Olen ammatiltani tiedottaja/graafikko, eli joudun työssäni istumaan päivät pitkät. Istumisen seurauksena alaselkäni sekä hartiani kipeytyvät helposti. Etenkin pitkien työpäivien jälkeen, jolloin en ole muistanut tai ehtinyt jaloitella säännöllisesti, selkä on ollut heikossa kunnossa. Toisinaan selän nikamat ovat olleet niin kipeitä, etten ole pystynyt nukkumaan.

Olen käynyt hoidattamassa selkääni fysioterapeutilla ja kiropraktikolta. Olen myös alkanut enenevissä määrin työskentelemään seisoma-asennossa. Seisoma-asennon hyöty ei jää pelkästään selän kiputilojen vähenemiseen, vaan tunnen samalla, että pystyn keskittymään työhöni paremmin. Seisoessa ei tule valuttua tuolilla alaspäin enkä myöskään ole tuntenut ikäviä, pakottavia tuntemuksia selässäni. Jos teen töitä istuessani, olen parhaani mukaan pyrkinyt istumaan ”aktiivisesti” eli mahdollisimman oikeaoppisesti.

Suurin hyöty selän kuntoutuksen ja kunnossapidon kannalta on ollut keppijumppaharjoittelu, jota fysioterapeuttini suositteli. Olin jo aiemmin kuullut, että keppijumpasta voi olla apua, joten minun oli helppoa alkaa tuumasta toimeen. Viime syksystä lähtien olen tehnyt keppijumppaliikkeitä säännöllisesti ja olen huomannut, että selkäni on paremmassa kunnossa kuin vuosiin.

Kuitenkin parannettavaa vielä on. Tiedän, että minun tulisi seisomisen lisäksi jaloitella ja pyöritellä hartioita työpäivän aikana. Olen kuitenkin sen verran tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen, että en näe tätä hirveän tärkeänä.