Kantaminen

Kanna taakkoja lähellä vartaloa.Painavia taakkoja tulee kantaa mahdollisimman lähellä vartalon edessä siten, että taakan pystyy tukemaan vartaloon. Alaselkä pysyy luonnollisessa keskiasennossa, jotta se ei pyöristy. Myös hartioiden ja yläselän pyöristämistä on hyvä välttää, jolloin välilevypaine alaselästä pysyy pienempänä. Lapaluut ja hartiat jännitetään kevyesti taakse ja pää pidetän pystyssä. Selän voimakasta kiertoa ja vääntöä tulee välttää, kääntymiseen käytetään jalkoja.

Jos taakka täytyy laskea alatasoon, yläselän ja pään asento pidetään muuttumattomana, taakan painopiste pysyy kantapään ja päkiän välisellä tasapainoalueella ja laskeudutaan kyykkyyn lonkista ja polvista. Selkä kallistuu silloin eteen lonkista eikä pyöristy.

 

Olka- ja käsilaukku

Älä kanna olkalaukkua aina samalla puolella. Vaihda kassi vaikka vuoropäivin toiseen kainaloon.Liian kapea olkahihna hiertää, joten pidä huolta siitä, että hihna on pehmustettu ja sopivan leveä. Testaa kaupassa laukkua kunnolla ennen ostopäätöstä, jotta tunnet, jos hihna hankaa.Iso, hyvin pullea kassi estää käsien luonnollisen liikkeen, käsivarsi nousee ylös ja käsi jännittyy. Ergonomisesti parempi vaihtoehto on litteämpi kassi.

 

Kauppakassi

Kanna kauppakassit reippaasti ja ryhdikkäästi. Ota homma liikunnan kannalta! Lastaa ruoat yhden suuren kassin sijasta kahteen. Näin taakka jakaantuu tasaisesti molemmille käsille.Varo ruokakasseja kantaessasi lysähtänyttä asentoa, jossa leuka työntyy eteen ja olkapäät roikkuvat edessä. Tässä asennossa jäsenesi rasittuvat enemmän kuin jos kannat kassit sopivasti lihaksia jännittäen. Älä kuitenkaan nosta olkapäitä korviin.

 

Kantoreppu

Kantorepussa lapsi on joko äidin tai isän rinnalla tai selässä. Jo vastasyntynyttä lasta voi kantaa repussa, kunhan reppu on vaan siihen soveltuva. Kantorepussa lasta voi kantaa aina 20-kiloiseksi asti. Reppu on kantoliinaa nopeampi väline, sillä mitään solmuja ei tarvitse tehdä. Repun paneelin eli istuinosan tulisi ulottua lasta polvitaipeisiin, aivan kuten muillakin ergonomisilla kantovälineillä. Jotta lapsen motoriikka kehittyy normaalisti, häntä ei kannata pitää kantorepussa liian pitkiä aikoja.

 

Kantorepussa voi kantaa jo vastasyntynytä lasta.

Rinkka

Rinkan kanssa vaellukselle lähtiessä on jo pakkausvaiheessa kiinnitettävä huomiota rinkan pakkaamiseen siten, että rinkkaa kannettaessa painopisteen tulee olla lantion yläpuolella lähellä selkärankaa. Painavimmat tavarat on siis sijoitettava lähelle selkää.
 
Rinkan remmit tulee säätää oikein, jotta selkävammoilta vältytään. Rinkka säädetään oikeaoppisesti seuraavasti:
 
  • Säädä tasapainoremmit (ohuet remmit, jotka lähtevät rinkan olkaremmeistä rinkan yläosaan) löysälle ja anna lantioremmin olla vielä auki
  • Säädä olkaremmit sopivan mittaisiksi. Sopiva mitta on silloin, kun lantioremmin keskikohta on lantioluun kohdalla ja tasapainoremmit menevät vaakasuorassa hartiaremmeistä rinkan pussiosaan.
  • Kiristä tasapainoremmit, ei kuitenkaan liian tiukalle
  • Sulje lantiovyö ja säädä se sopivan mittaiseksi. Kiristä lantioremmi, jotta koko paino ei olisi hartioilla. Kävellessäsi voit vielä kiristää lantioremmiä, jos tarvetta on.
     
Kun rinkka on pakattu niin, että paino jakautuu tasaisesti sekä olka- että lantioremmille, voi hartioita lepuuttaa avaamalla hartiaremmit ja irrottamalla ne hartioista. Tällöin rinkan paino on kokonaisuudessaan lantioremmillä ja hartiat saavat levätä hetken. Pidemmän lepotauon seurauksena alaselkä rasittuu, joten hartiaremmejä tulisi pitää auki aina vähän aikaa kerrallaan.

 

 
Selkäkanava