Seisominen tuo aktiivisuutta työpäivään

Rakenna seisomatyöpiste itsellesiSuomessa 46 % naisista ja 51 % miehistä istuu päivittäin vähintään 6 tuntia. Istuminen passivoi monia kehon toimintoja. Useat lihakset ovat lepotilassa, aineenvaihdunta ja verenkierto hidastuvat niin, että ylipainon, sepelvaltimotaudin, kakkostyypin diabeteksen ja kuolleisuuden riski kasvaa. Pitkäaikainen istuminen lisää myös niska-hartiaseudun vaivoja ja selkävaivoja. 
 
Tutkimusten mukaan sähkökäyttöinen pöytä vähentää istumista noin puolesta tunnista kahteen päivässä, mikä ei ole istumisen vähentämisen suhteen riittävää asiantuntijoiden mukaan. Näin ollen aktiivisen työpisteen hankkiminen ei suoraan vähennä istumisaikaa, vaan työntekijän pitää aktiivisesti muuttaa toimintaansa ja käyttäytymistään.
 
Seisomatyöskentely on yleistynyt aktiivisten työpisteiden myötä viime vuosina. Seisominen parantaa vireystasoa ja lisää työn tehokkuutta. Pelkkä seisominen ei kuitenkaan ole hyväksi, päivän aikana olisi hyvä vaihdella työasentoja ja istua myös välillä. 
 
Seisominen on dynaamisempaa kuin istuminen, seisoessa asentoja tulee vaihdettua huomaamatta painonsiirtojen kautta. Ihmiset eroavat siinä, kipeytyykö selkä istuessa vai seistessä. Seisoessa tavallisin virheasento näkyy, kun lantio kallistuu eteen, polvet menevät lukkoon ja alaselän notko lisääntyy. Notkoa voi yrittää vähentää vahvistamalla vatsa- ja selkälihaksia. Toinen virheasento, jota näkee usein, on lantion työntyminen voimakkaasti toiselle sivulle. Asento vie selän vinoon aiheuttaen kudosten venymistä ja toispuolisuutta. Päinvastoin kuin seisoessa, istuessa selkä pyöristyy ja rasittaa välilevyjä.  
 
Seisomatyöskentelyssä kannattaa pitää taukoja, vaihtaa asentoja ja lepuuttaa jalkoja välillä. Syvät vatsalihakset olisi hyvä aktivoida selän tueksi. Painoa voi siirtää haara-asennossa tai käyntiasennossa jalalta toiselle. Jalkaa on hyvä lepuuttaa vuorotellen nostamalla se työtuolille tai jalkatuelle.
 
Seisominen kuormittaa jalkoja, mutta helpolla pohjelihasharjoittelulla voi elvyttää alaraajojen verenkiertoa ja palauttaa lihaksia kuormitukselta. Varpaillenousut supistavat ja rentouttavat pohjelihasta.  
 

Varmista työskentelypisteesi ergonomia

 • Varmista pöydän sopiva korkeus: pöydän pitäisi tukea käsivarsia kyynärpäiden alta niin, että käsillä on hyvä tuki. Pöydän korkeus on sopiva, kun käsillä on hyvä tuki 90 asteen kulmassa. 
 • Seiso riittävän lähellä työpöytää, näin vältyt turhalta kurottamiselta. 
 • Aseta tietokoneen näyttö noin 20-50 astetta katseen vaakatason alapuolelle ja noin 50-80 cm etäisyydelle.
 • Muista vaihdella työpöydän korkeutta työtehtävien mukaan. 
 • Käytä kenkiä, joissa on parin sentin korko ja pehmeä pohja.
 • Voit vähentää selän ja jalkojen kuormitusta käyttämällä pehmeää työpistemattoa.
 

Viisi vinkkiä seisomatyöskentelyyn:

 • Tauota työtäsi ja tee taukojumppaa
 • Puhu puhelut seisten
 • Pidä kävelykokouksia
 • Nauti pystykahvit
 • Käytä portaita hissin sijaan

 

Lisätietoa selästa ja sen hoidosta

 
Selkäkanava