Risti-suoliluuta kutsutaan usein nimellä si-nivel.

Selkärangan alaosassa ristiluu liittyy suoliluihin muodostamalla risti-suoliluunivelet. Risti-suoliluuniveliä kutsutaan usein nimellä ”SI-nivel”, joka tulee englanninkielen sanoista ”sacroiliac joint”.

SI-nivelen tehtävä on

  • lieventää lantioon kohdistuvaa rasitusta
  • jakaa kuormitusta alaselän ja jalkojen välillä.

SI-nivel on mekaanisesti hyvin vakaa rakenne ja nivelen liike on erittäin pieni sitä ympäröivien ja tukevien vahvojen nivelsiteiden ansiosta. Ongelmia SI-nivelessä ilmaantuu useimmiten esimerkiksi trauman, raskauden tai tulehduksellisen selkäsairauden yhteydessä.

SI-nivelen kiputiloihin johtavia syitä

SI-nivelen kiputila voi syntyä jonkin trauman, kuten äkillisen iskun tai kaatumisen seurauksena.

SI-nivelen yliliikkuvuus on useimmiten raskaana olevien ongelma. Relaksiinihormonin aiheuttama nivelsiteiden löystyminen ja pehmeneminen, johtaa usein häpyliitoksen, lantiorenkaan ja SI-nivelten suurentuneeseen liikkuvuuteen. 

SI-nivelten tulehdustila eli sakroiliitti on tyypillinen löydös selkärankareumassa.

SI-nivelten kuvantamista eli röntgen- tai magneettitutkimusta harkitaan, jos epäillään tulehduksellista sairautta kuten selkärankareumaa. Muissa tapauksissa kuvantaminen ei ole tarpeen ja diagnoosin tekee fysioterapeutti tai lääkäri arvioimalla lantion, lanneselän ja jalkojen epäsymmetrisen asennon, liikkeen tai liikkeen suorittamisen.

Si-nivelen hoidossa on tärkeää vähentää lantioon kohdistuvaa kuormitusta.

SI-nivelkipu voi aiheuttaa monenlaisia oireita

  • SI-nivelestä johtuva kipu voi olla toispuoleista.
  • Kipu voi tuntua alaselässä ja pakaran yläosassa viiltävänä kipuna. Kipu voi myös säteillä syvälle pakaraan, nivustaipeeseen ja reiteen.
  • Kipu pahenee usein, kun kyseiselle puolelle asettaa enemmän painoa, minkä takia kävely ja juoksu voi pahentaa oireita.
  • Kivun puoleisella kyljellä nukkuminen voi aiheuttaa kipua.
  • Lonkan liikkuvuus voi olla rajoittunut.
  • Kun kyseessä on sakroiliitti eli SI-nivelen tulehdustila, kipu voi heijastuu ristiselkään ja pakaraan sekä herättää aamuyöstä.

SI-nivelen kiputilojen hoitomuotoja

SI-nivelen kipualueen hoidossa on hyvä vähentää niveleen kohdistuvaa kuormitusta varmistamalla, että lihasepätasapainoa ei ole. 

Lihasvoimaharjoittelulla on suotuisia vaikutuksia lihasepätasapainoon, jonka vuoksi harjoittelua käytetään myös osana SI-nivelen kiputilojen hoitoa. Lihasvoimaharjoitusten tavoitteena on parantaa lantion hallintaa ja vahvistaa lantion, pakaroiden ja alaselän tukilihaksia. Kivunlievityksenä voi käyttää kipulääkkeitä. Myös mobilisoinnista tai manipulaatiosta eli nikamakäsittelystä voi olla apua SI-nivelen kiputilojen hoidossa. Manipulaatio ei kuitenkaan muuta nivelen asentoa kuten usein luullaan.

SI-nivelen yliliikkuvuuden aiheuttamiin oireisiin, esimerkiksi raskauden aikana, voi auttaa SI-nivelen tukivyö.

SI-nivelen kovimman kipuoireilun helpotuttua on tärkeää palata vähitellen normaalitoimintoihin.

Lisätietoa selästä ja selän hoidosta

Sivu päivitetty 20.5.2020

Kuuntele podcast: SI-nivel – mikä se on ja miten se oireilee?

Mikä on SI-nivelen tehtävä? Kuinka yleisiä SI-oireet ovat ja missä ne tuntuvat? Mitä oireiden taustalla saattaa olla? Entä mitä kiropraktikon vastaanotolla tapahtuu? Aiheesta on Vahva selkä -podcastissa keskustelemassa kiropraktikko Jani Mikkonen.