Huhtikuussa 2022 Selkäliitossa käynnistyi Vahvistu vertaisuudesta verkossa -hanke (2022-2024), jossa luodaan selkäyhdistysten vertaistukitoimintaa varten uusi, etäyhteyksillä toteutettava vertaistukiryhmän toimintamalli.

Hankkeen tausta

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA rahoittaa kolmivuotista vertaistukihanketta, joka liittyy STEAn painotusalueeseen järjestöjen vapaaehtoistoiminnan kehittäminen uudistamalla osallistumismahdollisuuksia ja -muotoja.

Vapaaehtoistoiminnan kehittäminen ja etenkin verkkovertaistuen osallistumismahdollisuuksien luominen nousivat tärkeimmäksi kehittämiskohteeksi myös selkäyhdistyksille suunnatussa kyselyssä keväällä 2021.

Projektitiimi

Hankkeen toteutuksesta, arvioinnista ja raportoinnista vastaa hankekoordinaattori Johanna Laine. Hankkeen projektitiimissä toimivat hankekoordinaattorin lisäksi Selkäliiton puheenjohtaja Marjo Rinne ja varapuheenjohtaja Sirpa Heikkinen sekä toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio. Lisäksi ohjausryhmä seuraa ja arvioi hankkeen toimintaa.

Hankkeen tavoitteet ja tarkoitus

Hankkeen tavoitteena on luoda toimintamallit erikseen aikuisille ja nuorille selkä- ja niskaoireisille verkossa järjestettävään vertaistukiryhmätoimintaan, joita ohjaavat selkäyhdistysten koulutetut vapaaehtoiset vertaistukijat.

Verkkovertaistukiryhmät tarjoavat turvallisen ympäristön jakaa omia selkä- ja niskaoireisiin liittyviä kokemuksia ja peilata muiden kokemuksia suhteessa omiin.

Verkossa tapahtuvien vertaistukiryhmien vertaistuen tarkoituksena on:

  • Vahvistaa osallistujien resilienssiä eli kykyä selvitä arjessa omin voimavaroin.
  • Lisätä henkistä jaksamista ja merkityksellisuuden tunnetta.
  • Löytää selviytymiskeinoja ja tukea sopeutumista selkä- ja niskaoireiden kanssa elämiseen.

Verkossa toimivat vertaistukiryhmät mahdollistavat ryhmiin osallistumisen yhdenvertaisesti maantieteellisestä sijainnista riippumatta myös niille, jotka eivät voi osallistua paikan päällä tapaaviin vertaistukiryhmiin.

Aikuisten verkkovertaistukiryhmän toimintamallin yhteiskehittäminen

Verkossa tapaavia vertaistukiryhmiä kehitetään yhdessä selkäyhdistysten ja koulutettujen vertaistukijoiden kanssa palvelumuotoilun keinoin. Kehittämisessä hyödynnetään vertaistukijoilta ja yhdistyksiltä nousseita toiveita, tarpeita sekä ryhmien sisältö- ja rakenneideoita eli erityisesti sitä, mikä auttaa jaksamaan selkäoireiden kanssa.

Hanke tukee ja kouluttaa selkäyhdistyksiä ja vertaistukijoita myös ryhmätoiminnan toteuttamisessa ja markkinoinnissa. Syksyllä 2022 vertaistukijoita kouluttautui verkkovertaistukiryhmän ohjaajiksi Selkäliiton, Psoriasisliiton ja Opintokeskus Siviksen järjestämässä verkkokoulutuksessa.

Helmi-maaliskuussa 2023 käynnistyi kaksi ensimmäistä verkkovertaistukiryhmää, joita vertaistukijat ohjasivat. Pienimuotoiset ryhmät tapasivat Teamsissa 6–8 kertaa parin viikon välein. Ryhmät oli suunnattu 30–64-vuotiaille, joiden selkä- ja niskaoireet vaikeuttavat arjessa jaksamista.

Syksyllä 2023 hanke järjesti Verkkovertaisohjaaja-valmennuksen yhdessä kevään ryhmänohjaajien kanssa uusille vertaistukijoille, jotka ohjaavat verkkovertaistukiryhmiä tai -tilaisuuksia sekä osallistuvat näiden suunnitteluun vuonna 2024.

Keväällä 2024 järjestetään seuraavanlaisia verkkovertaistukiryhmiä aikuisille, joiden selkä- tai niskaoireet vaikeuttavat arjessa jaksamista:

  1.  Vertaisista voimaa -verkkoryhmä on kuuden tapaamiskerran ryhmäkokonaisuus, joka koostuu samoista osallistujista.
  2. Avoimiin etävertaistapaamisiin voi osallistua yhteen tai useampaan.

Ryhmiin voi osallistua ympäri Suomen eikä osallistuminen edellytä selkäyhdistyksen jäsenyyttä. Lue lisää verkkovertaistukiryhmistä

Lue artikkeli Vertaisista voimaa ryhmien hyvistä vaikutuksista

Edellä mainittujen ryhmien lisäksi hanke on toteuttanut kaikille selkäoireisille suunnattuja avoimia, yksittäisiä verkkovertaistukitilaisuuksia, joihin myös selkä- ja niskaoireisten läheiset voivat osallistua.  

Lue lisää verkkotilaisuuksista

Tervetuloa mukaan hankkeen verkkovertaistukiryhmiin ja -tilaisuuksiin!

Nuorille skolioosia sairastaville suunnatun verkkovertaistuen kehittäminen

Vahvistu vertaisuudessa verkossa -hankkeessa kehitetään pienimuotoisesti myös skolioosia sairastavien nuorten nettivertaistukea, joka auttaa sopeutumaan skolioosiin ja jaksamaan arjessa. Nuorten verkkovertaistukitoimintaa kehitetään yhdessä jo skolioosiin sopeutuneiden nuorten aikuisten vertaistukijoiden sekä Pääkaupunkiseudun selkäyhdistysten kanssa.

Lue lisää skolioosiin liittyvästä verkkovertaistuesta

Ota yhteyttä: hankekoordinaattori Johanna Laine, puh. 050 4325 190, sähköposti johanna.laine@selkaliitto.fi 

Lue lisää vertaistukihenkilötoiminnasta ja kouluttaudu vertaistukijaksi

Lue vertaistuen tutkijan Anu Toijan artikkeli vertaistuesta

Päättyneet hankkeet

Tutustu myös Selkäliiton aiempiin hankkeisiin.