Kinesioteippauksen käyttämisestä esimerkiksi selkäkipujen hoitamiseen on syytä keskustella lääkärin tai fysioterapeutin kanssa.Kinesioteippaus on teippausmenetelmä, jota voi käyttää esimerkiksi alaselän tai SI-nivelen kivun tai äkillisen venähdyksen ja siihen liittyvän lihasjännityksen ensihoidossa.

Kinesioteippausta käytetään yleisimmin lievittämään kipua, ohjaamaan liikettä tai kehon käyttöä, kohentamaan asento- ja liiketuntemusta. Samalla kinesioteippaus voi lisätä verenkiertoa ja vähentää turvotusta.

Mihin kinesioteippaus perustuu?

Kinesioteippauksella stimuloidaan tuntoaistia. Kinesioteippi on joustavaa materiaalia ja sillä pyritään vaikuttaamaan ihonalaisten pehmytkudosten asentoon. Teipin eriasteisella jännityksellä pyritään esimerkiksi nostamaan ihoa, jolloin kudos voi saada enemmän liikkumatilaa.

Erilaisia teippaustekniikoita

Kinesioteippaustekniikoita on useita. Teipatessa voidaan hyödyntää kudosten tai teipin tai molempien elastisuutta. Erilaisia tekniikoita voidaan yhdistellä ja käyttää päällekkäin. Teippausta ennen teipattavalta alueelta on ajeltava ihokarvat ja alue on puhdistettava.

Teippaus tulee suorittaa oikeaoppisesti, jotta siitä olisi apua. Ensimmäistä teippausta tehdessä kannattaa turvautua ammattilaisen, kuten fysioterapeutin apuun. Riippuen teipattavasta alueesta ja teippauksen luonteesta, voi teippauksen jatkossa suorittaa itse tai kaverin kanssa ammattilaisen antamia ohjeita noudattaen.

Tutkijat korostavat, ettei kinesioteippausta tulisi käyttää ainoana hoitona. Varsinaisena selän hoitona kuntouttavasta harjoittelusta on osoitettu olevan selvää hyötyä pitkittyneessä selkäkivussa. Kinesioteippauksen arvioidaan olevan samantehoista kivunhoitoa kuin kylmä- tai lämpöhoidon. Kinesioteippauksesta on osoitettu olevan jonkin verran hyötyä kipuun, kun sitä on verrattu minimaalista tai ei lainkaan muuta hoitoa saaneiden ryhmään. Kinesioteippauksesta ei ole todettu parempaa hyötyä kuin tavallisesta teippauksesta alaselkäkivun hoidossa.

Lisätietoa selkäkivusta