Tanssiessa musiikin, rytmin ja liikkeen vaikutukset yhdistyvät ja aktivoivat monia eri aivoalueita. Musiikki ja liikkuminen lisäävät endorfiinin eritystä ja tuottavat mielihyvää ja palkitsemisen tunteita. Liikunnan aikaansaama endorfiinin lisääntyminen lievittää myös kipua.
Tanssi kehittää kehon liikkeiden ja askelten koordinaatiota. Tanssiessa tarvitaan lisäksi tasapainoa sekä kestävyys- että lihaskuntoa. Latinalaistansseissa on tyypillistä liikuttaa sekä ylä- että alavartaloa pehmeästi ja koordinoidusti eri liikesuuntiin, mikä harjoituttaa selkä- ja vatsalihaksia huomaamatta.
Parhaimmillaan salsaa tanssiessa tarvitaan koko kehon lihasten yhteistoimintaa ja tanssiessa rangan pienet liikkeet vahvistavat selkälihaksia. Zumban on todettu alentavan verenpainetta, vähentävän kipua ja parantavan toimintakykyä. Lisäksi zumba voi kehittää kestävyyskuntoa, vatsalihasten voimaa ja tasapainoa, jos sitä harrastaa säännöllisesti.
Zumbaa ja salsaa tanssiessa ei tule äkkinäisiä vääntöjä tai ääriasentoihin meneviä taivutuksia tai kiertoja. Pyörähdykset ja suunnan vaihdokset tehdään aina askelten avulla, mikä tekee niistä selkäystävällisiä liikuntamuotoja.
Selkäkivun akuuttivaiheessa tanssi voi pahentaa kipua. Pahimman kivun väistyttyä tanssi on selän hyvinvoinnin kannalta turvallinen ja monipuolinen liikuntamuoto.
Selkäkipu on hyvin yleistä, jopa 80 % aikuisista kokee selkäkipuja elämänsä aikana. Suurin osa selkäkivusta on kuitenkin hyvälaatuista eli epäspesifiä kipua, joka paranee itsekseen muutamassa päivässä tai viikossa. Selkäkivun uusiutuminen on myös tavallista, mutta tällöinkin paranemistaipumus on hyvä. Vain 5-10 % selkäkiputapauksista on kyseessä jokin täsmällisesti määriteltävissä oleva selkäsairaus tai hermojuuriongelma.
Suurin osa selkäkivusta paranee itsekseen muutamassa päivässä tai viikossa. Kipua voi lievittää tavallisilla kipulääkkeillä sekä kylmä- tai lämpöhoidolla. Olennaista on välttää varsinaista vuodelepoa ja rohkaistua liikkumaan kevyesti kivusta huolimatta. Joskus voimakas kipu voi kuitenkin vaatia lyhytkestoista lepoa, jolloin selän erilaisista rentoutus- ja lepoasennoista voi olla hyötyä.
Selkäkipujakson akuutissa vaiheessa riittää, kun pysyy aktiivisena arkiaskareissa. Varsinaisen liikuntaharjoittelun voi aloittaa kovimman kivun helpotettua. Harjoittelu kannattaa aloittaa rauhallisesti ja lisätä harjoitusten rasitustasoa ja kestoa vähitellen. Usein oireet alkuun hieman lisääntyvät, mutta niistä ei ole syytä huolestua. Mikäli selkäkivut pahenevat voimakkaasti tai pitkittyvät, keskustele asiasta lääkärisi kanssa.