Millaiset asiat sinua askarruttavat selän ja niskan hoidossa? Tohtori Vahvaselkä vastaa kysymyslomakkeella lähetettyihin kysymyksiin säännöllisin väliajoin ja kysymykset vastauksineen ovat aina Selkäkanavan seuraajien luettavissa tällä sivulla.

Huom! Annettujen ohjeiden ja vinkkien osalta huomioi myös omaan terveydentilaasi liittyvät rajoituksesi. Lääkehoitoon liittyvissä asioissa suosittelemme aina kääntymään oman lääkärisi puoleen.

Kysymykset ja vastaukset 1/2019

Moido! Kauanko kestää parantua ilman leikkausta L4-L5 välissä oleva pullistuma? Missään vaiheessa ei ollut selkäkipua, vaan vasen jalka kauttaaltaan hermosäryssä. Lisäksi jalkapohja puutunut, ja varpaat. Kivut asettuivat Neurotin lääkkeellä kuukaudessa, jonka jälkeen purin lääkityksen. Mutta edelleen (n6kk) diagnoosista vasen jalka kipuilee ja jalkapöydässä tunnottomuutta. Eivät kuitenkaan haittaa tekemistä. Milloin kannattaa mennä uudestaan lääkäriin? 

Valtaosalla välilevyn pullistuman aiheuttama iskiasoireilu helpottaa noin kolmen kuukauden kuluessa. Joskus käy kuitenkin niin, että kipuoireilu pitkittyy, vaikka varsinainen pullistuma olisi jo parantunut ja kudosärsytys alueella helpottanut. Tarkkaa kestoa hermonkudoksen täydelliselle toipumiselle on vaikea arvioida, ja kaikki oireet eivät välttämättä poistu kokonaan. Pääasia on, että oireet eivät haittaa sinun tekemisiäsi. Liikunta ja harjoittelu edistävät toipumista. Lisäksi, voisit hyötyä kuntoutusalan ammattilaisen, kuten fysioterapeutin ohjauksessa toteutettavasta terapeuttisesta harjoittelusta, jolla pyritään parantamaan selän liikehallintaa ja lihastasapainoa.

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos oireesi alkavat pahenemaan ja niihin liittyy nilkan tai reiden lihasten heikkoutta ja tunnottomuutta, virtsaamisongelmia, ulosteen pidätyskyvyn heikkenemistä tai jos kipu yltyy sietämättömäksi.

Vannemainen kipu selästä kylkiluihin. Mistä johtuu? 

Kyseessä voi olla rintarangan alueen pienten nivelten eli fasettinivelten lukkotila. Rintarangan alueen fasettikivut voivat tuntua hengityksen aikana ja säteillä rintakehään, varsinkin jos kylkiluiden ja rintarangan väliset liitokset lukkiutuvat. Fasettiniveloireita hoidetaan kipulääkkeillä ja selkärangan liikkuvuutta parantavilla harjoituksilla. Mobilisaatiosta tai manipulaatiosta eli nikamakäsittelystä voi olla hyötyä, jos kipu ei lievity aktiivisilla liikkuvuusharjoituksilla. Selkälihasten vahvistaminen ja hyvän ryhdin ylläpitäminen on tärkeää, jotta nivelet eivät rasitu turhaan ja lukkiudu uudestaan. Kylmä- tai lämpöhoidosta voi myös olla hetkellistä apua kipuun ja lihasjännitykseen. Suosittelisin sinua kuitenkin ensisijaisesti käymään lääkärissä oireen tarkemman syyn varmistamiseksi.

”Hauska”kysymys: miksi yläkroppani kääntyy usein kipuisena oikealle eikä välillä vaihteeksi vasemmalle puolelle?! Lannerangan/si-nivelen, ym. kivut vaivaa usein. Johtuuko se kropan taipuminen ”puolieroistani”, lantiosta vai mistä?

Kuvauksesi kuulostaa tyypilliseltä ns. kipuskolioosioireelta. Kyseessä ei siis ole varsinainen rakenteellinen skolioosi vaan selän lihasjännityksen aiheuttama C-muotoinen kipuskolioosi. Tällainen toiminallinen skolioosi voi olla seurausta esimerkiksi noidannuoleen (lumbago) liittyvästä kivusta. Noidannuoli syntyy tyypillisesti äkillisen hallitsematon selän liikkeen tai selän nytkähtämisen seurauksena. Keskushermosto reagoi syntyneeseen pehmytkudosvenähdykseen aktivoimalla selän lihakset suojaamaan vamma-aluetta, jolloin syntyy usein lihaskramppi, ns. ”suojakramppi”. Tämä lihasjännityksen aiheuttama ”pakkoasento” on siis seurausta kivusta, eikä varsinainen noidannuolen aiheuttaja.

Noidannuoli on ns. hyvälaatuinen selkäkipu, eikä siihen liity selkäsairautta. Esimerkiksi heikko lihaskunto ja lihastoiminnan epätasapaino voivat altistaa noidannuolioireille. Noidannuolen pääasiallisena hoitomuotona on akuuteimman kivun helpotettua terapeuttinen liikeharjoittelu, jossa pyritään alaselän ja lantion asento- ja liikehallintaharjoitteluun. Myös lannerangan mobilisointiharjoituksista sekä rentoutumisharjoittelusta voi olla apua.

Miten raskausajan SI-nivelen kipua voidaan hoitaa?

Raskauden edetessä elimistössä tapahtuu muutoksia. Painon lisääntyminen muuttaa kehon painopistettä enemmän alas- ja eteenpäin ja alaselän notko korostuu. Hormonaaliset muutokset löystyttävät lantion alueen sidekudosta ja selän ja lantion alueen lihakset joutuvat suuremmalle rasitukselle pitääkseen lantion ja selän tukea yllä. Relaksiini-hormonin aiheuttama nivelsiteiden löystyminen ja pehmeneminen, johtaa usein häpyliitoksen, lantiorenkaan ja SI-nivelten suurentuneeseen liikkuvuuteen. Nivelsiteiden löystyminen ja asennon muutos voivat aiheuttaa kipua lonkissa, SI-nivelissä ja häpyliitoksessa.

Syvien selkä- ja vatsalihasten sekä lantiopohjan lihasten harjoittelu voi auttaa raskausajan SI-nivel kipuihin. Syvien lihasten tunnistaminen ja harjoittelu ennen synnytystä helpottaa niiden harjoittamista myös synnytyksen jälkeen. SI-nivelen tukivyöstä voi myös olla apua SI-nivelen yliliikkuvuuden aiheuttamiin oireisiin. Lisätietoa ja kuvallisia harjoitusohjeita löydät myös Odottavan Selkä -oppaasta.

Mistä saisin apua? Alaselkä vaivannut vuosia, pahentunut viimeisten vuosien aikana. Hieman vasemmalla kohta, joka rusahtelee kun istun satulatuolilla ja pyörittelee lantiota. Säteilykipua polviin saakka. Nukkuminen pahentaa. 

Suosittelen sinua käymään esimerkiksi fysiatrian tai ortopedian erikoislääkärin vastaanotolla, jos selkäkipusi syytä ei ole aiemmin tutkittu ja koet, että oireesi ovat vain pahentuneet.

Miten paljon huomioitte muut kuin lääkinnälliset hoitomuodot, esim. Kalevalaisen jäsenkorjauksen tule vaivojen hoidossa? 

Epäspesifin selkäkivun hoidossa käytetään erilaisia manuaalisen terapian hoitomuotoja, kuten fysioterapiaa, osteopatiaa, naprapatiaa, kiropraktiikkaa ja hierontaa. Nämä kaikki ovat Valviran hyväksymiä hoitomuotoja, mutta niistä vain fysioterapia on tällä hetkellä KELA-korvattavaa. Tämän vuoksi asiakas joutuu maksamaa muista hoidoista täyden hinnan. Kalevalainen jäsenkorjaus ei ole Valviran hyväksymä hoitomuoto.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia