Millaiset asiat sinua askarruttavat selän ja niskan hoidossa? Tohtori Vahvaselkä vastaa kysymyslomakkeella lähetettyihin kysymyksiin säännöllisin väliajoin ja kysymykset vastauksineen ovat aina Selkäkanavan seuraajien luettavissa tällä sivulla.

Huom! Annettujen ohjeiden ja vinkkien osalta huomioi myös omaan terveydentilaasi liittyvät rajoituksesi. Lääkehoitoon liittyvissä asioissa suosittelemme aina kääntymään oman lääkärisi puoleen.

Kysymykset ja vastaukset 5/2018

Hei. Tahtoisin tietää voisiko seuraavat oireet kertoa fasettilukosta. Venyttelyt tai käsittelyt rullalla eivät ole tuottaneet juurikaan apua. Minulla on siis särkenyt muutaman viikon lähes jatkuvasti oikean puolen rintarankaan, välillä edessä keskellä tuntuu myös melko iso ja korkea kohouma. Kipua on myös oikealla lavassa, jossain siellä syvällä. Myöskin pään kääntäminen sivulle sekä alas tekee kipeää. Mikä avuksi?

Fasettinivelongelmat oireilevat useimmiten toispuoleisena kipuna ja liikerajoituksena. Rintarangan alueen fasettikivut voivat tuntua hengityksen aikana ja säteillä rintakehään, varsinkin jos kylkiluiden ja rintarangan väliset liitokset lukkiutuvat. Lisäksi kaularangan fasettinivelongelmat voivat säteillä yläselkään ja hartioihin, ja myös pään liikkeissä voi olla liikerajoituksia. Mobilisaatio- tai manipulaatiohoidosta eli nikamakäsittelystä voi olla apua, jos kipu ei lievity aktiivisilla liikkuvuusharjoituksilla. Selkälihasten vahvistaminen ja hyvän ryhdin ylläpitäminen on tärkeää, jotta nivelet eivät rasitu turhaan ja lukkiudu uudestaan. Kylmä- tai lämpöhoidosta voi myös olla hetkellistä apua kipuun ja lihasjännitykseen. Suosittelisin sinua kuitenkin ensisijaisesti käymään lääkärissä oireiden tarkemman syyn varmistamiseksi.

Voiko selkä kuntoutua jos on alaselässä nikaman painuneet kasaan? 

Välilevyrappeuma eli diskusdegeneraatio on useimmiten normaaliin ikääntymiseen liittyvä ilmiö. Välilevyrappeuman luonnollinen kulku on hyvänlaatuinen, eikä siihen välttämättä liity oireita. Välilevyrappeumassa nikamavälilevyn nestemäinen ydin menettää kimmoisuuttaan ja painuu helpommin kasaan. Myös välilevypullistumat kuuluvat välilevyrappeumaan. Selän kuntoutumisen kannalta tärkeää on pysyä fyysisesti aktiivisena. Lisäksi keskeistä on vahvistaa keskivartalon (lantionpohjan sekä syvien vatsa- ja selkälihasten) sekä alaraajojen lihaksia. Myös tupakoimattomuus edistää selän toipumista ja ylläpitää sen toimintakykyä.

Millaisia oireita yläselän/hartia jumit voivat pahimmillaan aiheuttaa? Poskien/päänahan pistelyä? Kaulassa/ niskassa lämpimän veden valumisen tunnetta? Lääkärissä on rampattu ja ainoa vaivana lihasjumit. Hampaita puren yöllä yhteen ja ryhti on ihan rämä.

Takaraivohermon pinnetila voi aiheuttaa kuvailemiasi oireita ja hermo voi joutua pinteeseen kireiden niskalihasten vuoksi. Purennan toimintahäiriöt ja hampaiden narskuttelu voivat myös aiheuttaa niska-hartialihasten kipuja, päänsärkyjä ja kasvo- ja korvakipuja. Hampaiden narskuttelu voi siis olla yksi syy kireisiin niska-hartiaseudun lihaksiin ja ylläpitää oireilua. Itsehoidoksi sopivia niska-hartialihasten harjoitteita löydät Hoida itse niskaasi -oppaasta. Harjoitteiden avulla voit parantaa niskan asento- ja liikehallintaa sekä niska-hartialihasten kestävyyttä ja näin vähentää oireilua ja vaivan uusiutumista. Myös niskalihasten rentouttamisesta hieronnan tai esim. OMT-fysioterapeutin käsittelyn avulla voi olla apua. Lisäksi hammaslääkärillä voi teettää yksilölliset hammaskiskot (ns. yökiskot), jotka tasoittavat purentaa ja vähentävät leukanivelen kuormitusta.

Minulla on todettu selän muutoksia magneettikuvissa. Kiilamaisia nikamia, luupiikkejä, rangan rauhoittumista ja muita kulumia. Selkäni on aamuisin todella jäykkä. Kivut myös aamuisin kovat. Liikkuminen helpottaa oloa. Suvussa on selkäranka reumaa. Ei kuitenkaan näy verikokeissa. Miksi ei siis olisi minullakin selkärankareuma. Kun on paljon yhtäläisyyttä oireiden kanssa. Vai onko vain kiusaamista. Kun ei saa mitään selvää diagnoosia. Töihin en ole pystynyt palaamaan kipuiluiden takia. Selkä on aika ajoin kuuma. Motifene kuuri helpottaa. Noin kerran kuussa tämä selän kuumottelu toistuu. Välillä myös muita nivelkipuja.

Selkärankareumaan liittyy voimakas perinnöllinen alttius ja sille on tyypillistä aamujäykkyys. Oireet ovat myös pahempia levossa ja helpottavat liikkeellä oltaessa. Selkärankareumassa esiintyy usein myös muiden nivelten oireita. Eli tältä osin kuvailemasi oireet sopivat selkärankareumaan. Toisaalta ne voivat liittyä myös ns. luonnollisiin kulumamuutoksiin. Esimerkiksi kuvailemiasi selkärangan kulumamuutoksia nähdään myös normaalin ikääntymisen seurauksena ja niitä löytyy myös täysin oireettomilta henkilöiltä. Selkärankareuman diagnosointi voikin olla vaikeaa, jos altistavaa kudosantigeeniä (HLA B27) ei löydy verestä tai magneettikuvassa ei näy selkärankareumalle tyypillisiä tulehdusmuutoksia risti- ja suoliluun välisissä nivelissä eli SI-nivelissä.

Vaikka diagnoosi olisi tällä hetkellä epäselvä, hyvästä lihaskunnosta ja selän liikkuvuudesta huolehtiminen on tärkeää. Vahva lihaksisto, selän liikkuvuuden ylläpitäminen sekä hyvän ryhdin säilyttäminen on liikunnan ensisijainen tavoite myös selkärankareuman hoidossa.

Miten todennäköisesti pystyy elämään normaalia elämää selkäydinkanavan ahtauman, hermovaurioden ja kuluminen kanssa. Toki huomattavia rajoituksia on nytkin. Harrastan päivittäin liikuntaa ja omaan terveelliset elämän tavat paino 73kg pit. 175cm en tupakoi.

Selkäydinkanavan ahtaumalla eli spinaalistenoosilla tarkoitetaan tilaa, jossa selkänikamien renkaiden muodostama selkäydinkanava ahtautuu erilaisten selkärangan kulumamuutosten seurauksena ja alkaa puristaa selkäydinhermoja. Oireiden voimakkuuteen vaikuttaa selkäydinkanavan yksilöllinen rakenne, eli selkäydinkanavan synnynnäinen rakenteellinen väljyys sekä ahtauttavien kulumamuutosten määrä ja aste. Lievässä ja keskivaikeassa spinaalistenoosissa konservatiivinen hoito (lääkärin seuranta, kipulääkkeet, fysioterapia, itsehoito, tukiliivi) on ensisijaista. Ahtauman avartaminen leikkauksella voi tulla kyseeseen, jos kipu käy sietämättömäksi tai uhkaa päivittäistä selviytymistä.

Yleisin selkäydinkanavan ahtauman oire on kävellessä paheneva alaselkä- ja alaraajakipu, alaraajojen väsyminen, puutuminen tai pistely, joka voi säteillä pakaroihin, reisien takapinnoille ja joskus varpaisiin saakka. Selän taaksetaivutus useimmiten pahentaa oireita selvästi, sillä silloin selkäydinkanava ahtautuu. Suositeltava liikunta onkin pyöräily tai kuntopyöräily, sillä niissä harjoittelu tapahtuu asennoissa, jotka tuottavat vähemmän kipuja ja oireita. Lisäksi syvien vatsalihasten harjoittamisen, rintarangan liikkuvuuden parantamisen ja lonkan koukistajien venyttelyn avulla voidaan lievittää oireita ja ylläpitää selän toimintakykyä. Jatka siis päivittäisiä liikuntaharrastuksiasi ja muutenkin terveitä elämäntapojasi, niistä on aina hyötyä.

Hei, Olen 40-vuotias istumatyötä tekevä nainen. Noin 2 vuotta sitten minulla todettiin välilevyn pullistuma. Pidin tällöin pitkän tauon liikuntaharrastuksista ja söin selkään määrätyn lääkekuurin. Selkävaivat hävisivät kokonaan ja pystyin aloittamaan jälkeen liikunnan, toki jumppaharrastuksen vaihdoin kuntosaliin ja pyöräilyyn. Selkä oli kunnossa n. 1,5 vuotta. Nyt syksyllä kuitenkin selkävaivat palasivat kaksi viikkoa töissä olemisen jälkeen. ( kipu selässä, säteily pakaraan ja jalkaan) Onko tämä oireiden noin pitkä poissaolo ja uudelleen ilmaantuminen välilevyn pullistumassa yleistä? Miten neuvoisit minua miten saisin taas selän kuntoon? Miten ylläpitää selän kuntoa?

Nykyinen oireilu tuskin liittyy enää kaksi vuotta sitten todettuun välilevyn pullistumaan, jos siihen liittyneet oireet hävisivät jo puolitoista vuotta sitten. Oireet voivat olla mahdollisesti seurausta uudesta välilevyn pullistumasta, joka ärsyttää hermojuurta (iskias) tai ne voivat johtua myös esimerkiksi SI-nivelperäisestä ärsytyksestä. Paikallaanolo ja istuminen lisäävät tavallisesti iskiasperäistä oireilua. Itsehoito-ohjeita iskiaksen hoitoon löydät tarkemmin täältä. Tarkemman syyn selvittämiseksi kannattaa kuitenkin ensin käydä lääkärissä, jotta hoito voitaisiin kohdentaa oikein. Yleisesti ottaen säännöllinen liikunta ja arkiaktiivisuus sekä keskivartaloa tukevien syvien vatsa- ja selkälihasten sekä alaraajojen hyvä lihaskunto ylläpitää selän toimintakykyä ja terveyttä.

Minkälainen vaikutus vakavalla yliliikkuvuudella on selkäongelmien syntyyn? Onko tästä tutkittua tietoa?

Yliliikkuvuudesta eli hypermobiliteetista puhutaan silloin, kun nivelten epänormaalin laaja liikerata aiheuttaa haittoja, kuten kipua, jäykkyyttä ja lihasepätasapainoa. Nivelissä voi olla paikallista tai yleistä yliliikkuvuutta. Paikallisella yliliikkuvuudella tarkoitetaan yksittäiseen niveleen tai esimerkiksi selkärangan tiettyyn nikamaväliin kohdistuvaa yliliikkuvuutta. Yleinen yliliikkuvuus tarkoittaa koko nivelistöön kohdistuvaa yliliikkuvuutta. Yleisen nivelten yliliikkuvuuden määrittämiseksi on laadittu tarkat kansainvälisesti sovitut diagnostiset Beightonin kriteerit. Jos Beightonin kriteerien yhteispistemäärä yltää vähintään 5 pisteeseen, katsotaan yliliikkuvuutta olevan.

Yliliikkuvuus on usein perinnöllistä, sillä sidekudosten ja nivelsiteiden rakenteelliset ominaisuudet ovat periytyviä. Yliliikkuvuuden syynä ovat todennäköisesti erot sidekudosten kollageenirakenteessa.

Nivelten yliliikkuvuus ei välttämättä aiheuta mitään oireita. Tavallisimpia oireita ovat kehon suuriin niveliin kohdistuva kipu, kuten ranne-, olkapää-, polvi-, lonkka- tai selkäkipu. Vakavammissa yliliikkuvuuden muodoissa voi esiintyä myös nivelten sijoiltaan menoa. Tällainen yliliikkuvuus voi altistaa myös nivelrikolle. Selkärangan nivelten yliliikkuvuus voi lisätä selkä- ja niskakipuja. Vahvistamalla niskan tukilihaksia ja vartaloa tukevia lihaksia, kuten syviä vatsa- ja selkälihaksia sekä pakara- ja reisilihaksia voidaan vähentää yliliikkuvuudesta mahdollisesti johtuvia niska- ja selkäkipuja.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia