Millaiset asiat sinua askarruttavat selän ja niskan hoidossa? Tohtori Vahvaselkä vastaa kysymyslomakkeella lähetettyihin kysymyksiin säännöllisin väliajoin ja kysymykset vastauksineen ovat aina Selkäkanavan seuraajien luettavissa tällä sivulla.

Huom! Annettujen ohjeiden ja vinkkien osalta huomioi myös omaan terveydentilaasi liittyvät rajoituksesi. Lääkehoitoon liittyvissä asioissa suosittelemme aina kääntymään oman lääkärisi puoleen.

Kysymykset ja vastaukset 4/2021

Mitä tietoa ja hoitomahdollisuuksia on DISH: n aiheuttamasta kivuista?

DISH on lyhenne sanoista diffuusi idiopaattinen skeletaalinen hyperostoosi, joka tarkoittaa liiallista luun syntymistä tyypillisimmin selkärankaan. Joskus DISH voi aiheuttaa liiallista luun kasvua myös olkapäihin, kyynärpäihin, polviin tai kantapäihin, mutta se on harvinaisempaa. Selkärangassa taudin aiheuttama liiallinen luun kasvu esiintyy useimmiten rintarangan tasolla. Tyypillisiä DISH:n aiheuttamia oireita ovat selkäkipu ja selän jäykkyys. Varsinaista syytä taudille ei tiedetä, eikä myöskään täsmähoitoa ole olemassa. Potilaita auttaa lähinnä kivunhoito, liikunta ja fysioterapia.

Olen 39v ja kärsinyt nuoruudesta asti selkävaivoista. Reilu 20 vuoden aikana olen käynyt omt-terapeutilla, naprapaateilla, fysioterapiassa, osteopaatilla ym. Julkinen terveydenhuolto on näiden vuosien aikana tarjonnut vain läjäpäin erilaisia lääkereseptejä ja fysioterapialähetteitä eli ”laastaria pipin päälle”. Mitään tutkimuksia ei ole koskaan tehty pyynnöistäni huolimatta. Parhaaksi avuksi osoittautunut yksi naprapaatti, joka saa selkäni aina siihen kuntoon, että pysyn toimintakykyisenä. Hän aina sanoo, että kahdessa nikamassa häikkää. Kesällä sanoi, että ne kaksi nikamaa oli taas kuin sementtiä eli ei liikkuvuutta käytännössä lainkaan. Apu ei kuitenkaan ole pitkäkestoinen kotihoidosta huolimattakaan. Kivut meinaa toisinaan viedä järjen ja vaikuttaa vahvasti unenlaatuun ja toimintakykyyn. Mistä tuo voi johtua, että nikamien liikkuvuus häiriintynyt alaselässä noin paljon? Ja mikä enää neuvoksi, kun yksityiselle puolelle ei mahdollisuuksia lähteä hakemaan apua, mutta oireiden syy olisi syytä viimein selvittää.

Selän liikkuvuuden aleneminen voi johtua eri syistä. Tyypillisimmin liikkuvuuden aleneminen johtuu lihaskireyksistä, mutta myös erilaiset selän kulumamuutokset aiheuttavat selän liikkuvuuden alenemista. On myös hyvin yleistä, että selän kulumamuutokset aiheuttavat ympäröivien lihasten jännittyneisyyttä, joka lisää edelleen alueen kipuja. Kulumamuutokset aiheuttavat usein myös selän aamujäykkyyttä eli yön jäljiltä selkä on jäykkä ja kipeä, mutta vetreytyy päivän aikana. Myös erilaisia ja eriasteisia kipuja, särkyä tai kolotusta saattaa esiintyä. Tyypillisesti kipuja aiheuttavien kulumamuutosten oireilu vähenee vuosien kuluessa itsestään.

Välilevyrappeuma on yhteisnimitys selän erilaisille kulumamuutoksille, ja siihen kuuluu joukko erilaisia muutoksia. Kulumamuutosten seurauksen tyypillisesti nikamien välilevyt kuivuvat, nikamavälikorkeus madaltuu ja seurauksena on nikamien liikkuvuuden alentuminen. Myös muut kulumamuutokset nikamien luisessa rakenteessa edistävät peräkkäisten nikamien jäykistymistä. Vaikka selän kulumamuutokset lisääntyvät ikääntymisen seurauksena niitä voidaan nähdä jo hyvin nuorella iällä. Suurin osa näistä kulumamuutoksista on kuitenkin täysin oireettomia. Jopa 37 % 20-vuotiailta ja 68 % 40-vuotiailta täysin oireettomilta henkilöiltä on löydetty kuvannettaessa välilevyrappeumamuutoksia.

Selän kulumamuutosten aiheuttama liikkuvuuden aleneminen kyseisellä tai kyseisillä nikamatasoilla on pysyvää, eli se ei poistu venyttelemällä tai lihashuollolla. Oireita ja kipua voi kuitenkin lievittää liikkumalla säännöllisesti. Lisäksi lihaskunto- ja liikkuvuusharjoittelusta on hyötyä nikamia ympäröivien lihasten lihaskunnon ja selän toimintakyvyn ylläpitämisessä. Kivun lievitykseen voi käyttää myös lääkärin määriä lääkkeitä. Lisäksi erilaisista kuntoutusalan ammattilaisen hoidosta ja harjoitusohjeista voi olla apua. Mitään yksittäistä oireita poistavaa täsmähoitoa ei kuitenkaan ole olemassa. Tärkeä olisikin hyväksyä se, että kivut eivät välttämättä täysin poistu harjoittelusta ja hoidoista huolimatta.

Toimintakyvyn palautuminen naprapaatin mobilisaatiokäsittelyn jälkeen viittaisi lähinnä lihasperäiseen asennonhallinnan ja rasituskestävyyden heikkouteen, johon omatoiminen liike- ja liikuntahoito on parasta hoitoa. Tarkemman syyn selvittämiseksi suosittelen sinua kuitenkin hakeutumaan Fysiatrian erikoislääkärin vastaanotolle, vaikka työterveyshuollon kautta, jos se on suinkin mahdollista.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia