Millaiset asiat sinua askarruttavat selän ja niskan hoidossa? Tohtori Vahvaselkä vastaa kysymyslomakkeella lähetettyihin kysymyksiin säännöllisin väliajoin ja kysymykset vastauksineen ovat aina Selkäkanavan seuraajien luettavissa tällä sivulla.

Huom! Annettujen ohjeiden ja vinkkien osalta huomioi myös omaan terveydentilaasi liittyvät rajoituksesi. Lääkehoitoon liittyvissä asioissa suosittelemme aina kääntymään oman lääkärisi puoleen.

Kysymykset ja vastaukset 3/2021

Onko hulavannepyöritys suositeltavaa spinaalistenoosissa?

Jos hulavanteen pyörittäminen tuntuu sinusta hyvältä, niin en näe mitään syytä miksi et voisi sitä tehdä. Selkäydinkanavan ahtauma ei ole este liikunnan harrastamiselle. Tärkeintä on kokeilla, mitkä muodot sopivat parhaiten itsellesi.

Mitä mieltä olette AtlasPROfilax / ATLANTOtec hoidoista? Magneettikuvien perusteella veljeni atlasnikama vaikuttaisi olevan pysyvästi vinossa, painaen toisen sisemmistä kaulalaskimoista tukkoon. Sairaalan radiologi ei tätä huomioinut, vaan tein löydökset itse ja pyysin uuden diagnoosin ulkomaiselta radiologilta. Veljeni on työkyvytön lukuisten rampauttavien oireiden vuoksi, diagnoosina ME/CFS. Mietin voisiko sairauden perimmäinen syy löytyä, ainakin osittain, tuosta nikaman virheasennosta ja siten em. hoidoista löytyä apu? Vai onko jotain suositeltavampaa tapaa nikaman oikaisemiseen? Hoidetaanko nikamien virheasentoja edes Suomessa (leikkauksella tai muuten), vai onko ainoa keino turvautua näihin erikoisempiin metodeihin? Epätoivoisena haluaa tietenkin kokeilla kaikkea, mutta riski tilanteen pahenemisesta ei houkuta. 

ME/CFS-diagnoosi tarkoittaa vaikeaa kroonista väsymysoireyhtymää, jota psyykkiset tekijät eivät selitä. Sairauden oirekuvaa hallitsee useimmiten äkillisesti alkanut ja pitkäkestoinen uupumus, joka pahenee vähäisessäkin fyysisessä tai henkisessä ponnistelussa eikä lievity levolla. Yksittäisistä sairauden laukaisevista tekijöistä infektiot ovat olleet eniten esillä. Tauti laukeaakin usein fyysisestä tai psyykkisestä stressireaktiosta ja noin puolella äkillisesti sairastuneista on sairastumista edeltänyt jokin infektio. Sairauden syntymekanismi on silti edelleen tuntematon.

Mainitsemiesi hoitojen turvallisuudesta tai niiden vaikuttavuudesta ei löydy tieteellistä näyttöä, joten en voi suositella kyseisiä hoitomuotoja. Hoidon turvallisuuden takaamiseksi suosittelen ainoastaan sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran hyväksymien terveyden huollon ammattilaisten antamia hoitoja, kuten fysioterapiaa, osteopatiaa, kiropraktiikkaa ja naprapatiaa.

Minkälaisilla liikkeillä saa alkavan ”huolikyttyrän” sulamaan niskan alapuolelta.

Ylävartalon ryhtiä voit parantaa niska-hartiaseudun ja yläselän asennon hallinta- ja lihasvoimaharjoitteilla. Tällaisia harjoitteita löydät Hoida itse niskaasi -oppaasta. Harjoittelu aloitetaan niskan ja pään asennon hallintaharjoitteista (sivut 10-11). Harjoitteiden tavoitteena on oppia löytämään niskan ja hartiaseudun lihasten oikea-aikainen toiminta – toisin sanoen hermottaa lihaksia oikeassa järjestyksessä. Tämä parantaa niskalihasten asentotuntoa ja siten myös pään asennon hallintaa. Tämän jälkeen voit edetä oppaasta löytyviin vaativampiin niskan ja hartialihasten lihasvoimaharjoitteisiin. Hyvä niskan, kaulan ja hartialihasten lihasvoima ja lihasten tasapainoinen toiminta auttavat pään ja ylävartalon hyvän ryhdin säilyttämistä.

Ikääntymiseen liittyy usein myös normaaleja selkärangan nikamien ja välilevyjen kulumamuutoksia, jotka voivat osaltaan muuttaa yläselän ja pään asentoa kumaraksi. Selän rakenteiden kulumamuutoksiin ei voida vaikuttaa, mutta selän rakenteita ympäröiviä lihaksia voidaan kuitenkin vahvistaa ja ylläpitää niiden liikkuvuutta. Tämän vuoksi on tärkeää huolehtia niskan ja yläselän ryhtiä ylläpitävien lihasten hyvästä lihaskunnosta ja liikkuvuudesta hyvän asennon säilyttämiseksi.

Selkääni tuli vuosi sitten kaksi nikamamurtumaa (T 6 ja L12). Kivut oli kauheat, voimakkaita kipulääkkeitä sain, ei mitään ohjeita tulevaan. Kysynkin nyt voinko käydä hierojalla, kuntosalilla ja toimia jokapäiväisessä elämässä kuten ennenkin. Alaselkä kipeytyy, kun teen aivan tavallisia kotitöitä, myös yläselän lihakset menevät jumiin. Minulle ei kerrottu, että oli nikamamurtumat, sain tietää toisen hoitavan tahon kautta, kun otettiin keuhkokuvat huhtikuussa 2021. Sain tällöin tietää, että nikamamurtumat oli näkyneet 2020 TT kuvissa.

Hyväasentoinen selkänikaman murtuma paranee yleensä ilman leikkausta noin kolmessa kuukaudessa. Selkä voi kuitenkin tämänkin jälkeen olla kivulias. Nikamamurtumat ovat melko yleisiä iäkkäämmillä henkilöillä osteoporoosiin eli luuston haurastumiseen liittyen. Osteoporoosiin liittyvät murtumat voivat syntyä hyvinkin vähäiseltä tuntuvan iskun seurauksena, esimerkiksi jakkaralta istualleen pudotessa tai aivastaessa.

Voit käydä edelleen kuntosalilla ja toimia jokapäiväisessä elämässä, kuten ennenkin. Liikkumisen tukena voit käyttää tarvittaessa selän tukiliiviä. Se voi helpottaa alaselän kipeytymistä rasituksen yhteydessä. Myös lämpöhoito ja kevyt hieronta voivat lievittää selkälihasten jännitystä. Hierontakaan ei ole kiellettyä, mutta jos kyseessä on luuston haurastumisesta (osteoporoosi) johtuvat nikamamurtumat, on hieronnan syytä olla kevyttä.

Onko leikkaus ainoa oikea tapa hoitaa, jos välilevynpullistuma L5 nikamassa, joka painaa L5 hermojuurta? Oireina vasemman jalan läpsyminen kävellessä sekä vasen pottuvarvas puutuu väillä mutta ei kipuja lainkaan. Kestänyt nyt n 2 kk, mutta parempi kuin silloin alussa. Mitä muita hoitoja voisi kokeilla, jos haluaa välttää puukon? voisiko apuna käyttää akupunktiota?

Tyypillisesti välilevyn pullistuman aiheuttamat iskias paranee itsestään noin 1–3 kuukaudessa ja vaatii vain hyvin harvoin leikkauksellista hoitoa. Toipuminen voi viedä pidempäänkin, mutta oireiden helpottuminen on aina hyvä merkki. Välilevyn pullistuma voi vaatia leikkaushoitoa, mikäli pullistuma painaa hermojuurta niin voimakkaasti, että nilkan koukistuminen ei onnistu lainkaan ja kävely on mahdotonta. Leikkaus tarpeen arvioi kuitenkin aina erikoislääkäri oirekuvan perusteella.

Kivunlievitykseen voi toki kokeilla akupunktiota, mutta itse vaivaa se ei poista. Toipumisen kannalta keskeistä on rohkaistua liikkumaan kivusta huolimatta. Rasitusjaksoja, kuten kävelyä voi jakaa pienempiin osiin niin, että rasitusta seuraa aina pieni palauttava lepo. Lyhyitä lenkkejä voi tehdä vaikka useamman kerran päivässä omien tuntemusten mukaan. Kaikki liikkuminen on hyvästä. Liike edistää selän toipumista ja ylläpitää kehon toimintakykyä.

Mikä auttaa alaselkäkipuun? On kulumaa ja skolioosia. Pahinta kipu on aamuisin herätessä, ei meinaa päästä sängystä ylös. Istuminenkin on alkanut tuntua kivuliaalta. Särkyyn olen ottanut Arcoxia 90 mg. 

Selän kulumamuutokset ovat luonnollinen osa ikääntymisprosessia. Selän liikkuvuus voi alentua ja sen seurauksen selkään saattaa tulla liikerajoituksia. Myös selän aamujäykkyys on tyypillinen oire eli yön jäljiltä selkä on jäykkä ja kipeä, mutta vetreytyy päivän aikana. Myös erilaisia ja eriasteisia kipuja, särkyä tai kolotusta saattaa esiintyä. Tyypillisesti kipuja aiheuttavien kulumamuutosten oireilu vähenee vuosien kuluessa itsestään.

Kipua voit lievittää lääkärin määräämillä lääkkeillä. Itse voit ylläpitää selän toimintakykyä ja lihaskuntoa säännöllisellä liikunnalla, joka voi yhtä hyvin olla hyötyliikuntaa. Säännöllinen liike edistää selän aineenvaihduntaa, ylläpitää selän lihaskuntoa ja normaalia liikkuvuutta. Liikunta vahvistaa myös kehon omia kivunsäätelyjärjestelmiä, jolloin toimintakyky paranee ja selkäkipu vähenee.

Minulla on fibromyalgia ja selkä on usein jumissa eri paikoista. Olen käyttänyt Mentholboxia, jota sivelen kipualueelle. Sen jälkeen tuntuu kuin alue lämpenee ja illalla saa unen päästä kiinni paremmin. Sisällys paraffin, menthol ja almont oil. Onko mahdollista, että tämä oikeasti vaikuttaa vai onko asia vain korvien välissä?

Voi hyvin olla, että kyseisen aineen lämmittävä tunne saa kehosi rentoutumaan paremmin ja rentoutuminen taas edistää unen saantiasi. Tärkeintä on kuitenkin se, että nukahdat helpommin ja saat todennäköisesti pidemmät yöunet.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia