Mediatiedote 17.8.2021

Koulut ovat taas alkaneet ja abiturienteilla häämöttävät edessä syksyn ylioppilaskirjoitukset. Nuorilla kertyy paljon paikallaanoloa opiskelupäivien ja luku-urakan aikana. Lue Selkäliiton vinkit liikkeen lisäämiseksi opiskelupäivään.

Runsaan paikallaanolon haittoja voi vähentää tauottamalla istumisjaksoja. Jo aivan lyhyetkin tauot ovat hyödyllisiä ja auttavat myös palautumaan yhtäjaksoisen paikallaanolon aiheuttamasta kuormituksesta. 

– Ei ole olemassa yhtä oikeanlaista istuma- tai seisoma-asentoa, johon pyrkimällä voisimme välttää staattisen paikallaanolon aiheuttamaa tuki- ja liikuntaelinten rasitusta. Tärkeää olisi kiinnittää huomiota riittävään asennon vaihteluun ja tauottamiseen. Jo aivan lyhyetkin tauot ovat hyödyllisiä, Selkäliiton Back to Move! -hankekoordinaattori Katri Koivuneva kertoo.

Asennon vaihtelun ja tauottamisen lisäksi on hyvä muistaa muun arjessa tapahtuvan liikuskelun ja liikunnan merkitys hyvinvoinnille. Esimerkiksi matkat oppilaitokseen olisi hyvä taittaa jalan tai pyöräilemällä.

Näin lisäät liikettä opiskelupäiviin

  1. Vaihtele opiskeluasentoja säännöllisesti ja usein päivän aikana. Esimerkiksi nouse välillä seisomaan.
  2. Tauota ja jaloittele. Liikuskele ja hae vaikka lasi vettä. Lyhyetkin tauot ovat hyödyllisiä.
  3. Taukojumppaa opiskelun lomassa. Tee pumppaavia verenkiertoa elvyttäviä liikkeitä, kuten käsien ja hartioiden pyörityksiä, ylävartalon kiertoja ja erilaisia kyykkyjä.
  4. Liiku säännöllisesti. Lukulomalla liikuntaa ei välttämättä koulumatkoista kerry, joten omaehtoisia liikkumis- ja liikuntakertoja kannattaa sovittaa päivän lomaan.

Lue lisää taukoliikunnasta Back to Move! -hankkeen Taukoliikunnalla virkeyttä opiskelupäivään -sivulta.

Tutustu myös uuteen nuorille tehtyyn Tietoa selkäsi hyvinvointiin -oppaaseen. Opas sisältää tietoa ja asiantuntijoiden vinkkejä selän hyvinvointiin. Oppaan voi lukea ja ladata maksutta Selkäliiton sivuilta.

Selkäliiton Back to Move! -hankkeen tarkoituksena on lisätä toisen asteen opiskelijoiden ja opettajien tietoa selän hyvinvoinnista ja sen merkityksestä niin opiskelu- kuin tulevaisuuden työhyvinvoinnin kannalta. Hanke on osa Liikkuva opiskelu -ohjelmaa ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Back to Move! -hanketta voi seurata Instagramissa @back.to.move.

Lisätietoja medialle:
hankekoordinaattori Katri Koivuneva, puh. 050 4111 960 tai 09 605 918, katri.koivuneva@selkaliitto.fi