Kaupallinen yhteistyö

Hyvään nukkumisergonomiaan satsaaminen on avain laadukkaisiin yöuniin. Huonon nukkuma-asennon ja painerasituksen aiheuttaman epämukavuuden seurauksena saatat joutua vaihtamaan asentoa monta kertaa yön aikana. Tämä häiritsee unen laatua tai viivästyttää uudelleen nukahtamista heräämisen jälkeen.

Yksi keskeisimmistä nukkumisergonomiaan vaikuttavista tekijöistä on yksilöllisesti sopiva, Tempur-materiaalista valmistettu tyyny.

– Sopiva tyyny on erittäin tärkeä osa hyvää nukkumisergonomiaa. Se ohjaa koko kehoa oikeaan asentoon ja vähentää epämukavaa painetta, kertoo fysioterapeutti Pasi Koistinen.

Nämä kolme asiaa vaikuttavat tyynyn valintaan

Kolme tärkeintä sopivan tyynyn löytämiseen vaikuttavaa tekijää ovat tyynyn korkeus, tyynyn materiaali sekä omaan nukkuma-asentoon sopiva tyynymalli.

Kylkimakuuasennossa tyynyn korkeuteen vaikuttavat hartioiden leveys sekä käytössä olevan patjan upottavuus. Esimerkiksi liian matala tyyny ei tue kaularankaa oikeaan asentoon, vaan jättää pään alemmas kuin sen luonnostaan tulisi olla. Tyynyn korkeutta pyritään usein korjaamaan nukkumalla käsi sen alla, mutta asento saattaa puuduttaa käden ja häiritä siten unen laatua. Turhan korkea tyyny voi taas altistaa alaselkäkivuille, kun rinta- ja lannerankaan kohdistuu sivutaivutusta ja kiertoa.

– Kaularanka altistuu yön aikana helposti kipua ja jäykkyyttä aiheuttaville virheasennoille. Jos nukkuma-asento on pitkään huono, saattaa niska-hartiaseudun kipu jopa kroonistua, Koistinen kertoo.

Koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija auttaa tyynyvalinnassa

On tärkeää muistaa, että muotoiltu tyyny on pitkäaikainen sijoitus omaan terveyteen. Yleinen virhe on hylätä tyyny yhden tai kahden yön kokeilun jälkeen, jos sen käytöstä aiheutuu epämukavuutta tai kipuja. Uuteen tyynyyn tottuminen voi kestää muutamia öitä riippuen siitä, kuinka paljon vartalon asento muuttuu. Jos tyyny on valittu oikein, mahdollisesti lisääntyneet oireet niska-hartiaseudussa menevät kyllä ohitse.

Kätevä keino on aloittaa nukkuminen uudella tyynyllä ja tarvittaessa vaihtaa vanha tyyny loppuyöksi, mikäli oireet haittaavat unta. Näin niska-hartiaseutu tottuu pikkuhiljaa uuteen, oikeaan asentoon.

– Tempur-materiaali kaksinkertaistaa kehoa vasten olevan pinta-alan. Näin pintaverenkierto pysyy esteettömänä ja laadukasta unta häiritsevän yöllisen kääntyilyn tarve vähenee myös siitä syystä, Pasi Koistinen selittää.

– Jos tyynyn hankinta on ajankohtainen, suosittelen kääntymään koulutetun nukkumisergonomian asiantuntijan puoleen. Heiltä voi vaikka varata henkilökohtaisen palveluajan. Yhteystiedot löydät helposti nukkumisergonomia.fi-sivustolta, Koistinen vinkkaa.

Artikkeli on julkaistu Hyvä Selkä -lehdessä 3/2020.