Hyvä patja tukee selkää.

Hyvä patja on hyvän yöunen edellytys. Patjan tulee olla tukeva, mutta myötäillä vartalon kaaria ja pitää selkä hyvässä asennossa. Liian pehmeä patja voi kipeyttää selän.

Jos sinulla on nukkumisvaikeuksia, kokeile nukkumista selälläsi siten, että polvien alla on pari tyynyä tai kyljelläsi siten, että tyyny on polviesi välissä. Kyljellä nukkuessa voit myös ojentaa alemman jalan suoraksi ja viedä toisen polven tyynyn päälle eteen. Voit vielä tukea vatsan ja lantion tyynyillä etupuolelta, jolloin selkään ei tule kiertoa.

Sänkyä, patjaa ja tyynyä ostaessa kannattaa hyödyntää koulutettujen sänkymyyjien asiantuntemusta. 

10 vinkkiä hyvän patjan ja sängyn valintaan

 1. Ihmisen paino vaikuttaa patjan sopivuuteen. Tämä on hyvä huomioida myös parisängyssä: Molemmilla nukkujilla voi olla omat patjat. Petauspatja voi olla yhteinen tai tarvittaessa molemmilla oma. 
   
 2. Patjan on oltava riittävän tukeva, tarpeeksi joustava ja paksu. Terveelle ihmiselle sopii yleensä 10–15 cm:n vahvuinen, hyvälaatuinen patja. 
   
 3. Hyvä patja tukee nukkujan vartalon muotoja sekä selin- että kylkimakuulla: Patja antaa periksi lantion ja olkapään alueelta, mutta tukee kuitenkin vyötärön alueelta kyljellään nukkuessa. Lannerangan luonnollisen notkon tulee säilyä, jolloin lantio painautuu patjan sisään. 
   
 4. Puolipehmeä patja soveltuu useammille selkäoireisille. Puolipehmeä patja saattaa lievittää selkäkipuja paremmin kuin kova patja.
   
 5. Tiheästi tai yksilöllisesti jousitetussa patjassa selkäoireinen voi saada paremman tuen selkärangalleen ja nukkumismukavuus paranee. Hyvän nukkumisasennon mahdollistava patja voi jopa ehkäistä tuki- ja liikuntaelinsairauksia. 
   
 6. Jotkut selkäkipuiset ovat löytäneet hyvän vaihtoehdon moottoroidusta sängystä.
   
 7. Patjan valinta on aina yksilöllinen, siksi suositellaan patjan testaamista ennen ostamista. 
   
 8. Patjat eivät ole ikuisia kuten eivät tyynytkään. Vaihda patja uuteen etenkin silloin, kun vuode tuntuu epämukavalta ja patjan ominaisuudet tuntuvat heikkenevän, se on esimerkiksi painunut kuopalle. 
   
 9. Hyvä vuode on riittävän leveä ja sopivan korkea. Leveässä vuoteessa nukkuma-asennon vaihtaminen onnistuu helposti ja korkeasta vuoteesta nouseminen on helpompaa. 
   
 10. Tarkista sängyn pohjan rakenne. Hyvän vuoteen pohja tukee patjaa tasaisesti. Joustava patja ja tukeva sängyn pohja säilyttävät yhdessä selän luonnolliset kaaret myös nukkuessa.
   

Hyvä tyyny tukee päätä ja niskaa

Sopivalla tyynyllä ja patjalla nukkuessa selkäranka on luonnollisessa keskiasennossa yön aikana, jolloin aineenvaihdunta on paras mahdollinen koko selän alueella.

Hyvä tyyny tukee niskaa

 

Kokeile selän lepoasentoja sekä liikkeitä selkäkipuun

Lue myös: