Ensimmäiset kaksi Vertaisista voimaa -verkkovertaistukiryhmää mahdollistivat vertaistuen jakamisen muiden selkäoireisten kanssa, mikä auttoi jaksamaan selkäoireiden kanssa. Ryhmänohjaaminen oli antoisaa myös verkkovertaisohjaajille.

Keväällä 2023 toteutettiin Vahvistu vertaisuudesta verkossa -hankkeen kaksi ensimmäistä Vertaisista voimaa -verkkoryhmää. Kokoontumiskertoja ryhmissä oli kuusi ja kahdeksan, ja kussakin ryhmässä oli 4–5 samaa osallistujaa. Ryhmien tarkoituksena oli vahvistaa selkäoireisten henkistä jaksamista sekä auttaa löytämään keinoja jaksaa arjessa. Tässä onnistuttiin ryhmän palautteen mukaan pääosin erinomaisesti.

Hankkeen ja vertaistukijoiden kanssa yhdessä suunniteltu ryhmän toimintamalli osoittautui toimivaksi. Ryhmäkerroilla oli selkeä rakenne ja voimavaraistavia teemoja, joihin ryhmäläiset saivat vaikuttaa.

Ryhmissä pidettiin hyvin valmistelluista ryhmäkerroista ja toisaalta siitä, että ryhmäkertoja muokattiin ryhmän tarpeiden mukaan ja keskustelu oli vapaata.

Palautteen mukaan molempiin ryhmiin muodostui nopeasti lämmin, keskusteleva ja luottamuksellinen ilmapiiri. Selkäoireista ja niihin liittyvistä tuntemuksista, sopeutumiskeinoista ja voimavaroista keskusteltiin monipuolisesti eri ryhmäkerroilla. Lääkkeisiin ja tarkempiin oireisiin liittyen suositeltiin ottamaan yhteyttä muun muassa lääkäriin tai fysioterapeuttiin. Ryhmissä tutustuttiin myös selkäyhdistysten monipuoliseen toimintaan sekä Selkäkanavan verkkosivuihin.

Ryhmissä koettiin tärkeänä saada jakaa luottamuksellisesti omaa selkähistoriaa ja sopeutumiskeinoja kipuun sekä tulla kuulluksi muiden samaa kokeneiden kanssa. Vertaistuen jakaminen mahdollistui ryhmissä ja henkinen jaksaminen vahvistui, kuten yksi osallistuja kuvaa.

”Ryhmässä voi vapaasti kertoa omista tuntemuksistaan ja kuulla toisten tilanteista. Vinkkejäkin tuli miten toimia kipuja lievittävästi esim. matkustukseen liittyen. Mieli piristyi ja virkistyi tapaamisten aikana. Todennäköisesti kipuja oli jakson aikana vähemmän tai en noteerannut niitä niin paljon.”

Erilaiset lämmittelyharjoitteet ja teemojen käsittely pohdintakysymysten tai luovien tehtävien avulla auttoivat keskustelemaan, tunnistamaan omia voimavaroja ja toiveita tulevalle sekä saamaan oivalluksia.  Osallistujien mielestä ryhmällä oli paljon positiivisia vaikutuksia:

”(Onnistuneinta oli) yhteishenki, luottamus ja luovat tehtävät, joiden avulla tein paljon oivalluksia itsestäni ja unelmistani.”

”Ryhmä tsemppasi ja kannusti.”

Verkkovertaistukiryhmä on antoisaa ryhmänohjaajillekin

Ryhmänohjaajat kokivat onnistuneina kohtaamiset hyvin erilaisten ryhmäläisten kanssa sekä heidän aktiivisen osallistumisensa keskusteluihin. Myös vertaistukijat saivat voimia ja vertaistukea ryhmästä, ja ohjaaminen oli palkitsevaa. He saivat hyödyntää omaa osaamistaan, ideoitaan ja vahvuuksiaan ja oppivat paljon uutta sekä saivat ohjaamisesta iloa ja onnistumisen kokemuksia.

”Sain ryhmänohjauksesta positiivisen kokemuksen, ohjaustaitoni kehittyi ja opin luottamaan itseeni.
Olen saanut paljon iloa ja voimaa jaksaa arjessa.”
Ryhmänohjaaja Jonna

Ryhmän ohjaaminen ei ole mitään ydinfysiikkaa vaan rentoa keskustelevaa yhdessäoloa. Teams on helppokäyttöinen ja sen käyttämisen oppii nopeasti. Parhaimmillaan vertaisryhmän ohjaaminen antaa yhtä paljon kuin ottaa. Kun huomaat muiden hyötyvän ryhmästä, se kasvattaa omaa merkityksellisyyden ja voimaantumisen tunnetta.” Ryhmänohjaaja Rita

”Tärkeintä on olla ohjaajanakin oma itsensä.” Ryhmänohjaaja Erja

Uusia Vertaisista voimaa -ryhmiä järjestetään vuonna 2024, kun saamme ensin koulutettua syksyllä 2023 uusia ryhmänohjaajia.

Teksti: Johanna Laine

Artikkeli on julkaistu Hyvä Selkä -lehdessä 3/2023.