Millaiset asiat sinua askarruttavat selän ja niskan hoidossa? Tohtori Vahvaselkä vastaa kysymyslomakkeella lähetettyihin kysymyksiin säännöllisin väliajoin ja kysymykset vastauksineen ovat aina Selkäkanavan seuraajien luettavissa tällä sivulla.

Huom! Annettujen ohjeiden ja vinkkien osalta huomioi myös omaan terveydentilaasi liittyvät rajoituksesi. Lääkehoitoon liittyvissä asioissa suosittelemme aina kääntymään oman lääkärisi puoleen.

Kysymykset ja vastaukset 6/2020

87-vuotias nainen, jolla nikamasiirtymä 4 – 5 nikaman kohdalla. Kaikki keinot koetettu, viimeksi TT-fasettipuudutus, josta 5 päivän hyöty. Leikkaus ei käy. Liike on lääke, mutta kaikki, varsinkin jalkoihin kohdistuva lihasvoimatreeni kipeyttää selän. Istuessa ja maatessa kivuton. Minulla kuntopyörä, jonka polkeminen sekin kipeyttää. Kävely ja seisominen minimissä. Onko parempi kivusta huolimatta jatkaa liikuntaa, vai pitää selkä mahdollisimman stabiilina?

Harjoittelu ja selän normaali kuormittaminen päivittäisissä toiminnoissa on tärkeää sekä selän että muun kehon toimintakyvyn säilyttämiseksi. Harjoittelua sekä muuta rasitusta on sen sijaan hyvä jakaa pienempiin eriin niin, että rasitus- ja lepojaksot vuorottelevat. Näin voidaan välttää kivun yltymistä liian kovaksi. Tällainen rasituksen ja levon jaksottaminen auttaa selkää myös palautumaan rasituksesta.

Olen aina sanonut kun selkää särkee että sattuu luuhun, kuvittelenko tuon vai voiko oikeasti olla ”luusärkyä”?

Kipukokemuksen saa aikaan kipuhermopäätteissä sijaitsevien kipureseptorien aktivoituminen kipua tuottavan ärsykkeen seurauksena. Kipuhermopäätteistä kipuviesti kulkeutuu hermorunkoja pitkin keskushermostoon, joka saa aikaan varsinaisen kipuaistimuksen. Kipureseptoreita on runsaasti monissa kudoksissa, kuten ihossa, luukalvossa, sidekudoksissa ja sisäelimiä ympäröivissä kalvoissa. Eli myös luukudos aistii kipua, ja kipu voi siis jossain tapauksissa olla peräisin myös luukudoksesta.

Selkäkipu voi olla seurausta monien eri kudosten ärsytystilasta. Esimerkiksi paikalliset lihakset ja nivelsiteet, välilevyn uloimmat osat, selän luisten nikamien ylä- ja alaosat (ns. päätelevyt), selkäydinkalvo ja hermojuuret voivat kaikki aistia kipua ja siten olla kivun aiheuttajia. Tyypillisimmin selkäkipu on kuitenkin selän pehmytkudosten (lihakset, nivelsiteet, jänteet) ärsytystilasta johtuvaa ohimenevää kipua.

Kivun alkuperän tarkemman syyn selvittämiseksi voit käydä lääkärin vastaanotolla. Lääkäri voi lisätutkimuksien avulla selvittää, onko kyse luuperäisestä kivusta.

Hei! Mitä ovat liiallisen istumisen haittavaikutukset selälle ja niskalle? Jos ajatellaan lapsia, nuoria, aikuisia ja vanhuksia? Kiitos etukäteen!

Pitkäkestoinen ja runsas istuminen rasittaa tuki- ja liikuntaelimistöä sekä heikentää lihasten verenkiertoa ja aineenvaihduntaa iästä riippumatta. Yksipuolinen ja pitkäkestoinen kehon tukirakenteiden rasitus voi aiheuttaa myös niska- ja alaselkäkipuja. Tutkimusnäyttö istumisen vaikutuksista tuki- ja liikuntaelimistöön on kuitenkin toistaiseksi vähäistä.

Istumisella ja muulla paikallaanololla on yhteys myös useiden pitkäaikaissairauksien, kuten ylipainon, tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ilmaantumiseen. Myös lapsille ja nuorille runsas istuminen aiheuttaa sairauksien vaaratekijöitä, kuten kohonnutta verenpainetta ja suurentunutta veren kolesterolipitoisuutta.

Runsaan istumisen haittoja voi vähentää tauottamalla pitkiä istumisjaksoja tiheästi, noin puolen tunnin välein. Jo aivan lyhyetkin tauot ovat hyödyllisiä. Istumista voi tauottaa myös vaihtelemalla työasentoja säännöllisesti ja työskentelemällä välillä seisten. On kuitenkin syytä muistaa, että myös seisominen on paikallaanoloa. Kevyen liikkumisen ja jaloittelun lisääminen onkin seisomista suositeltavampi vaihtoehto istumisen tauottamiseksi. Tarkempaa tietoa istumisen vaikutuksista löydät Selkäkanavalta

Pitkäkestoisen niska-hartiajumin avaaminen? Samalla vasemman käden ”jäätynyt olkapää” vuoden potemisen jälkeen rauhoittumisvaiheessa.

Itsehoidoksi sopivia niska-hartialihasten harjoitteita löydät Hoida itse niskaasi -oppaasta (kannattaa aloittaa harjoitteista sivuilta 10-11). Harjoitteiden tavoitteena on oppia löytämään niskan ja hartiaseudun lihasten paras mahdollinen ja oikea-aikainen toiminta – toisin sanoen hermottaa lihaksia oikeassa järjestyksessä. Tämä parantaa niskalihasten asento- ja liikehallintaa sekä niska-hartialihasten kestävyyttä ja näin vähentää oireilua ja vaivan uusiutumista.

Lisäksi näistä niska-hartiaseudun ja selän liikkuvuusharjoitteista voi olla apua niska-hartiaseudun liikkuvuuden parantamisessa (etenkin harjoitteet numero 3, 5 ja 6).

Oikea puoli yläselästä kramppailee ja tuntuu ikävänä lapaluun alla. Onko nikamalukko? Mitä voin tehdä?

Kyseessä voi olla rintarangan alueen pienten nivelten eli fasettinivelten lukkotila. Fasettinivelongelmat oireilevat useimmiten toispuoleisena kipuna ja liikerajoituksena ja lihaksissa voi olla kramppimaista lukkiutumisen tunnetta. Rintarangan alueen fasettikivut voivat tuntua myös hengityksen aikana ja säteillä rintakehään, varsinkin jos kylkiluiden ja rintarangan väliset liitokset lukkiutuvat. Fasettiniveloireita hoidetaan kipulääkkeillä sekä selkärangan liikkuvuutta ja lihaskuntoa parantavilla harjoituksilla.

Voit kokeilla laukaista lihasjännitystä näillä aktiivisilla liikkuvuusharjoituksilla. Lisäksi selkälihasten vahvistaminen on tärkeää, jotta nivelet eivät rasitu turhaan ja lukkiudu uudestaan. Kylmä- tai lämpöhoidosta voi myös olla hetkellistä apua kipuun ja lihasjännitykseen. Jos kipu ei lievity aktiivisilla liikkuvuusharjoituksilla, mobilisaatio- tai manipulaatiohoidosta eli nikamakäsittelystä voi olla apua.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia