Piirroskuva, Suomen kartalla eri liikuntalajien harrastajia.Selkäliiton strategiakauden 2021–2023 teemana on ”Liikkuva selkä kantaa kauas!” Teemalla liitto haluaa kannustaa jokaista omassa arjessaan edistämään selän hyvinvointia liikkuen. Säännöllinen ja monipuolinen liikkuminen on tehokkain tapa ehkäistä selkäoireita. #liikkuvaselkä

Liikunnalla on todettu lukuisia terveysvaikutuksia niin sydän- ja verisuonielimistöön, tuki- ja liikuntaelimistöön kuin henkiseen hyvinvointiin. Liike ja liikkuminen on keskeistä myös selän terveydelle ja hyvinvoinnille. Pysyäkseen terveenä ja toimintakykyisenä selkä tarvitsee säännöllisesti toistuvaa ja monipuolista liikettä, sillä liikunnan hyvät vaikutukset eivät varastoidu.

Säännöllinen liike ylläpitää selän rakenteiden normaalia liikkuvuutta ja ehkäisee liikerajoitusten syntyä. Lisäksi päivittäinen liikunta vähentää stressiä, kohentaa mielialaa, vahvistaa kehon omia kivunsäätelyjärjestelmiä ja parantaa unen laatua.

Minkään yksittäisen liikuntamuodon tai harjoittelumenetelmän ei ole todettu olevan selän terveyden kannalta toista parempi. Tärkeintä on säännöllinen päivittäinen liikunta sekä useasti päivän aikana toistuva liikehdintä, oli se sitten hyöty- tai kuntoliikuntaa. Tärkeää on myös löytää sellaisia liikkumisen muotoja, joista nauttii. Kun liikunta on itselle mieluista, sitä tulee todennäköisemmin tehtyä säännöllisesti. Mielihyvää tuottava liikunta myös lievittää paremmin kipuja ja ylläpitää positiivista virettä.

Aktiivinen elämäntapa ja liikunnan harrastaminen ovat tavallisesti yhteydessä myös muihin selän terveyden kannalta suotuisiin elintapavalintoihin, kuten tupakoimattomuuteen, terveellisempään ravitsemukseen ja painonhallintaan.

Viisi vinkkiä selän hyvinvointiin

  1. Kaikki liikunta kannattaa. Pienikin liikuntamäärä tekee hyvää ja edistää selän toimintakykyä. Käy kävelylenkillä, hiihdä tai hyötyliiku, esimerkiksi valitse portaat aina kun mahdollista. Muista myös taukoliikunta.
  2. Liiku säännöllisesti ja monipuolisesti. Säännöllinen ja monipuolinen liikkuminen edistää selän hyvinvointia ja ehkäisee selkäoireita. Kun vartalon lihakset ovat hyvässä kunnossa, myös selkä voi paremmin.
  3. Liikunta ja liike auttaa toipumaan selkäkivusta. Liike edistää selän kudosten aineenvaihduntaa ja parantaa niiden hapen ja ravinteiden saantia ja edistää näin kudosten toipumista.
  4. Löydä itsellesi mieluinen liikuntamuoto. Kun liikunta on itselle mieluista, sitä todennäköisemmin tekee säännöllisesti. Kokeile myös uusia liikuntamuotoja tai aloita vanha harrastus uudelleen.
  5. Liikkuva selkä kantaa kauas. Nuorena aloitettu liikunnan harrastaminen luo hyvän pohjan tuki- ja liikuntaelinten terveydelle. Se vahvistaa luustoa, kasvattaa lihasmassaa ja -voimaa, parantaa tasapainoa ja koordinaatiokykyä, ja ehkäisee ylipainoa.

Lue myös