Fasettinivelkipu alkaa usein äkillisesti
Selkärangan nikamat liittyvät toisiinsa fasettinivelen avulla. Fasettinivelet ovat pintoja, joiden välityksellä alemmat nikaman sivulla sijaitsevat nikamahaarakkeet kiinnittyvät ylempiin nikamahaarakkeisiin, muodostamalla nivelliitoksen.

Fasettinivelten tehtävänä on vakauttaa rangan liikkeitä. Fasettinivelten pinta on normaalissa tapauksessa sileä, tasainen ja on peittynyt rustokerroksella. Nivelpinnan rasittuminen ja kuluminen voi aiheuttaa tulehdustilan ja niveltä ympäröivän nivelkapselin jäykistymisen.

Fasettinivelten kulumamuutokset ovat luonnollinen osa selkärangan ikääntymistä ja niitä esiintyy tavallisesti yhdessä muiden kulumamuutosten (välilevyrappeuma) kanssa. Välilevyrappeuma on yhteisnimitys monille ikääntymiseen liittyville selän kulumamuutoksille, johon kuuluvat myös välilevyn pullistumat ja madaltumat. Välilevyjen madaltuminen saa aikaan myös selkärangan fasettinivelten nivelpintojen kapenemisen, kun nivelpinnat lähenevät toisiaan. Nivelpintojen madaltumisen seurauksena fasettinivelten ja nikamien reunoihin voi kehittyä selkää vakauttavia ja suojaavia luisia nokkaumia, osteofyyttejä eli kansankielellä luupiikkejä. Luupiikkien muodostuminen on kehon oma yritys lisätä nivelen pinta-alaa, jotta niveleen kohdistuva rasitus jakautuisi laajemmalle alueelle.

Fasettinivelistä johtuvaa selkäkipua esiintyy useimmiten silloin kun nivel kiertyy tai vääntyy rangan liikkeiden aikana. Tällöin vaurioitunut tai jäykistynyt nivel voi jäädä jumiin eli lukkiutua. Jumissa olevaa fasettiniveltä tai lukkiutunutta fasettiniveltä ympäröivät lihakset menevät myös usein kramppiin, aiheuttaen lihaskipua vaurioalueella.

Fasettinivelkipu alkaa usein äkillisesti ja voi esiintyä rangan ylä- tai alaosassa. Kipu on usein voimakkaampaa rangan taaksetaivutuksissa kuin eteentaivutuksissa ja saattaa pahentua kävellessä tai pidempään seisoessa.

Fasettinivelongelma diagnosoidaan usein lääkärin tai fysioterapeutin kliinisellä tutkimuksella. Kuvantamistutkimuksissa voidaan nähdä nivelpintojen kulumista, mutta ei nivelten lukkiutumista. Paikallispuudutusta voidaan käyttää joskus diagnoosin vahvistamisessa ja lyhytaikaisena kivunlievityksenä.

Fasettinivelongelmat oireilevat useimmiten toispuoleisena kipuna ja liikerajoituksena

  • Alaselän fasettikivut ovat usein toispuoleisia ja voivat säteillä saman puolen pakaraan, lantioon tai reiteen, harvoin kuitenkaan polven alapuolelle.
  • Rintarangan alueen fasettikivut voivat tuntua hengityksen aikana ja säteillä rintakehään, varsinkin jos kylkiluiden ja rintarangan väliset liitokset lukkiutuvat.
  • Kaularangan fasettinivelongelmat voivat säteillä yläselkään ja hartioihin, harvoin kuitenkaan yläraajoihin asti. Pään liikkeissä voi myös olla liikerajoituksia.
Fasettiniveloireita hoidetaan kipulääkkeillä ja selkärangan liikkuvuutta parantavilla harjoituksilla. Mobilisaatiosta tai manipulaatiosta eli nikamakäsittelystä voi olla hyötyä, jos kipu ei lievity aktiivisilla liikkuvuusharjoituksilla. Selkälihasten vahvistaminen ja hyvän ryhdin ylläpitäminen on tärkeää, jotta nivelet eivät rasitu turhaan ja lukkiudu uudestaan. Kylmä- / lämpöhoidosta voi myös olla hetkellistä apua kipuun ja lihasjännitykseen.

Kokeile selkärangan liikkuvuusharjoituksia

Lisätietoa selkäkivusta ja selän hoidosta