Joudun työssäni istumaan päivät pitkät ja olen potenut sen takia jo pari-kolme vuotta kipuja hartioissa, yläselässä, alaselässä ja ristiselässä. Toisinaan kivut häiritsevät nukkumista.

Pitkien matkojen käveleminen on nykyään haastavaa. Myös rakasta harrastustani golfia selkäkivut häiritsevät. Yhdeksännen reiän jälkeen golfkierros jatkuu Buranan voimalla, sillä selkäni jäykistyy. Jos sauvakävelylenkit venähtävät yli puolen tunnin mittaisiksi, alkaa selkä väsähtää ja matkanteko muuttua vaivalloiseksi.

Selkääni on tutkittu esimerkiksi ottamalla röntgenkuvat, joissa ei näkynyt kuin pientä asiaan kuuluvaa kulumaa. Tarkoituksenani on käydä magneettikuvauksessa seuraavaksi. Jos magneettikuvauksessakaan ei sen kummempaa vikaa löydetä, aion kuntouttaa selän omatoimisesti.

Toistaiseksi olen käynyt hierojalla useasti ja venytellyt säännöllisesti. Työpäivän aikana olen kuitenkin jättänyt kuntouttavan tai helpottavan toiminnan vähemmälle. Taukojumppaa en ole tehnyt enkä myöskään tehnyt töitä seisaaltani, vaikka minulla on sähköpöytä, jonka korkeutta voi säätää nappia painamalla. Aina on muka liian kiire tai jotain muuta, ettei pöytää tule säädettyä. Pöytäni äärestä nousen sentään pari kertaa tunnissa. Ehkä jos kännykässäni tai tietokoneessani olisi jokin hälytys tai ohjelma, joka ilmoittaisi minulle, milloin tulee nousta seisomaan, voisin toimia sen mukaan.

Toivon kovasti, että kivut poistuisivat. Minulla pitäisi olla sitä varten kunnon ohjeet, sillä muuten en tunnu saavani itsestäni kaikkea irti. Tiedän, että painonpudotuskin voisi auttaa. Jos 15 kiloa tippuisi pois, vähentäisi se selän kuormaa oleellisesti.

Tavoitteenani on saada kivut kuriin, jotta saisin golfissa tasoitukseni alle 25:n!