Tein työurani hoitotyön parissa vanhustenhoitajana ja sairaanhoitajana. Työni sisälsi paljon potilaiden nosteluja. Olen ja olin myös työurani alkuvaiheilla 1960-luvun lopulla todella kevytrakenteinen, joten nostelut olivat rankkoja suorituksia. Lähes urani alusta saakka minua vaivasivat mitä ilmeisimmin nostelusta johtuneet noidannuolet. Ne kuitenkin menivät ohi muutaman päivän levolla.

Vanhetessa ainakin osittain ikäänkin kuuluvia selkäongelmia on ilmennyt. Magneettikuvauksessa minulla on todettu olevan välilevyn madaltuma neljännen ja viidennen nikaman välissä. Siitä johtuen minulla on ollun ns. piiloissiasoireita, jota ovat säteilleet oikeaan jalkaani. Kipua on esiintynyt myös selässä.

Liikunnallinen olen ollut koko ikäni. Vartuin maaseudulla, jossa olen luonut lantaa jo lapsena. Liikkuisin yhä muutenkin kuin vain selkäni vuoksi. Kävelen ja sauvakävelen, uin, pyöräilen, käyn kuntosalilla ja harrastan vanhanaikaista paritanssia. Selkäni vuoksi olen alkanut käymään ohjatussa jumpassa ja venyttelemään. Etenkin venyttely on vähentänyt ja parhaimmillaan jopa poistanut kivut. Ennen olin jäykkä kuin rautakanki, mutta nyt olen jo vähintään yhtä venyvä kuin muut niska-selkäjumpparyhmäläiset. Jossain vaiheessa kipu säteili oikeaan sääreeni, mutta venyttelyn myötä säteily on loppunut.

Venyttelyn lisäksi en osaa yhtä tiettyä selkäkipuihin auttavaa lajia mainita. Kaikki liikunta tuntuu olevan hyvästä. Jos jonain päivänä olen oikein kipeä ja menen vaikka jumppaan, seuraavana päivänä kivut ovat parhaimmillaan kadonneet kokonaan. Jumpat jäävät loppukeväällä kesätauolle, mutta olen jo varautunut siihen. Ostin niska-selkäjumppavideon, jonka avulla voin treenata kotona. Jos treenaisin yksin ilman videota, en taatusti jaksaisi tehdä niin paljon kuin videon kanssa. Se lisää tsemppiä!

Liikunta on antanut minulle paljon. Liikunnan jälkeen olo on vetreämpi ja etenkin venyttelyn myötä lihasten liikkuvuus parempi. Nyt kun olen oppinut liikkumaan selkääni ajatellen parhailla tavoilla, olen oppinut hyväksymään ajoittaiset kivut. Mielialani ei ole enää masentunut.

Saattaa olla, että aloitan vielä uuden lajin. Olen käynyt kerran kokeilemassa zumbaa, mutta selkäni ei silloin pitänyt siitä. Pian täällä Tampereella alkaa selkäyhdistyksen zumbaryhmä, jossa vetäjänä toimii alan ammattilainen, joka osaa taatusti ottaa selän terveyden huomioon. Voi olla, että innostun menemään kurssille.