Millaiset asiat sinua askarruttavat selän ja niskan hoidossa? Tohtori Vahvaselkä vastaa kysymyslomakkeella lähetettyihin kysymyksiin säännöllisin väliajoin ja kysymykset vastauksineen ovat aina Selkäkanavan seuraajien luettavissa tällä sivulla.

Huom! Annettujen ohjeiden ja vinkkien osalta huomioi myös omaan terveydentilaasi liittyvät rajoituksesi. Lääkehoitoon liittyvissä asioissa suosittelemme aina kääntymään oman lääkärisi puoleen.

Kysymykset ja vastaukset 1/2021

Hei! Olen ikäni kärsinyt selkävaivasta alaselässä. Fysioterapiasta, eikä kävelystä ole juurikaan apua. Lannerangan magneettikuvissa todettu: ”Presakraalivälin diskuksen nesteinen komponentti on alentunut ja diskuksessa nähdään työntymää oikeavoittoisesti, joka jonkin verran tangeeraa oikeaa S1-juurta, tässä siis presakraalivälissä oikealla oleva prolapsi, joka on kooltaan pieni.” Kuvaamisesta aikaa nyt 6-vuotta. Onko aihetta tutkia lisää vai porskuttaa tällai menemään? Päivät ovat erilaisia, välillä ei saa sukkia jalkaan välillä pystyy tekemään pitkiäkin lenkkejä. 

Todennäköisesti presakraalivälin välilevynpullistuman kuivuttua kyseinen väli on hieman madaltunut. Tämä saattaa aiheuttaa tietyissä asennoissa tai kovemman rasituksen seurauksena hermojuuren ärsytystä. Jos oireilu ei haittaa voimakkaasti päivittäistä toimintakykyäsi, eivätkä kivut ole voimakkaasti lisääntyneet, lisätutkimukset tuskin ovat tässä kohtaa hyödyllisiä. Sen sijaan jos oireilu voimistuu ja/tai alkaa haitata päivittäistä toimintakykyäsi, oikeassa jalassa alkaa ilmetä selvää lihasheikkoutta tai voimakkaita tuntopuutoksia, suosittelen hakeutumaan lääkäriin.

Hei. Olen 65-v. nainen. Viime aikoina huimannut pään liikkeissä ja kumartuessa jne. Myös aaltoilevaa lievää päänsärkyä ollut viikkoja. Niska kyllä jäykkä ja kipeä melkein aina ollut. Kulumia! Pitääkö mennä lääkäriin?

Syitä kuvailemallesi huimaukselle ja päänsärylle voi olla useita. Suosittelen sinua ensisijaisesti käymään lääkärissä tarkan syyn selvittämiseksi ja oikeanlaisen hoidon kohdentamiseksi vaivaasi.

Alaselkä kipuilee öisin. Enemmän oikealta puolelta selkärankaa kankun yläpuolelta. Nukun enemmän oikealla kyljellä. Kipu herättää ja varsinkin jos olen kääntynyt selälleen. Myös lonkan sivulla kipupiste enemmän vasemmalla. Tulehduskipulääke 800mg auttaa, mutta en haluaisi niitä aina syödä. Lonkkia tai polvia ei ole tarvinnut vielä leikata. Sisaruksilta leikattu. Kyselee nainen 68v, istumatyötä tehnyt, nyt eläkkeellä.

Oireilu voi olla lonkka- tai selkäperäistä. Tyypillisesti lonkan nivelrikon oireita ovat nivelkipu ja -jäykkyys, ja sille on tyypillistä erilaiset toimintakyvyn rajoitukset. Nivelessä esiintyy usein sekä aamu- että liikkeellelähtöjäykkyyttä. Liikkeellelähtö voi vaikeutua etenkin pitkäaikaisen istumisen jälkeen. Kipu on yleensä jomottavaa, ja se pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Tavallisesti kipu tuntuu nivusessa ja pakaran alueella, mutta sitä saattaa esiintyä myös muualla lonkan seudussa kuten reisiluun yläosan luisen ulokkeen eli ison sarvennoisen (trochanter major) alueella. Lisäksi lonkan nivelrikko voi oireilla myös alaselkäkipuina.

Lonkan nivelrikon seurauksena lonkkanivelen liikkuvuus rajoittuu erityisesti koukistussuuntaan, mutta usein myös kiertoliikkeet, etenkin sisäkierto, rajoittuvat. Nivelrikon edetessä kipu voi muuttua jatkuvaksi ja vaivata myös yöllä.

Myös alaselän SI-nivelestä johtuva kipu voi aiheuttaa kuvailemiasi oireita. SI-nivelperäinen kipu voi olla toispuoleista ja tuntua alaselässä ja pakaran yläosassa viiltävänä kipuna. Kipu voi myös säteillä syvälle pakaraan, nivustaipeeseen sekä reiteen, ja kivun puoleisella kyljellä nukkuminen voi aiheuttaa kipua. Myös lonkan liikkuvuus voi rajoittua SI-nivelperäisessä kiputilassa. Lisäksi alaselän nikamien pikkunivelten eli fasettinivelten kipu saattaa aiheuttaa jäykkyyttä ja kipua alaselkään. Fasettinivelperäinen kipu voi myös säteillä pakaraan ja reiden alueelle.

Suosittelen sinua käymään lääkärissä, jos kivut haittaavat sinua päivittäin ja vaikuttavat toimintakykyysi. Lääkäri voi selvittää tarkemmilla tutkimuksilla kivun alkuperän.

Millainen olisi hyvä ortopedinen istuintyyny alaselkäkipuun?

Suosittelen sinua testaamaan erilaisia istuintyynyvaihtoehtoja ennen ostopäätöstä. Näin voit valita sellaisen tyynyn, joka tuntuu sinusta parhaimmalta. Alaselkäkivun hoitoon ei ole olemassa mitään suosituksia istuintyynyn käytöstä tai sellaisen ominaisuuksista.

Hei. Minulla on pitkäaikainen alaselän välilevyjen rappeumasta/madaltumasta johtuva päivittäinen kantapäiden pistely. Voiko tens laitteesta olla apua ja miten neljä elektrodia kannattaa sijoittaa?

TENS-hoito eli ns. transkutaaninen hermostimulaatio perustuu matalatehoiseen sähköärsytykseen, joka voi lievittää kipuja. TENS-hoidossa ärsytetään kevyellä sähkövirralla ihoa, jolloin tarkoitus on saada kipusignaali salpautumaan selkäytimen tasolla niin sanotun porttikontrolliteorian mukaisesti. Osa iskiaskipuisista kokee TENS-hoidon lievittävän kipua ainakin hetkellisesti. TENS-hoito voi lievittää kipuja myös liikkuessa, esimerkiksi kävellessä ja näin edistää liikkumista.

TENS-laitteita on erilaisia ja niissä on tyypillisesti ohjekirja mukana erilaisten kiputilojen hoitoon. Ohjekirjassa on myös kuvattu elektrodien asettelu sekä mahdolliset muut säädöt (kuten taajuus ja frekvenssi). Osassa laitteista vain valitaan hoidettava alue ja jokin tietty valmis ohjelma. Elektrodien asetteluun on tällaisissa laitteissa kuvalliset ohjeet.

Jos laite ei sisällä ohjeita elektrodien asettelusta, perinteisen TENS-laitteen elektrodit tulisi sijoittaa stimuloimaan niitä hermoja, jotka menevät samaan selkäytimen segmenttiin eli selkäydintasoon kuin kipuviestiä vievät säikeet. Tämä onnistuu helpoiten sijoittamalla elektrodit kipualueelle. Yleensä katodi (eli negatiivisesti varautunut elektrodi) sijoitetaan lähimmäksi kipukohtaa ja anodi (eli positiivisesti varautunut elektrodi) siitä kauemmaksi (distaalisesti). Elektrodit tulisi aina sijoittaa terveelle, hermotetulle iholle. Jos ei ole mahdollista sijoittaa elektrodeja kipualueelle, ne voi myös sijoittaa kipualuetta hermottavan hermon päälle lähelle kipualuetta. Vaihtoehtoisesti elektrodit voidaan sijoittaa myös selkäytimen päälle oikean segmentin eli selkäydintason kohdalle. Kohdallasi elektrodit kannattaisi siis sijoittaa iskiashermon päälle tai lähelle sitä alarajaan tasolla niin, että negatiivisesti varautunut elektrodi olisi lähinnä kipukohtaa ja positiivisesti varautunut elektrodi ylempänä hermon kulkureitillä. Voit pyytää apua elektrodien sijoittelussa myös fysioterapeutilta.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia