Millaiset asiat sinua askarruttavat selän ja niskan hoidossa? Tohtori Vahvaselkä vastaa kysymyslomakkeella lähetettyihin kysymyksiin säännöllisin väliajoin ja kysymykset vastauksineen ovat aina Selkäkanavan seuraajien luettavissa tällä sivulla.

Huom! Annettujen ohjeiden ja vinkkien osalta huomioi myös omaan terveydentilaasi liittyvät rajoituksesi. Lääkehoitoon liittyvissä asioissa suosittelemme aina kääntymään oman lääkärisi puoleen.

Kysymykset ja vastaukset 5/2021

Hei, Selästäni on leikattu välilevypullistuma v 2007. Sen jälkeen selkä on ollu enemmän tai vähemmän kipeä. Viimeisin magneettikuvaus on tehty v 2017. Silloin löytyi Modic 1 muutoksia ja hohkaluuödeemiä. Nyt on ollut useamman kuukauden ajan puutumista, pistelyä ja osittain tunnottomuutta jaloissa. Tunnottomuutta on myös alapäässä. Alaselässä on myös kosketusarka kohta. Jalkoja särkee ympäri vuorokauden eli myös yöllä. Lääkäri ei suostu uuteen magneettikuvaukseen. Mikähän selässä voi olla vialla?

Modic-muutokset ovat selkärangan luisten nikamien ylä- tai alaosissa (päätelevyissä) sijaitsevia luuytimen muutoksia, jotka näkyvät magneettikuvissa. Muutoksia esiintyy etenkin välilevyjen rappeutumis- ja pullistumismuutoksien yhteydessä. Muutokset voidaan jakaa kolmeen alatyyppiin, joista tyypin 1 muutokset kuvaavat tulehduksellista muutosta ja näiden muutosten on todettu olevan yhteydessä alaselkäkipuun. Käytännön työssä marginaalinen osa potilaista, joilla todetaan kookas Modic 1 -muutos, on huomattavan kivuliaita ja arkoja esim. paineelle. Tieteellistä näyttöä tällaisesta ei kuitenkaan ole, joten ei voida varmuudella sanoa, onko kosketusarkuus alaselässäsi seurausta modic 1 -muutoksesta.

Tyypillisesti modic-muutoksia esiintyy välilevyrappeuman yhteydessä. Välilevyrappeumassa eli diskusdegeneraatiossa nikamavälilevyn nestemäinen ydin menettää kimmoisuuttaan ja painuu helpommin kasaan. Madaltuneen nikamavälin hermojuuriaukot saattavat ahtautua joissakin asennoissa tai liikkeissä niin, että ne ärsyttävät niissä kulkevia hermojuuria hetkellisesti. Tämä voisi selittää alaraajojen oireilua. Viestistäsi ei käy ilmi, onko alaraajojen oireet ajoittaisia vai jatkuvia. Mikäli oireilu voimistuu ja/tai alkaa haitata päivittäistä toimintakykyäsi, alaraajoissa alkaa ilmetä selvää lihasheikkoutta tai voimakkaita tuntopuutoksia, suosittelen hakeutumaan lääkäriin.

Itsehoidon kannalta olisi hyvä liikkua päivittäin. Päivittäinen liikunta vahvistaa kehon omia kivunsäätelyjärjestelmiä, jolloin toimintakyky paranee ja selkäkipu vähenee. Esimerkiksi kävely sopii monelle selkäkipuiselle ja se on monelle helpoin tapa lisätä liikettä päivään. Voi olla myös hyödyllistä jaksottaa päivään liikkumista ja lepoa tai rentoutumista. Rentoutuminen laukaisee lihasjännitystä, lievittää kiputilan aiheuttamaa stressiä ja vähentää kipuja.

Osteoporoosia todettu 54v, t score – 2.7. Kuinka uskaltaa ylipäätään enää liikkua, fysioterapeutit eivät oikein uskalla neuvoa salilihasliikkeitä. Vihlaisu selässä, mistä oireista lääkäriin ja pitääkö aina rtg kuvata?pelko estää liikkumista jo. Oireet joista käytävä lääkäri, päivystys. Lähinnä osteoporoosissa. Ostepooroosilääkityksestä on todella eri ohjeita lääkäreillä, mielipiteitä, seuranta,… Voisiko ihan oman luennon saada osteoporoosista?

Yleisesti osteoporoosia sairastaville suositellaan selän lihasten vahvistamiseen ja ryhdin parantamiseen vastusharjoitteita esimerkiksi vastuskuminauhalla tehtynä. Voimakkaita vartalon koukistus- ja kiertoliikkeitä on vältettävä. Kaatumisten ja murtumien ehkäisemiseen suositellaan tasapainoa kehittävää harjoittelua. Kestävyyskuntoa voi kehittää reippaalla kävelyllä. Myös lihasvoiman kehittäminen lisäpainoilla sopii yleensä osteoporoosia sairastavalle, mutta koska taudin kuva on aina yksilöllinen, tulisi sopivat harjoitteet varmistaa aina sinua hoitavalta taholta, kuten lääkäriltä ja fysioterapeutilta. Liikkumisen tukena voi käyttää tarvittaessa selän tukiliiviä.

Luustoterveyteen ja osteoporoosiin liittyvissä kysymyksissä kannattaa kääntyä Luustoliiton puoleen. Heidän verkkosivuiltaan löytyy paljon tietoa osteoporoosiin liittyen. Esimerkiksi osteoporoosin lääkkeettömästä omahoidosta sekä lääkehoidosta voit lukea lisää tältä Luustoliiton sivulta.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia