Mediatiedote 24.2.2021

Infograafi, Selkäkanavan avainlukuja vuodelta 2020.Selkäliiton Selkäkanava.fi-palvelussa vieraili viime vuonna yli miljoona selän ja niskan itsehoidosta kiinnostunutta. Selän itsehoitoon tarkoitettujen harjoitusvideoiden katselumäärät räjähtivät.

Jopa 80 prosenttia suomalaisista kokee selkäkipua jossain vaiheessa elämäänsä, ja selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Suurin osa selkäkivusta on hyväennusteista ja paranee itsestään, mutta sillä on tapana uusiutua.

Selkäliiton selän hyvinvoinnin verkkopalvelussa Selkäkanava.fi-sivustolla vieraili viime vuonna 1 131 153 kävijää eli keskimäärin yli 94 000 kävijää kuukausittain. Kävijämäärä sivustolla kasvoi edellisvuodesta lähes 14 prosenttia. Sivujen katselukertoja kertyi vuonna 2020 yhteensä yli 4,3 miljoonaa. Suosituimmat sivut Selkäkanavalla olivat Iskias – oireet ja hoito, Jumppaohjeita selälle ja niskalle sekä Noidannuoli eli lumbago.

96 % kokee Selkäkanavan hyödylliseksi

Alkuvuonna tehdyn Selkäkanavan kävijäkyselyn mukaan peräti 96 prosenttia vastaajista koki sivuston tarjoaman tiedon hyödylliseksi, ja 57 prosenttia vastaajista on suositellut Selkäkanavaa jollekin toiselle.

Sivustolla yli viisi kertaa kertoi vierailleensa runsas puolet (56 %) vastaajista. Tämän vuoden kyselyssä aiempaa suurempi osa (22 %) vastaajista kertoi käyneensä Selkäkanavalla ensimmäistä kertaa. Verkkokyselyyn vastasi 279 Selkäkanavan käyttäjää.

Videoiden katselumäärä räjähti

Selkäliiton tuottamien harjoitus- ja rentoutusvideoiden katselukerrat kasvoivat vuoden 2020 aikana räjähdysmäisesti, peräti 80 prosenttia edellisvuodesta. Youtube-kanavan tilaajamäärä kasvoi yli puolella (57 %). Viime vuonna videoita katsottiin yli 600 000 kertaa. Vuodesta 2014 vuoden 2020 loppuun mennessä videoita oli katsottu yhteensä yli 2,5 miljoonaa kertaa. Suosituin videoista on edelleen helppo kahdeksan liikkeen Jumppakissan taukojumppa. Selkäliiton videot selän ja niskan itsehoitoon ovat katsottavissa kootusti Jumppakissa-kanavalla Youtubessa.

Myös Selkäliiton tarjoaman maksuttoman taukojumppamuistutuksen tilaajamäärä nousi. Se kasvoi viime vuonna lähes kolmanneksella.

– Omatoimisen harjoittelun ja itsehoidon merkitys on korostunut koronapandemian aikana, mikä todennäköisesti selittää räjähdysmäisen kasvun harjoitusvideoiden katselumäärissä. Lisäksi lisääntynyt etätyö on kasvattanut tarvetta työn tauottamiseen, mikä näkyy myös taukojumppamuistutuksemme tilaajamäärän nousuna. On hienoa, että yhä useampi on löytänyt Selkäkanavan ja sen harjoitusohjeet osaksi selän itsehoitoa pandemian aikana, selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola Selkäliitosta sanoo.

Selkäkanava.fi on Selkäliiton ylläpitämä selän hyvinvoinnin verkkopalvelu, jossa on tarjolla helposti ymmärrettävää tietoa selkä- ja niskakivusta ja niiden itsehoidosta. Sivustolla on myös monipuolisia harjoitusohjeita selälle ja niskalle.

Lisätietoja medialle:
selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola, puh. 050 465 7884, maria.sihvola(a)selkaliitto.fi