Millaiset asiat sinua askarruttavat selän ja niskan hoidossa? Tohtori Vahvaselkä vastaa kysymyslomakkeella lähetettyihin kysymyksiin säännöllisin väliajoin ja kysymykset vastauksineen ovat aina Selkäkanavan seuraajien luettavissa tällä sivulla.

Huom! Annettujen ohjeiden ja vinkkien osalta huomioi myös omaan terveydentilaasi liittyvät rajoituksesi. Lääkehoitoon liittyvissä asioissa suosittelemme aina kääntymään oman lääkärisi puoleen.

Kysymykset ja vastaukset 3/2019

Olenkin aiemmin kysellyt niska vaivoista ja saanut hyvät vastaukset. Nyt askarruttaa seuraava asia. Kun on hyvin kulunut kaularanka ja se tuo omat ongelmat. Mutta kun lapaseudun lihakset jumittuu jatkuvasti, onko syy silloin kaularanka vai pikkasen epätasapainossa olevat olkapäät. Yritän nyt tätä juttua hoitaa kuntoon, mutta en ole nyt syystä ihan varma. Käyn fysioterapiassa kyseisen vaivan takia.

Koko ylävartalon (käsittäen siis pään, niskan, hartiaseudun, rintakehän ja yläselän) asento eli ryhti voi vaikuttaa siihen, että lavan seudun lihakset ylijännittyvät jatkuvasti. Lisäksi, heikko lihaskunto voi aiheuttaa lihasten väsymistä pienestäkin rasituksesta ja aiheuttaa niiden kipeytymistä. Ryhtimuutoksille on myös hyvin tyypillistä, että ryhtiä ylläpitävien lihasten välillä valitsee epätasapainoa lihasvoiman ja liikkuvuuden suhteen. Myös kaularangan kulumamuutokset ovat todennäköisesti muuttaneet niskan asentoa ja siten vaikuttaneet yläselän ryhtiin.

Harjoittelun tavoitteena on parantaa niskalihasten asento- ja liikehallintaa sekä niska-hartialihasten lihasvoimaa ja liikkuvuutta. Fysioterapeuttisi on varmaankin laatinut tai laatii sinulle yksilöllisen harjoitusohjelman, jolla pyritään vahvistamaan edellä mainittuja ominaisuuksia. Lisäksi, tällaisia itsehoito-ohjeita löydät myös tarvittaessa Hoida itse niskaasi –oppaasta. Suosittelen aloittamaan harjoitteista sivulta 10-11.

Moi. Minulta leikattiin välilevyntyrä L4-5 välistä tammikuussa. Ennen leikkausta käytin selkäkippiä helpottaakseni kipuja. Uskaltaako selkäkippiä käyttää leikkauksen jälkeen, tähän mennessä olen välttänyt sen käyttöä toistaiseksi. Leikkaus poisti kivut mutta selkä ei ole vielä ns. 100% kunnossa ja vaatii kuntouttamista, mutta kestää kovan työnteon. 

Välilevytyräleikkauksen jälkeen raskaita nostoja ja voimakkaita selän taivutuksia suositellaan välttämään 4-6 viikkoa. Leikkauksestasi on kulunut jo reilu neljä kuukautta eli sen puolesta estettä selkäkipin käytölle ei pitäisi olla. Suosittelen sinua kuitenkin varmistaman asian sinut leikanneelta lääkäriltä. Tapaukset ovat aina yksilöllisiä ja siksi leikkaukseen ja sen jälkitilaan liittyvät asiat kannattaa aina varmistaa sinua hoitaneelta taholta.

Kysyisin kun niska ja kaula niin jumissa että kun kääntää päätä niin tulee pyörähtää tunne, yläselkä jännittynyt ja jo hieman kyyryssä, millaisilla harjoittelulla lähteä parantamaan sitä?

Sopivia niska-hartialihasten harjoitteita löydät Hoida itse niskaasi -oppaasta (sivut 10-11). Harjoitteiden tavoitteena on oppia löytämään niskan ja hartiaseudun lihasten paras mahdollinen ja oikea-aikainen toiminta – toisin sanoen hermottaa lihaksia oikeassa järjestyksessä. Tämä parantaa niskalihasten asentotuntoa ja siten myös pään asennon hallintaa. Näin voidaan siis parantaa ylävartalon ryhtiä, jotta lihasvoimaharjoittelu kohdistuu oikeille lihaksille. Tämän jälkeen voit edetä oppaasta löytyviin vaativampiin niskan ja hartialihasten lihasvoimaharjoitteisiin. Hyvä niskan, kaulan ja hartialihasten lihasvoima ja lihasten tasapainoinen toiminta auttavat pään ja ylävartalon hyvän ryhdin säilyttämistä. Harjoittelu olisi hyvä aloittaa kuntoutusalan ammattilaisen, kuten fysioterapeutin ohjauksessa, jotta liikkeet tulisi tehtyä oikein.

Alkuun voisi olla myös apua niska- hartialihasten rentouttamisesta hieronnan tai esim. OMT-fysioterapeutin käsittelyn avulla. Lihasjännityksen laukeamisen pitäisi helpottaa myös kuvailemaasi pyörryttävää tai huimaava tunnetta päätä kääntäessä.

Alaselässä ajoittain ilman asennon vaihtoakin äkillinen ’pistos’kipu ja jää jomotus. Selkä muutenkin enemmän tai vähemmän kipeä varsinkin kovan työpäivän jälkeen mutta kun muulloinkin.. erilaiset asennot ovat myös vaikeita varsinkin on kaikkia kiertoliikkeitä varottava ja ”liike on lääke” ainoastaan kävely .. sekin tuskallista alkumatkassa mutta jatkaessa matkaa se vetreytyy mutta samalla puutuu ja myös jalka. N.10v sitten alaselässä myöS yhtä aikaa kolme välilevyn pullistumaa nyt ei samat fysjumpat sovi ollenkaan..

Jalan puutumisoire kävelyssä voi viitata selkäydinkanavan ahtaumamuutoksiin, varsinkin kun sinulla on aiemmin todettu välilevynpullistumia lanneselän alueella. Selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi on tavallisesti seurausta ikääntymisen myötä syntyvistä sinänsä normaaleista nikamien, nikamavälilevyjen tai pikkunivelten rappeumamuutoksista. Selässä tuntuva ”pistosmainen” kipu ja jomotus saattaa olla seurausta ylijännittyneistä, kireistä ja heikkokuntoisista selän lihaksista. Kipu ja siihen liittyvä liikkeiden varominen lisää tavallisesti lihasten jännittyneisyyttä, mikä taas yleensä pahentaa oireilua.

Yleisin spinaalistenoosin oire on kävellessä paheneva alaselkä- ja alaraajakipu, alaraajojen väsyminen, puutuminen tai pistely, joka säteilee pakaroihin, reisien takapinnoille ja joskus varpaisiin saakka. Selän taakse taivutus useimmiten pahentaa oireita selvästi, sillä silloin selkäydinkanava ahtautuu. Oireet helpottuvat etukumara-asennossa joko istuen tai nojaten, koska tällöin selkäydinkanava väljenee. Kävelyn sijasta pyöräily ja kuntopyöräily sopivatkin selkäydinkanavan ahtaumasta kärsivälle henkilölle yleensä paremmin, sillä niissä harjoittelu tapahtuu etukumarassa asennossa, joka tuottaa vähemmän kipua ja oireita. Myös selkärangan liikkuvuutta parantava ja lihaksia vahvistava harjoittelu ja erityisesti lonkan alueen lihasten venyttely voi auttaa oireisiin. Lisäksi rasituksen jaksottaminen pienempiin eriin voi vähentää oireilua. Voit myös kokeilla helpottaisivatko nämä selkää rentouttavat lepoasennot sinun oireitasi.

Suosittelen sinua käymään lääkärissä ja varmistamaan oireiden alkuperän, etenkin jos oireilu on jatkuvaa ja häiritsee sinun päivittäistä elämääsi.

Miten voisi parhaiten helpottaa niskassa esiintyvää rusettimaista kipua joka tulee juuri keskelle niskaa.

Itsehoidoksi sopivia niska-hartialihasten harjoitteita löydät Hoida itse niskaasi –oppaasta (kannattaa aloittaa harjoitteista sivuilta 10-11). Harjoitteiden tavoitteena on oppia löytämään niskan ja hartiaseudun lihasten paras mahdollinen ja oikea-aikainen toiminta – toisin sanoen hermottaa lihaksia oikeassa järjestyksessä. Tämä parantaa niskalihasten asento- ja liikehallintaa sekä niska-hartialihasten kestävyyttä ja näin vähentää oireilua ja vaivan uusiutumista. Harjoittelu olisi hyvä aloittaa kuntoutusalan ammattilaisen, kuten fysioterapeutin ohjauksessa, jotta liikkeet tulisi tehtyä oikein. Myös niska-hartiaseudun lihasten rentouttamisesta hieronnan tai esim. OMT-fysioterapeutin käsittelyn avulla voi olla apua.

Miten selittää seuraavan-10v.selkä/hermokipuja+en pysty kävelemään /seisomaan/istumaan 1min-5min kauempaa -ei auta kovatkaan lääkkeet MUTTA sain Antibioottikuurin Doximysin 150mg + 40mg Kortisoonikuurin ja ehdin ottaa 1 päivän niin KAIKKI kipuni, vaivani olivat POISSA. Olisin voinut tehdä kärrynpyöriä mitä vaan -ei kipuja missään. Miten tämän selitätte??

On vaikea arvioida, mistä kipujen häviäminen on johtunut. Kortisoni lääkkeellä pyritään hillitsemään tulehdusta ja antibiootteja käytetään bakteerien aiheuttamien tulehdusten hoidossa. Doximycin‑tabletteja käytetään monenlaisten bakteeritulehdusten hoitoon ja yleisimmin doksisykliinillä hoidetaan bakteeritulehduksia poskionteloissa, hengitysteissä, sukuelimissä ja muualla elimistössä.

Joka tapauksessa sekä kortisoni että Doximycin alentavat kehossa tulehdusta. Tavallisesti lääkkeiden vaikutus alkaa tuntua lääkityksen aloittamisen jälkeen kuitenkin vasta muutaman päivän kuluttua.

Teoriassa sekä antibiootti- että kortisonihoito voivat lievittää alaselän rappeutumismuutoksiin liittyvien modic-muutosten aiheuttamia kipuja. Mutta yleensä vaikutus ei ole näin nopea. Lisäksi pitkäkestoisen hermovauriokivun hoidossa, niiden tehosta ei ole näyttöä.

On siis vaikea arvioida, mikä on aiheuttanut kymmenen vuotta kestäneiden kipujesi nopean loppumisen, mutta hienoa ja pääasia on se, että kipusi ovat hävinneet!

Lisää kysymyksiä ja vastauksia