Mediatiedote 10.10.2022

Tänään 10. lokakuuta alkava selkäviikko huipentuu sunnuntaina 16. lokakuuta vietettävään maailman selkäpäivään. Selkäviikon tämän vuoden teemana on ”Every Spine Counts – Jokaisen selällä on merkitystä”. Lue Selkäliiton vinkit selän hyvinvointiin.

Selkäkivut ovat hyvin yleisiä. Jopa neljä viidestä kokee niitä jossain vaiheessa elämänsä aikana. Selästään voi pitää huolta pysymällä aktiivisena arjessa ja huomioimalla terveelliset elintavat.

– Suurin osa selkäoireista on onneksi hyvälaatuisia ja ohimeneviä, eikä niiden kanssa tarvitse pärjätä yksin. Tietoa ja tukea selän itsehoitoon on tarjolla Selkäkanava-sivustollamme sekä paikallisissa selkäyhdistyksissä, jotka järjestävät esimerkiksi ohjattuja liikuntaryhmiä, luentoja, vertaistukea ja virkistystoimintaa, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kertoo.

5+1 vinkkiä selän hyvinvointiin

  1. Liiku säännöllisesti. Säännöllinen ja monipuolinen liikunta edistää selän hyvinvointia ja ehkäisee selkäoireita.
  2. Tauota paikallaanoloa niin istumista kuin seisomista. Pienikin liike on hyväksi selälle. Liikuskele tai tee lyhyt taukojumppa.
  3. Syö terveellisesti. Ylipaino on yksi selkäkivun riskitekijöistä.
  4. Nuku riittävästi. Unihäiriöt voivat aiheuttaa tai pahentaa selkäkipuja.
  5. Rentoudu. Rentoutuminen helpottaa lihasjännitystä, lievittää kiputilan aiheuttamaa stressiä ja vähentää kipuja. Kokeile rentoutumisharjoituksia.
  6. Liity selkäyhdistyksen jäseneksi. Paikalliset selkäyhdistykset tarjoavat tietoa, liikuntamahdollisuuksia ja vertaistukea.

Maksuttomia tapahtumia selkäyhdistyksissä

Selkäviikolla paikalliset selkäyhdistykset järjestävät kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia, kuten yleisöluentoja, liikuntalajikokeiluja ja toiminnan esittelyä.  

Ohjelmaa on tarjolla seuraavissa selkäyhdistyksissä: Keski-Suomen Selkäyhdistys, Kymenlaakson Selkäyhdistys, Lieksan Selkäyhdistys, Mikkelin Seudun Selkäyhdistys, Oulun Seudun Selkäyhdistys, Pohjois-Karjalan Selkäyhdistys, Porvoon Seudun Selkäyhdistys, Pääkaupunkiseudun Selkäyhdistykset, Savonlinnan Selkäyhdistys, Seinäjoen Seudun Selkäyhdistys, Selkäyhdistys SalpausSelät, Suur-Salon Selkäyhdistys, Tampereen Seudun Selkäyhdistys, Turun Seudun Selkäyhdistys ja Vaasan Selkäyhdistys.

Selkäviikkoon ja maailman selkäpäivään voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa. Oman selkäaiheisen tarinansa ja kuvansa voi jakaa tunnisteilla #selkäviikko, #EverySpineCounts ja #WorldSpineDay.

Lisätietoja selkäviikosta ja sen tapahtumista on saatavilla Selkäliiton Selkäviikko-sivulla.

Faktoja selkäkivusta

  • Jopa 80 prosenttia suomalaisista kokee selkäkipua elämänsä aikana. Selkäkipu paranee usein itsestään, mutta sillä on tapana uusiutua.
  • Selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Kela maksoi vuonna 2021 sairauspäivärahoja selkäsairauksien takia yli 83 miljoonaa euroa, ja korvattuja päiviä oli lähes 1,4 miljoonaa.
  • Selkäkivulle altistavia tekijöitä ovat perimä, liikunnan vähäisyys, ylipaino, tupakointi, psykososiaaliset tekijät (esimerkiksi stressi, masennus, heikentynyt työtyytyväisyys), raskas fyysinen työ ja tapaturmat.

Selkäviikkoa vietetään Suomessa vuosittain lokakuussa viikolla, joka ajoittuu maailman selkäpäivän 16.10. yhteyteen. Teemaviikolla tuodaan esiin selän hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja rohkaistaan ihmisiä pitämään huolta selän toimintakyvystä pysymällä aktiivisena arjessa ja huomioimalla terveelliset elintavat.

Lisätietoja medialle:
toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio, puh. 040 730 2150, kirsi.toyryla@selkaliitto.fi

Lue myös

Jokaisen selällä on merkitystä – Selkäviikkoa vietetään 10.–16.10. (3.10.2022)