkilö voi palata omaan kotiinsa huoletta.

– Mikäli liikkumisen ja arjen toimintojen suhteen on ollut haasteita jo ennen selkäleikkausta, on tärkeää huolehtia kodin helppokulkuisuus kuntoon hyvissä ajoin ennen leikkausta. Tärkeää on esimerkiksi huolehtia riittävästä tilasta turvallisen liikkumisen mahdollistamiseksi. Kuitenkaan pitkäaikaisia ratkaisuja ei usein tarvita kodin esteettömyyttä ajatellen, Palosaari muistuttaa.

Apuvälineiden tarve ja hankinta mietityttävät monesti selkäleikkaukseen tulijaa. Palosaaren mukaan suurin osa selkäleikkaukseen tulevista potilaista ei tarvitse apuvälineitä. Niiden tarve ennen ja jälkeen selkäleikkauksen riippuu kuitenkin potilaan lähtötilanteesta.

– Apuvälineiden tarve kartoitetaan aina yksilöllisesti ja hoitavan yksikön ammattilaiset ohjeistavat apuvälineiden hankinnasta. Ennen selkäleikkausta apuvälineitä voi vuokrata apuvälinelainaamosta esimerkiksi liikkumista tukemaan sekä sukkien pukemista tai tavaroiden poimintaa helpottamaan. Joissakin hoitavissa yksiköissä apuvälineet saa tarvittaessa mukaan leikkauksen jälkeen osastolta, Palosaari kertoo.

Teksti: Anna Ellonen
sairaanhoitaja (AMK), gerontologian ja kansanterveyden maisteriohjelman opiskelija Jyväskylän yliopistosta

Artikkeli on julkaistu Hyvä Selkä -lehdessä 3/2023.
Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus tai liity selkäyhdistyksen jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.