Mediatiedote 9.10.2023

Valtakunnallista selkäviikkoa vietetään tänä vuonna 16.–22. lokakuuta teemalla ”Liikuta selkääsi”. Viikko käynnistyy maailman selkäpäivällä maanantaina 16. lokakuuta. Viikon aikana Selkäliitto ja sen paikalliset selkäyhdistykset järjestävät kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia. Tarkoituksena on kannustaa ihmisiä liikkeelle ja liikuttamaan selkäänsä.

Selkäkipu on hyvin yleistä, jopa 80 prosenttia aikuisista kokee selkäkipuja elämänsä aikana. Selkäkivut ovat myös yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Suurin osa selkäoireista on hyvälaatuisia ja ohimeneviä. Selästään voi pitää huolta etenkin liikkumalla ja noudattamalla muita terveellisiä elintapoja. Liike ja liikkuminen osaltaan lyhentävät kipujaksoja ja vähentävät niiden uusiutumista.  

– Selkäviikolla kannustamme ihmisiä liikkumaan. Säännöllinen ja monipuolinen liikkuminen edistää selän hyvinvointia ja pienentää selkäoireiden riskiä. Jo pienikin liike ja liikkuminen tekee hyvää, on se sitten kävelyä, arkiliikuntaa tai taukoliikuntaa, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kertoo.

Maksuttomia tapahtumia paikallisissa selkäyhdistyksissä

Selkäviikolla 16.–22. lokakuuta paikalliset selkäyhdistykset eri puolilla maata järjestävät kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia, kuten yleisöluentoja, liikuntatapahtumia ja liikuntalajikokeiluja sekä toiminnan esittelyä.

Ohjelmaa on tarjolla seuraavissa selkäyhdistyksissä: Heinolan Seudun Selkäyhdistys, Kanta-Hämeen Selkäyhdistys, Keski-Suomen Selkäyhdistys, Kymenlaakson Selkäyhdistys, Lieksan Selkäyhdistys, Mikkelin Seudun Selkäyhdistys, Oulun Seudun Selkäyhdistys, Pohjois-Karjalan Selkäyhdistys, Porvoon Seudun Selkäyhdistys, Pääkaupunkiseudun Selkäyhdistykset, Satakunnan Selkäyhdistys, Savonlinnan Selkäyhdistys, Seinäjoen Seudun Selkäyhdistys, Selkäyhdistys SalpausSelät, Suur-Salon Selkäyhdistys, Tampereen Seudun Selkäyhdistys, Turun Seudun Selkäyhdistys, Vaasan Selkäyhdistys ja Vakka-Suomen Selkäyhdistys.

Selkäliitto tarjoaa tiistaina 17.10. verkkoluennon aiheesta ”Liikkumisen iloa etsimässä – miten päästä pois voimattomuuden ja kipujen noidankehästä?”.

Selkäviikkoon ja maailman selkäpäivään voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa. Oman selkäaiheisen tarinansa ja kuvansa voi jakaa tunnisteilla #selkäviikko ja #liikutaselkääsi.

Lisätietoja selkäviikosta ja sen tapahtumista on saatavilla Selkäliiton Selkäviikko-sivulla.

Faktoja selkäkivusta

  • Jopa 80 prosenttia suomalaisista kokee selkäkipua elämänsä aikana. Selkäkipu paranee usein itsestään, mutta sillä on tapana uusiutua.
  • Selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Kela maksoi vuonna 2022 sairauspäivärahoja selkäsairauksien takia 84,7 miljoonaa euroa, ja korvattuja päiviä oli 1,4 miljoonaa. 
  • Selkäkivulle altistavia tekijöitä voivat olla perimä, liikunnan vähäisyys, ylipaino ja tupakointi.
  • Pitkittynyttä haittaavaa alaselkäkipua ennustaviin tekijöihin tiedetään kuuluvan mm. oireiden vaikeus ja laaja-alaisuus (esim. monipaikkainen kipu), elämäntapoihin liittyviä tekijöitä (mm. unihäiriöt), monisairastavuus (etenkin astma, päänsärky, diabetes ja mielenterveyden ongelmat), sosiaalisia tekijöitä (matala sosioekonominen asema, työttömyys, työhön liittyvät tekijät) sekä psykologisia tekijöitä (kuten masennus, ahdistus ja alhainen minäpystyvyys).

Selkäviikkoa vietetään vuosittain lokakuussa viikolla, joka ajoittuu maailman selkäpäivän 16.10. yhteyteen. Teemaviikolla tuodaan esiin selän hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja rohkaistaan ihmisiä pitämään huolta selän toimintakyvystä pysymällä aktiivisena arjessa ja noudattamalla terveellisiä elintapoja.

Lisätietoja medialle:
toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio, puh. 040 730 2150, kirsi.toyryla@selkaliitto.fi
liikuntatoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen, puh. 040 553 1941, hanna.kaariainen@selkaliitto.fi

Selkäviikon kuva- ja taustamateriaaleja:
Selkäliiton materiaalipankki