Vaivaako selkäkipu, nivelrikko tai osteoporoosi? Laaja luentokiertue evästää itsehoitoon ja ennaltaehkäisyyn

4.9.2013

Suositun Vastaisku vaivoille -kiertueen syysluennot käynnistyvät ensi viikolla

Vastaisku vaivoille -yleisöluennot antavat monipuolista tietoa tuki- ja liikuntaelinten ongelmista, kuten selkä- ja niskavaivoista, nivelrikosta sekä osteoporoosista. Tarkoituksena on herättää ihmiset itse huolehtimaan liikuntaelintensä kunnosta, ennaltaehkäisemään vaivoja tai vammoja ja tarttumaan ripeästi jo ilmenneiden ongelmien hoitamiseen.

Vastaisku vaivoille -luentokiertue järjestetään nyt jo kolmantena vuonna peräkkäin, ja se tavoittaa tänäkin vuonna 40 eri paikkakuntaa. Luentokiertueen järjestävät Huoltoliitto ry, Invalidiliitto ry, Suomen Nivelyhdistys ry, Suomen Luustoliitto ry, Suomen Selkäliitto ry ja Suomen Tule ry Raha-automaattiyhdistyksen tuella.

Luentokonsepti syntyi järjestöjen yhteistyönä

Järjestöyhteistyönä käynnistetyt Vastaisku vaivoille -luennot ovat onnistuneet yli odotusten: salit ovat täyttyneet ja yleisön kommentit ovat olleet erittäin positiivisia. Jotta luentokonseptia voitaisiin tarpeen mukaan jalostaa, luentoyleisöltä on kerätty järjestelmällisesti palautetta. Pääosin palaute on ollut kiittävää ja vastaavia luentotilaisuuksia on toivottu lisää. Tässä muutama poiminta palautelomakkeiden vapaista kommenteista:

”Hyvä, että järjestetään tällaisia yleisöluentoja, joihin ihmisillä on matala kynnys tulla.”

”Tämä luento aktivoi entistä enemmän liikkumaan ja katsomaan ruokalautasta.”

”Miten saataisiin nuoret näihin tilaisuuksiin – kunpa heille menisi perille tieto ennaltaehkäisyn, elämäntapojen, ravinnon ym. tekijöiden merkityksestä.”

”Hienoa toimintaa, ennaltaehkäisy on niin tärkeää.”

Harkiten laadittu luentomateriaali on pitänyt huolen siitä, että luentojen pääviestit ovat olleet eri paikkakunnilla samat. Kuulijat saavat luentomateriaalin mukaansa vihkosena, jossa on tilaa myös omille muistiinpanoille. Luennoijina toimivat paikalliset tuki- ja liikuntaelinasioiden asiantuntijat, useimmiten fysioterapeutit ja lääkärit.

Luentokiertueen suunnittelu ja toteutus on vahvistanut järjestöjen ja niiden paikallisyhdistysten välistä yhteistyötä. Luennoilla yleisöä palvellaan varsinaisen tietosisällön lisäksi esittelemällä paikallisyhdistysten ja -osastojen tarjoamia vertaistuki- ja toimintamahdollisuuksia.

Suurin osa tänä vuonna järjestettävistä luennoista pidetään uusilla paikkakunnilla, jotta itsehoitoon ja oman kunnon vaalimiseen kannustava tieto tavoittaisi mahdollisimman monia uusia ihmisiä eri puolilla maata.

Ajantasaiset tiedot luennoista löytyvät osoitteesta www.vastaiskuvaivoille.fi.

Ehkäise, tunnista ja hoida ajoissa

Tuki- ja liikuntaelinten (tule) oireet ja sairaudet sekä niiden aiheuttama heikentynyt toimintakyky ovat yksi kansanterveytemme suurimmista ongelmista. Eri asteisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja ilmenee joka kuukausi joka kolmannella suomalaisella aikuisella eli noin 1,7 miljoonalla henkilöllä. Yli miljoonalla suomalaisella 
on jokin pitkäaikainen tuki- ja liikuntaelinsairaus (tules).

Tule-sairaudet ovat suomalaisten yleisin syy lääkärissä käyntiin ja eniten työstä poissaoloja aiheuttava sairausryhmä. Ne ovat myös toiseksi yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeisiin. Yhteiskunnalle ne maksavat kaikkiaan yli 2,5 miljardia euroa vuodessa.

Tule-sairaudet ovat siis kallis, ja väestön yhä ikääntyessä myös kasvava kansanterveysongelma. 
Niiden vähentämiseksi voidaan kuitenkin tehdä paljon, kuten Vastaisku vaivoille -luennot todistavat.

Lisätietoja Vastaisku vaivoille -luentokiertueesta: 
Suomen Nivelyhdistys ry, toiminnanjohtaja Jyrki Laakso, p. 044 5544 555, jyrki.laakso@niveltieto.net

 
Selkäliitto