Jalkaterän kierto parantaa askellustaJalat ovat kehosi tukipilarit. Jalkojen toimintakyky vaikuttaa myös selkään ja koko kehon hyvinvointiin. Kun jalkojesi nivelsiteet, lihakset, nivelet, kalvorakenteet ja jänteet toimivat harmonisena toimintaketjuna, ei alaraajan hyvinvointiin yleensä kiinnitä huomiota. Kun toimintaketju pettää tai katkeaa jostain kohtaa, kohdistuvat vaikutukset lantion kautta selkään ja muihin kehonosiin aiheuttaen lihas- ja nivelkipuja. Alaraajojen virheasennot ja toimintahäiriöt voivat olla hankinnaisia tai synnynnäisiä.

Jalalla on kolme pääasiallista tehtävää:

  • Jalka toimii iskunvaimentimena, kun kehon paino siirtyy jalalta toiselle.
  • Jalka mukautuu alustan epätasaisuuksiin.
  • Jalka toimii jäykkänä vipuvartena ponnistettaessa.

Nilkan asento

Nilkan neutraaliasennossa paino jakautuu tasaisesti jalkaterälle. Jalkaterän kolme painopistettä ovat kantapään alla, isovarpaan tyvinivelen alla ja pikkuvarpaan tyvinivelen alla. Neutraaliasennossa sääriluu on suorassa linjassa nilkkaniveleen.

Askellukseen ja jalan normaaliin toimintaan kuuluu iskunvaimennus eli pronaatio ja jalan tukivaihe eli supinaatio. Pronaatiossa kantaluu kääntyy ulospäin, jalan holvikaari madaltuu joustaen askelta ja jalkaterän etuosa levenee. Supinaatiossa kantaluu kääntyy sisäänpäin, holvikaari nousee ja jäykistää jalan tukivaiheen ajaksi.

Tavallisin virheasento jalassa on ylipronaatio. Ylipronaatio tarkoittaa, että nilkka on kääntynyt normaalia enemmän sisäänpäin ja paino ei jakaudu normaalisti jalkaterälle. Liiallinen pronaatio aiheuttaa sääri- ja reisiluun sisään kiertymisen ja lantion eteen kallistumisen. Ylipronaation vastakohta, liiallinen supinaatio tarkoittaa, että nilkkanivel kääntyy normaalia enemmän ulospäin, lisäten painetta jalan ulkosyrjälle. Liiallinen supinaatio vähentää jalan joustavuutta, iskunvaimennusta ja heikentää varvastyönnön tehokkuutta. Alustasta syntyvät iskut kohdistuvat voimakkaammin lonkkaan ja selkään. Liiallinen supinaatio aiheuttaa sääri- ja reisiluun ulospäin kiertymisen ja lantion taaksepäin kallistumisen. Nilkan ja jalkapohjan lihaksia ja liiketuntoa voi parantaa jumpalla.

Polven asento

Kävelyssä polvinivel koukistuu ainoastaan yhteen suuntaan, tukivaiheen aikana polvi pysyy ojennettuna. Mikäli polven tukilihaksissa on heikkoutta tai polvinivelessä on poikkeuksellisen suuri liikkuvuus voi polvi yliojentua tukivaiheen aikana. Polven yliojennus siirtää sääriluun yläosaa ja reisiluun alaosaa taaksepäin. Yliojennus rasittaa polven takaosan rakenteita ja vaikuttaa kehon painonsiirtoon. Reisiluun yläosan siirtyminen eteenpäin voi vaikuttaa lantion asentoon. Lantion asennon muuttuminen vaikuttaa selän kuormitukseen ja selkälihasten toimintaan. Vahvistamalla reisilihaksia voit ehkäistä polvinivelen yliojentumista.

Lonkan asento

Askelluksen aikana lonkassa tapahtuu kiertoliike. Mikäli lonkkanivelen liikkuvuus on jostain syystä rajoittunut, voi se vaikuttaa askellukseen. Rajoittunut lonkkanivelen ojennus vie ylävartaloa etukumaraan ja siirtää kehon painopistettä eteenpäin, samalla lonkankoukistajat lyhenevät. Lonkkanivelen toiminta vaikuttaa lantion toimintaan, polven ja jalkaterän asentoon ja sitä kautta myös selkään. Parantamalla lonkan liikkuvuutta ja vahvistamalla pakaralihaksia saat kävelyyn enemmän tukea.

Paranna keskivartalon hallintaa tasapainoharjoituksilla

Näin ehkäiset jalkojen ongelmia:

  • Valitse jalkineesi huolella jalan rakenteen ja rasituksen mukaan.
  • Ehkäise hankaumia ja kovettumia pitämällä huolta jalkojesi ihosta ja puhtaudesta.
  • Jalan lihakset kehittyvät parhaiten monipuolisista ärsykkeistä. Harjoittele liikehallintaa, lihasvoimaa ja liikkuvuutta.
  • Kokonaisvaltainen ja monipuolinen kehon harjoittaminen ehkäisee myös alaraajaongelmia.
  • Ammattilaisen tekemä jalka-analyysi auttaa sinua löytämään alaraajaongelman syyn ja oikean hoidon.
  • Paranna liikeaistiasi kävelemällä kesäisin paljain varpain.
  • Vaikeissa virheasennoissa, tukipohjallisista voi olla hyötöä.

Lisätietoa selästä ja selkäkivun hoidosta