Kaupallinen yhteistyö

Kymmenen vuotta jatkunut alaselän kipu, huonontunut unenlaatu ja heikentynyt vireystila korjaantuivat lopulta uuden sängyn avulla. Sänky on muuten paras paikka repliikkien opetteluun, paljastaa Monika.

Salatuista Elämistä tuttu näyttelijä Monika Lindeman kärsi alaselän rakenteellisen vian aiheuttamasta kivusta ja siitä seuranneesta heikentyneestä unenlaadusta vuosia.

Lindeman oli jo Tempur-tyynyn käyttäjä, mutta sänkynä oli pitkään tavallinen joustinpatja. Sen jouset väsyvät käytön myötä, ja heikon tuen seurauksena alaselkä kipeytyi entistä helpommin.

Pika-apuna vaivaan toimi yöksi alaselän alle asetettu tyyny ja uusi, kova joustinpatja, mutta vaikka ranka suoristuikin niiden avulla ja kivut hellittivät hetkeksi, tuli eteen toinen ongelma: käden epämiellyttävä puutuminen nukkuessa.

Heikko nukkumisergonomia ja painepisteitä aiheuttava patja vaikuttaa suoraan kehon kipuihin ja unen laatuun sekä vireystilaan, minkä myös Lindeman havaitsi.

Uusi sänky vei kivut mennessään

Noin kymmenen vuotta sitten alkanut vaiva helpotti viimein Tempur-sängyn myötä.

– Mietimme puolisoni kanssa uuden sängyn hankkimista aivan liian kauan. Kun lopulta ostimme Tempur-sängyn, ongelmat hävisivät. Sänky muotoilee kehoa aivan täydellisesti (tukee ja muotoutuu ergonomisesti), Monika Lindeman kertoo.

Nykyisin Lindeman nukkuukin sanojensa mukaan todella hyvin. 35-vuotias näyttelijä on aina arvostanut hyvää unta ja satsannut riittävään unenmäärään. Hänen unirytminsä on hyvin säännöllinen, ja uuden sängyn myötä laatukin viimein parani.

– Unen laatu on muuttunut todella paljon patjan vaihtamisen jälkeen, sillä uuden sängyn myötä ei ole ollut yöllisiä heräämisiä. Kun sänkyyn menee, aamulla tuntuu siltä, että yöllä ei olisi liikkunut ollenkaan! Patja muotoutuu kehon ympärille hyvin, mikä varmasti vaikuttaa unen laatuun. Nykyään hyvä nukkuma-asento löytyy heti, ja hyvässä asennossa yöllinen kääntyilykin on vähentynyt.

Sängyn vaihtamisen myötä vaikutus selän kiputiloihin on ollut ilmeinen.

– Tempur-sängyssä ei tarvitse hakea tyynyjä alaselän alle, sillä sänky tukee koko kehoa. Patja ei aiheuta paineen tunnetta, joten mikään raaja ei puudu vaan veri kiertää ihan normaalisti koko kehossa.

Monika Lindeman sängyllä aamiaistarjottimen kanssa. Sängystä kodin uusi lempipaikka

Nykyisin Lindeman viihtyy sängyssä todella hyvin ja viettää siellä aikaa nukkumisen lisäksi myös esimerkiksi tulevien jaksojen repliikkejä opetellen.

– Sänky on hyvin mukava istua ja rentoutua, katsella maisemia ikkunasta. Lukemiseen ja äänikirjojen kuunteluun tämä on aivan paras paikka, vastaa Lindeman sängystään käsin.

– Luemme pojan iltasadut yhdessä tässä sängyllä ennen kuin hän menee omaan sänkyyn nukkumaan. Sekin onnistuu todella mukavasti.

Uuden sängyn vaikutukset Lindemanin yöuneen ovat olleet ilmeiset.

– Yöunista sanoisin, että nukun 99 prosenttia kaikista öistä todella hyvin, Lindeman summaa.

Kuva: Darren McStay
Artikkeli on julkaistu Hyvä Selkä -lehdessä 4/2020.