Millaiset asiat sinua askarruttavat selän ja niskan hoidossa? Tohtori Vahvaselkä vastaa kysymyslomakkeella lähetettyihin kysymyksiin säännöllisin väliajoin ja kysymykset vastauksineen ovat aina Selkäkanavan seuraajien luettavissa tällä sivulla.

Huom! Annettujen ohjeiden ja vinkkien osalta huomioi myös omaan terveydentilaasi liittyvät rajoituksesi. Lääkehoitoon liittyvissä asioissa suosittelemme aina kääntymään oman lääkärisi puoleen.

Kysymykset ja vastaukset 6/2019

Hei. Muutaman päivän olen tuntenut pistävää kipua oikealla puolella kyljessä, tuntuu kuin kipu tulisi jostain kylkiluista. Jotkut tietyt liikkeet sattuvat ja lisäksi outoa painon tunnetta kipukohdassa. Myös syvä sisäänhengitys tuntuu. Kuumetta tai flunssaa ei ole. Voiko tämä johtua selän ongelmista? Minulla on todettu magneettikuvassa nivelrikkoa ja myös liukuma 4-5 lannenikaman välissä. Lisäksi vielä lievä skolioosi.

Jos oireilua ei ole edeltänyt loukkaantuminen, etkä ole äskettäin sairastanut hengitysinfektiota kyseessä voi olla rintarangan alueen pienten nivelten eli fasettinivelten lukkotila. Rintarangan alueen fasettikivut voivat tuntua hengityksen aikana ja säteillä rintakehään, varsinkin jos kylkiluiden ja rintarangan väliset liitokset lukkiutuvat. Fasettiniveloireita hoidetaan kipulääkkeillä ja selkärangan liikkuvuutta parantavilla harjoituksilla. Mobilisaatiosta tai manipulaatiosta eli nikamakäsittelystä voi olla hyötyä, jos kipu ei lievity aktiivisilla liikkuvuusharjoituksilla. Selkälihasten vahvistaminen on tärkeää, jotta nivelet eivät rasitu turhaan ja lukkiudu uudestaan. Kylmä- tai lämpöhoidosta voi myös olla hetkellistä apua kipuun ja lihasjännitykseen. Suosittelisin sinua kuitenkin ensisijaisesti käymään lääkärissä oireen tarkemman syyn varmistamiseksi.

Voivatko päälaen repivät kivut johtua niskasta? Kipu on pinnallista ja ajoittaista, mutta todella kovaa. On kuin löisi salamaniskuja. Voiko asialle tehdä itse jotain?

Takaraivohermon pinnetila voi aiheuttaa kuvailemiasi oireita ja hermo voi joutua pinteeseen kireiden ja heikkojen niskalihasten vuoksi. Itsehoidoksi sopivia niska-hartialihasten harjoitteita löydät Hoida itse niskaasi –oppaasta (kannattaa aloittaa harjoitteista sivuilta 10-11). Harjoitteiden avulla voit parantaa niskan asento- ja liikehallintaa sekä niska-hartialihasten kestävyyttä ja näin vähentää oireilua ja vaivan uusiutumista. Myös niskalihasten rentouttamisesta hieronnan tai esim. OMT-fysioterapeutin käsittelyn avulla voi olla apua. Lisätietoa päänsärkyjä vähentävästä täsmäharjoittelusta löydät Selkäkanavalta. Oireiden syyn varmistamiseksi suosittelen kuitenkin vielä lääkärissä käyntiä.

Mitä tarkoittaa spinaalikanavan ap mitta, ja tämän ollessa 10-11mm niin mitä pitäisi ottaa huomioon liikunnassa? 

Spinaalikanavan AP-mitalla tarkoitetaan selkäydinkanavan anteroposteriorista mittaa eli selkäydinkanavan läpimittaa etu-takasuunnassa. Kyseisellä mitalla arvioidaan selkäydinkanavan mahdollista ahtaumaa ja ahtauman astetta. Tyypillisesti selkäydinkanavan ahtauma ilmenee alaselässä eli lannerangassa. Lannerangan kanava on tiimalasin muotoinen ja se on kapeimmillaan lannenikamien L3 ja L4 tasolla.

Selkäydinkanavan läpimitta vaihtelee yksilöiden ja eri rotujen välillä, mikä hankaloittaa osaltaan ahtauman arviointia. Lisäksi selkäydinkanavan läpimitta muuttuu selkärangan liikkeissä, esimerkiksi lannerangan taaksetaivutuksessa (ekstensio) AP-mitta pienenee ja eteentaivutuksessa (fleksio) se suurenee. Lannerangan kanava katsotaan kuitenkin ahtautuneeksi, kun sen luinen AP-mitta on alle 12 mm.

Liikkua voit kuten ennenkin, mutta tavallisesti pyöräily tai kuntopyöräily sopii hyvin varsinkin niille, joilla mahdollinen ahtauma aiheuttaa oireita, sillä niissä harjoittelu tapahtuu pienessä ylävartalon etunojassa. Etunoja-asennossa selkäydinkanava väljenee, jolloin oireet ovat yleensä lievempiä. Lisäksi syvien vatsalihasten harjoittamisen, rintarangan liikkuvuuden parantamisen (harjoitteet 3 ja 5) ja lonkan koukistajien venyttelyn avulla voidaan lievittää oireita ja ylläpitää selän toimintakykyä.

Voiko parantua rappeumasta L5 discus degeneeratio ilman leikkauksia?

Diskusdegeneraatio eli välilevyrappeuma on normaaliin ikääntymiseen liittyvä ilmiö ja sitä löytyy selän kuvantamisissa myös täysin oireettomilta henkilöiltä. Välilevyrappeumassa selän nikamavälilevyn nestemäinen ydin menettää kimmoisuuttaan ja painuu helpommin kasaan. Tällöin luiset nikamat lähenevät toisiaan. Välilevyn rappeumaa voi siis verrata nivelrikkoon eli ns. nivelkulumaan. Nivelrikossa ruston välityksellä toisiinsa niveltyvät luun päät lähenevät toisiaan nivelruston kuluessa. Myös välilevy on siis rustokudosta. Ikävä kyllä rustokudos ei uusiudu, joten kulumaa sinällään ei voida eikä tarvitse korjata leikkauksella.

Niska ja hartiaselän kipuja, ja jännitystä. Kun pään kääntäminen sivuille on vaikeaa, niin mitä pitäisi tehdä? Fysioterapian ultra ja hieronta aukaisee kiristyksiä, mutta kiristyy sitten uudelleen? 

Niska- ja hartialihasten hieronta voi laukaista hetkellisesti niska-hartiaseudun lihasjännitystä, mutta itse vaivan syytä se ei poista. Tyypillisesti niska-hartialihasten kiputilat johtuvatkin yksipuolisesta ja pitkäkestoisesta rasituksesta, huonoista työskentelyasennoista ja kyseisten lihasten heikosta lihaskunnosta. Niska-hartiaseudun lihaskunto- ja liikkuvuusharjoittelulla voit parantaa lihasten kestävyys- ja voimaominaisuuksia sekä niiden elastisuutta. Näin lihakset eivät väsy ja kipeydy niin helposti. Itsehoidoksi sopivia niska-hartialihasten harjoitteita löydät Hoida itse niskaasi –oppaasta. Myös säännöllinen työn tauottaminen, taukoliikunta ja työasentojen vaihtelu ehkäisee niska-hartialihasten väsymistä, palauttaa niitä rasituksesta työpäivän aikana ja vähentää siten kipuja.

Hei! Minulta on operoitu 5/2019 presakraalivälin prolapsi voimakkaan hermopinteen vuoksi. Oikean jalan hermopinneoireet (tunnottomuus, lihasheikkous) ovat parantuneet, vain akillesrefleksi jäi ainakin toistaiseksi kadoksiin. Parin kuukauden kuluttua leikkauksesta alaselässäni alkoi olla lisääntyvästi ihan erilaista kipua kuin ennen leikkausta. Kipua on vaikea kuvata, se on todella terävä vihlonta, terävimmillään ja äkillisimmin tullessaan se saa aikaan refleksimäisen sätkyn koko kropassa. Kipu tuntuu selkärangasta reilusti vasemmalla, vasemman pakaran päällä, ja tuntuu terävästi ihan pienissäkin nitkuvissa liikkeissä, esimerkiksi jos takapuolta hiissaten siirtyy istuimen reunalle. Joskus kipu säteilee lantioluuhun ja häntäluuhun. Makuuasennot on vaikeimpia, kipu äityy selin- ja päinmakuulla, joissa asennoissa pitäisi tehdä kuntouttavia syvien lihasten liikkeitä. Kuitenkin yöllä kipu levossa onneksi löysää, aamut ovat tällä hetkellä helpoimpia. Vesijuoksen 3 kertaa viikossa ja teen fysioterapeutin ohjeiden mukaisia liikkuvuus- ja aktivointiharjoitteita 4-5 päivänä viikossa. Venyttelen päivittäin, reisilihakset, lonkankoukistajat ja pakarat. Itse olen alkanut epäillä, että olisiko välilevy tyhjentynyt vielä lisää leikkauksen jälkeen, ja voivatko nikamat hankautua toisiinsa aiheuttaen tuota terävää kipua? Miten tästä kannattaisi jatkaa eteenpäin? Fysioterapeutin ohjaama kuntoutus tuntuu polkevan paikallaan, kun kipu on ja pysyy harjoitteista ja vesijuoksusta huolimatta, vaikka lihaksissa tunnen vastetta harjoitteille. Fysiatria, kiropraktiikka, mistä kannattaisi hakea lisäapua?

Hyvä, että olet harjoitellut aktiivisesti! Kertomasi perusteella vaikuttaa siltä, että kyseessä olisi fasettinivel- eli pikkunivelperäinen kipu, joka on vaaratonta, mutta kiusallista. Sinun kannattaa käyttää parin viikon tulehduskipulääkekuuri (esim. Burana, Voltaren, Miranax), jotta saisit mekaanisen ärsytyksen rauhoittumaan.  Suosittelen sinua kuitenkin varaamaan ajan fysiatrian erikoislääkärille oirekuvan tarkemman syyn selvittämiseksi.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia