Selän ja selkäkivun omatoiminen hoitaminen

Kipeä selkä kaipaa liikettäSelän kipeytyessä on tärkeää, että ymmärrät itse, mistä selkä- ja alaraajaoireesi johtuvat ja mitä voit itse tehdä helpottaaksesi oireita. Olennaista on rohkaistua liikkumaan ja käyttämään selkää selkäkivuista huolimatta. 

Kipeä selkä ja liikunta

Monipuolinen ja säännöllinen liikunta auttaa sinua pitämään vartalon lihakset hyvässä kunnossa, jolloin myös selkäsi voi paremmin. Keskivartaloa ja lantionpohjaa vahvistavat lihaskuntoharjoitteet ovat täsmähoitoa selälle säännöllisesti suoritettuna. 

Selkäkivun pitkittyessä on tärkeää saada yksilöllinen harjoitusohjelma ja lisäksi löytää itselle sopivia liikuntamuotoja toimintakyvyn kohentamiseksi. Tärkein tavoite on selkäkivustasi huolimatta jatkaa tavanomaisia päivittäisiä toimia työssä ja vapaa-aikana niin hyvin kuin mahdollista.

Selkäkipu ja työ

Keskustele lääkärisi, esimiehesi ja työtoveriesi kanssa siitä kuinka voisit toimia mahdollisimman normaalisti selkäkivusta huolimatta. Keskity kotona ja työssä niihin tehtäviin, jotka voit parhaiten tehdä. Lisää tekemiesi asioiden määrää vähän kerrassaan. Selkäkivun lievittyessä myös toimintarajoitteet vähenevät. Muista, että kipujen lievä lisääntyminen selkää käyttäessäsi on normaalia eikä johda selkäongelman pahenemiseen.

 

Kylmää vai lämmintä?

Lämpöhoito voi vähentää lyhytaikaisesti äkillistä ja pitkittyvää alaselkäkipua ja parantaa toimintakykyä.

 

Millaisista harjoituksista on hyötyä selkäkivussa?

Äkillisessä selkäkivussa pahimman kivun helpotuttua lyhyen levon, mahdollisen kipulääkityksen ja rasituksen jaksottamisen avulla, harjoittelun voi aloittaa esimerkiksi kipua lievittävillä hengitys- ja liikkuvuusharjoituksilla. Niistä on hyötyä syvien keskivartalon lihasten herättelyyn alhaisella teholla ja silloin, jos kipuun liittyy pinnallisten lihasten jännitystä. Ne auttavat sinua myös tunnustelemaan, missä kehon osissasi on kireyksiä ja huoltamaan selkääsi.

 

 

 

 

Kokeile näitä harjoituksia:

 

 

Selän lepoasentoja ja liikkeitä selkäkipuun

Selkäkanava