Kahdeksan kymmenestä aikuisesta tuntee alaselkäkipuja elämänsä aikana. Monella on useita selkäkipujaksoja. Useimmat kuitenkin pystyvät normaaleihin harrastuksiinsa ja työhönsä vähäisin oirein tai täysin oireettomana.
Selkäsi kipeytyessä sinun on tärkeää pohtia, mistä selkäoireesi johtuvat ja mitä voit itse tehdä helpottaaksesi selkäkipua. Olennaista on rohkaistua liikkumaan ja käyttämään selkää kivuista huolimatta.
Alaselkäkipu jaetaan kolmeen ryhmään
-
Mahdollinen vakava tai spesifinen (täsmällisesti määritelty) syy. Vakava tai spesifinen sairaus on syynä alaselkäkipuun vain alle 5 %:ssa tapauksista. Näitä ovat esimerkiksi kasvain, tulehdus, murtuma sekä selkärankareuma.
-
Iskiasoire: hermojuuren toimintahäiriöön viittaavat alaraajaoireet.
-
Hyväennusteiset eli epäspesifiset alaselkävaivat: pääosin alaselän ja lantion alueella ilmenevät oireet, jotka eivät viittaa hermojuuren vaurioon tai vakavaan tautiin. Usein tällainen alaselkäkipu johtuu pienestä kudosvauriosta selkärankaa ympäröivissä kudoksissa. Niitä ovat esimerkiksi välilevyn, lihaksen tai nivelsiteiden venähtymät.
Äkillinen eli akuutti alaselkäkipu
Äkillisessä alaselkäkivussa (alle 6 viikkoa) vuodelepoa tulisi välttää ja tehdä jokapäiväisiä toimia rasitusta jaksottaen. Oireilevaa suositellaan palaamaan työhönsä mahdollisimman pian sopien työjärjestelyistä työnantajan ja työterveyshuollon kanssa.
- Katso myös noidannuoli
- Tunnista iskiasoireet
Lämpöhoito voi lievittää kipua lyhytaikaisesti. Kipulääkkeet voivat helpottaa kipua.
Selän lepoasennoilla pyritään lievittämään kivun tunnetta selän alueella.
Hengitys- ja liikkuvuusharjoituksilla pyritään pitämään yllä selän liikkuvuutta ja lievittämään lihasjännitystä.
Pitkittynyt alaselkäkipu
Jos alaselkäkipu on pitkittynyt (6-12 viikkoa) kannattaa liikkua säännöllisesti kivusta huolimatta. Harjoittelun vaikuttavuudesta selkäkipuun on tutkimusten mukaan vahva näyttö.
Palaa työhön mahdollisimman pian. Sovi tarvittaessa työjärjestelyistä työnantajan ja työterveyshuollon kanssa. Huomioi työssä ja kotona ergonomiaan liittyvät asiat kuten sopivat työasennot, hyvä työtuoli ja työn tauotukset. Eri ammattilaisten (lääkäri, fysioterapeutti ja psykologi) muodostamasta kuntoutustiimistä on hyötyä selkäkivusta kuntoutumiseen, jos selkävaiva pitkittyy ja jatkuu yli kuusi viikkoa.
- Näin huolehdit hyvästä ergonomiasta työssä ja kotona
- Jaksota rasitusta ja ehkäise selkäkivun yltyminen
-
Alaselkäkivun pitkittymisen syyt - selkäkivut eroavat toisistaan. Tunnista fysioterapian tarve.
Jos selkäkipu selkeästi vain pahenee eikä osoita paranemisen merkkejä, on syytä kääntyä terveyskeskuksen tai työterveyshuollon puoleen.
Pitkäkestoinen eli krooninen selkäkipu
Jos selkäkipusi on pitkäkestoinen (yli 12 viikkoa), säännöllinen liikunta ja asianmukainen kivun hoito helpottavat oloasi.
Pitkäaikainen alaselkäkipu voi johtua siitä, että varsinainen kudosvaurio on parantunut, mutta kivunsäätelyjärjestelmän häiriön vuoksi kipu jatkuu. Kivun pitkittymiseen vaikuttaa koko elämäntilanne ja psykososiaaliset tekijät, kuten masennus, ahdistus, stressi, kielteiset ajatukset, pelot ja työhön liittyvät ongelmat. Oma aktiivinen osallistuminen toimintakykyvyn palauttamiseen ja ylläpitämiseen on tärkeä osa kuntoutusta.
- 10 vinkkiä selkäkivun hallintaan
- Lisätietoa kroonistuneesta kivusta
- Tutustu fysioterapeuttiemme laatimiin helppoihin ja tehokkaisiin jumppaohjeisiin
- Vinkkejä hyvään ergonomiaan ja arjen askareisiin
- Tutkimukset osoittavat, että tietoisen läsnäolon harjoittamisesta on hyötyä etenkin kroonisessa kivussa jaksamiseen ja toimintakykyyn.
Lisätietoa selkäkivusta ja sen hoidosta
- Milloin tulee hakeutua lääkäriin?
- Tunnetko selkäkivun riskitekijät?
- Hyvä ryhti mahdollistaa kehon tasapuolisen kuormittamisen
- Ohjeita selän omatoimiseen hoitoon
- Lääkehoito, fysioterapia, nikamakäsittely, leikkaushoito
- Usein kysyttyjä kysymyksiä selkäkivusta
Tervetuloa tohtori Vahvaselän selkäkouluun