Millaiset asiat sinua askarruttavat selän ja niskan hoidossa? Tohtori Vahvaselkä vastaa kysymyslomakkeella lähetettyihin kysymyksiin säännöllisin väliajoin ja kysymykset vastauksineen ovat aina Selkäkanavan seuraajien luettavissa tällä sivulla.

Huom! Annettujen ohjeiden ja vinkkien osalta huomioi myös omaan terveydentilaasi liittyvät rajoituksesi. Lääkehoitoon liittyvissä asioissa suosittelemme aina kääntymään oman lääkärisi puoleen.

Kysymykset ja vastaukset 1/2018

Selkäni on ollut vuodesta 2008 kipeä joskus enemmän toisinaan vähemmän. Magneettikuvaus on tehty 2014, todettiin selkäydinkanavan ahtautta ja nikamien madaltumaa, hoidoksi on määrätty liikuntaa, joka ei ole auttanut, onkohan leikkauksesta apua, kävely on jo aika kehnoa.

Selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi on tavallisimmin seurausta ikääntymisen myötä syntyvistä sinänsä normaaleista nikamien, nikamavälilevyjen tai pikkunivelten rappeumamuutoksista. Yleisin spinaalistenoosin oire on juuri kävellessä paheneva alaselkä- ja alaraajakipu, alaraajojen väsyminen, puutuminen tai pistely, joka säteilee pakaroihin, reisien takapinnoille ja joskus varpaisiin saakka. Liikunnalla on tarkoitus ylläpitää toimintakykyä ja mahdollisesti vähentää oireita. Varsinaisia selän rappeumamuutoksia ei liikunnalla kuitenkaan voi korjata.

Ahtauman avartaminen leikkauksella on harvoin tarpeen ja voi tulla kyseeseen vain, jos kipu käy sietämättömäksi tai uhkaa päivittäistä selviytymistä. Kahdeksan vuoden pitkäaikaisseurannassa leikkaushoidosta ei ole on todettu olevan enemmän hyötyä kuin tavanomaisesta hoidosta (lääkärin seuranta, kipulääkkeet ja fysioterapia). Leikkaustarpeen arvioi aina hoitava lääkäri tapauskohtaisesti.

Kävelyn sijaan pyöräily ja kuntopyöräily sopivat selkäydinkanavan ahtaumasta kärsivälle henkilölle yleensä paremmin. Niissä harjoittelu tapahtuu etukumarassa asennossa, joka tuottaa vähemmän kipua ja oireita. Lisäksi selkärangan liikkuvuutta parantava ja lihaksia vahvistava voimistelu ja erityisesti lonkan alueen lihasten venyttely voi auttaa oireisiin.

Miten voi vahvistaa selän pieniä tukilihaksia?

Vahvistamalla keskivartalon tukilihaksia eli lantionpohjan, vatsan ja selän syviä lihaksia voidaan parantaa selän ja lantion asento- ja liikehallintaa ja vähentää kipuoireita. Niska-hartiaseudun sekä yläselän liikkuvuutta ja lihaskuntoa voit kehittää tällä niska-hartiaseudun jumpalla. Harjoittelussa on keskeistä kiinnittää huomioita liikkeiden oikeaan suoritustekniikkaan, jotta harjoitteet kohdistuvat oikein. Helpointa ja varminta on aloittaa harjoittelu kuntoutusalan ammattilaisen, esim. fysioterapeutin ohjauksessa.

Milläköhän sais vahvistettua selkää, on otettu magneettikuva. Pitkään ollut kipeä ja siellä kulumia ja pullistumaa. Nyt vähän hankalaa kun tekonivel laitettu polveen.

Pitkittyneessä selkäkivussa tärkeää olisi pitää huolta selkärangan niveliä ympäröivien lihasten kunnosta. Etenkin lanneselkää tukevien lantionpohjan sekä syvien vatsa- ja selkälihasten harjoittaminen sekä lantion asento- ja liikehallintaharjoittelu olisi tärkeää. Harjoittelu olisi hyvä aloittaa kuntoutusalan ammattilaisen esim. fysioterapeutin ohjauksessa, jotta harjoitteet tulisi tehtyä oikein. Harjoitteet eivät vaadi painon varaamista polven päälle, joten uskon että pystyt toteuttamaan kyseisiä harjoitteita tekonivelleikkauksesta huolimatta. Lisäksi esimerkiksi vesiliikunta, vesikävelyn tai vesijuoksun muodossa voisi sopia sinulle. Vesiliikunta sopii yleensä hyvin selkäkipuisille sekä alaraajan nivelrikosta tai nivelkivuista kärsivälle, sillä vesi keventää niveliin kohdistuvaa rasitusta.

Röntgenkuva otettu, kulumaa löytyi tietysti(ikä 45). Enempää ei lääkärin mukaan ole tarpeellista tutkia. Kirjasta esitteli olevan fasettinivelten vaivaa. Koskematta, katsomatta vaatteet päällä tuolissa istuen tehty diagnoosi. Onks oikeesti noin, ettei ole tarpeellista tutkia? Selkä kuitenkin aina yli 5 tunnin yöunien jälkeen niin, ettei suoraan saa. Joskus tarttis kolmivuorostakin saada palautua. Lääkettä naamariin, suoristusta uudelleen makuulla, lonkan koukistajien venytystä yms. että pääsee aamusta liikkeelle. Siihenkin lääkärin neuvo oli, että tarpeeksi lääkettä, jotta saat kipukohtauksen laukeamaan. Kun kerroin lääkkeiden väsyttävän, ratkaisu yhden päivän sairasloma. Itseä kiinnostaisi tietää, mikä vaivaa.. kuitenkin harrastan monenlaista liikuntaa, pysyäkseni kunnossa. Joku liikunta auttaa, toinen aiheuttaa. Olis kiva, kun tietäisi mikä on ja sen kautta kuntoutusalan ammattilainen vois varmaan auttaa. Lääkäri ja sen kaks tai kolkyt vuotta vanha kirja ja kirjan kuvat ei oikein vakuuta..

Selän kulumamuutokset, kuten välilevyjen, nikamien päätelevyjen ja fasettinivelten kuluminen, ovat normaalin ikääntymiseen liittyvä ilmiö. Röntgenkuvista voidaan nähdä selän luisten rakenteiden kulumamuutoksia, kuten sinun kohdallasi lääkäri on ilmeisesti todennut. On totta, että magneettikuvantamisella voidaan nähdä röntgenkuvia tarkemmin eriasteiset selän rakenteiden kulumamuutokset, mutta on huomioitava, että lähes 30 %:lta oireettomistakin henkilöistä löydetään magneettikuvissa esim. välilevynpullistumia. Suurin osa löydöksistä on siis täysin oireettomia, eivätkä löydökset välttämättä selitä kipua. Kuvailemasi selän jäykkyys yöunien jälkeen on tyypillinen selän kulumamuutoksiin liittyvä oire. Herättyä liikkeelle lähtöön ja selän vetreytymiseen tulisikin varata aikaa. Nukkumisergonomiaan eli selän muotoja tukevaan patjaan ja niskaa tukevaan tyynyyn kannattaa myös kiinnittää huomiota. Lisäksi liian lyhyt ja huonolaatuinen uni aiheuttaa herkistymistä kivulle ja voi pahentaa kiputiloja.

On hienoa, että olet itse aktiivinen ja pyrit hoitamaan kuntoasi liikunnalla! Liikunta ja harjoittelu ovat alaselkäkivun hoidossa tärkeitä, sillä ne auttavat toimintakyvyn ylläpitämisessä ja vähentävät kiputuntemuksia. Tärkeää olisi pitää huolta selkärangan niveliä ympäröivien lihasten kunnosta. Etenkin lanneselkää tukevien lantionpohjan sekä syvien vatsa- ja selkälihasten harjoittaminen sekä lantion asento- ja liikehallintaharjoittelu olisi tärkeää. Harjoittelu olisi hyvä aloittaa kuntoutusalan ammattilaisen (esim. OMT-fysioterapeutin) ohjauksessa. Ammattilainen neuvoo juuri sinun selkävaivaasi (kulumamuutoksiin) sopivat ja tarpeelliset harjoitteet sekä ohjaa oikeat suoritustekniikat.

Liikunnan ei pitäisi lisätä selkäkipuja, kun harjoitteet tehdään oikein ja ne sopivat kyseisen selkävaivan hoitoon. Kaikki liikunta tai harjoittelu ei välttämättä sovellu selkäkipuiselle. Tilanteessasi etenkin lajit, jotka sisältävät tärähdyksiä (hölkkä, juoksu, hyppimistä sisältävät lajit), voivat lisätä oireita. Sen sijaan uinti, vesijuoksu, lihaskuntoharjoittelu, hiihto, pyöräily, kävely- ja sauvakävely sopivat tavallisesti hyvin myös selän kulumamuutoksista kärsivälle.

Jos koet, että haluaisit perusteellisempaa lääkärin tutkimusta ja täsmällistä tietoa omasta tilanteestasi, kannattaisi sinun hakeutua esimerkiksi fysiatrian erikoislääkärin vastaanotolle.

Mistähän johtuu, kun vesijuoksun jälkeen on nilkat ja varpaat kipeät. Poltetta siis. Luudutus- ja skanavan avarrus tehty marraskuussa 2017.

Oireesi voisi sopia nivelrikkoon liittyviksi kivuiksi. Kylmässä vedessä kehon ääreisosat jäähtyvät ja nivelrikkoiset nivelet alkavat kylmästä särkeä. Nivelrikkoon liittyy myös nivelen yliliikkuvuutta ja jos vesijuoksussa potkit jaloilla rennosti, mm. nilkkanivelet kuormittuvat ylimääräisestä liikelaajuudesta ja nivel ärtyy kipeäksi.

Suosittelen, että olet kuitenkin vielä yhteydessä hoitavaan lääkäriisi ja kysyt häneltä mahdollista syytä tähän oireiluun. Myös muut sairaudet, kuten heikentynyt sokerinsieto tai diabetes, voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita. Tosin niiden ilmaantuminen ei yleensä rajoitu rasituksen jälkeiseen tilaan, vaan oireita voi ilmetä muulloinkin.

Minulla on ollut selkäkipuja monta vuotta. Tulee nikamajumeja, iskias oireita, niska jumeja ja rintarangan jumeja. Olen saanut apua omt fysioterapiasta, kiropraktikolta fasettilukkoihin. Nyt viimeisimpänä jalat alkoivat kipeytyä niin, että heräilin yöllä jalkakipuihin. Notkoselkä. Sitten vielä lapseni on syntyneet keisarinleikkauksella ja leikkausarpi on pystyssä ja arpikudosta on paljon. Mietin, että voiko keisarinleikkaus arvet olla osa syy selkäkipuihin. Luin juuri jutun jossa synnyttäneellä naisella vatsalihaksien erkaantumisesta oli aiheutunut kovat selkäkivut. Olen kyllä saanut ja saamassa apua, mutta haluaisin kuulla neuvoja ja näkemyksiä hoitoon. Nyt olen yli puoli vuotta ollu kipeä ja liikuntakiellossa jalkojen takia. 

Raskauden aikana hormonaaliset muutokset löystyttävät nivelsiteitä ja sidekudoksia. Tämä yhdistettynä kasvavaan kohtuun, rasittaa vatsan rakenteita ja venyttää pinnallisia vatsalihaksia. Pinnalliset vatsalihakset kiinnittyvät sidekudoskalvoon eli linea albaan, joka kulkee rintalastan alaosasta häpyliitokseen. Vatsan ja kohdun kasvaessa pinnalliset vatsalihakset erkanevat toisistaan ja linea alba venyy. Noin puolet – yksi kolmasosa synnyttäneistä naisista kärsii vatsalihasten erkaantumasta ja keisarinleikkaus lisää vatsalihasten erkauman riskiä. Suorien vatsalihasten erkaantuma heikentää lannerangan, sisäelinten, vatsan ja lantion tukea. Erkaantuma voi myös vaikeuttaa vatsaontelon paineen säätelyä ja näin lisätä alaselkään kohdistuvaa painetta. Myös keskivartalon hallinta heikkenee, mikä vaikuttaa selkärangan liikkeisiin. Erkaantuneet vatsalihakset altistavat alaselän kivulle ja vammoille. Vatsalihasten erkaantuma voi myös aiheuttaa lantionpohjan ongelmia, kuten pidätyskyvyttömyyttä, lantionpohjan laskeumaa tai kipua.

Synnytyksen jälkeen linea alba palautuu yleensä normaaliin mittaan, mutta joskus erkaantuma saattaa jäädä poikkeuksellisen suureksi, eikä palautumista tapahdu ilman siihen vaikuttavaa harjoittelua. Suurin muutos vatsalihasten palautumisessa tapahtuu kolmen kuukauden kuluessa synnytyksestä. Tänä aikana olisi tärkeää harjoitella lantionpohjan lihaksia sekä syviä vatsalihaksia. Pinnallisten vastalihasten palautuminen kestää useimmiten noin 6 kk. Vuoden kuluttua synnytyksestä spontaania palautumista ei enää tapahdu ilman vatsalihasharjoittelua.

Kuvailemasi alaraajakivut sen sijaan viittaavat iskiasoireisiin, joita heikentynyt keskivartalon hallinta ja lihaskunto saattavat pahentaa. Lisää tietoa iskiaksesta, sen hoidosta ja itsehoitokeinoista löydät täältä. Suosittelen sinua hakeutumaan fysioterapeutille, joka voi laatia sinulle yksilöllisen harjoitusohjelman ottaen huomioon koko oirekuvasi.