Tohtori Vahvaselkä vastaa 2015

Tohtori Vahvaselkä vastaa kysymyksiinMillaiset asiat sinua askarruttavat selän ja niskan hoidossa? Tohtori Vahvaselkä vastaa kysymyslomakkeella lähetettyihin kysymyksiin säännöllisin väliajoin ja kysymykset vastauksineen ovat aina Selkäkanavan seuraajien luettavissa tällä sivulla.

Huom! Annettujen ohjeiden ja vinkkien osalta huomioi myös omaan terveydentilaasi liittyvät rajoituksesi. Lääkehoitoon liittyvissä asioissa suosittelemme aina kääntymään oman lääkärisi puoleen. 

 

Marraskuun 2015 kysymykset ja vastaukset

Kysyisin lannerangan välilevyrappeumasta, L3/4, L4/5. Magneetilla todettu. Ei muuta mainittavaa ollut. Jalkani ovat nykyään melko tunnottomat, pistelevät ja niissä on nykimistä, kuin elohiiri. Yöt ovat kivuliaita. Joskus huomaan, että käsissäni pistelee myös. Voiko johtua rappeumasta? Kaularangassani on useita välilevypullistumia ja oikealla hermojuurenahtauma. Olen nivelpsoriaatikko, 53 vuotias. Niskan ja käden kanssa pärjään mutta jalat huolettavat. Kiitos paljon jo etukäteen!
 
Puutuminen, pistely ja tunnottomuus ovat oireita hermon ärsytyksestä. Hermoärsytys voi aiheutua esimerkiksi välilevyrappeumasta, välilevynpullistumasta tai hermojuurikanavan ahtaumasta. Jos alaraajojen oireet etenevät niin, että virtsan tai ulosteenpidättämiskyky katoaa tai alaraajojen lihasvoima heikkenee pitää hakeutua lääkäriin. Kaularangan välilevypullistumat ja hermojuurenahtaumat voivat aiheuttaa yläraajojen puutumisoireen. 
 
Hei, mulla on oikean puolen lapaluun alue, kylki ja hartia jumissa ja käsi on tunnoton. Hieronta ja venyttely auttaa vähäks aikaa mut sit menee taas jumiin. Mietin vaan et voiko johtuu siit et jos nikama on vinossa ni voiks se vetää kropan jumii ja mikä siihe sit auttas? Hermoratatutkimukses ei ollu mitää häikkää. Mul o leikattu selkä ku oli skolioosi ja siel on rautaa.
 
Selän skolioosi ja vino asento vaikuttaa usein lihasten toimintaan aiheuttaen lihasepätasapainoa, jossa tietyt lihakset kiristyvät ja tietyt venyvät. Hermoratatutkimuksessa on poissuljettu vakavammat hermovauriot. Venyttely ja hieronta lievittävät usein oireita hetkellisesti, mutta ei poista itse lihasepätasapainoa, joka voi olla oireiden aiheuttaja. Siihen auttaa harjoittelu, jossa keskitytään lihaskoordinaation parantamiseen, heikkojen lihasten vahvistamiseen ja kireiden lihasten venyttämiseen. Toistuvat työskentelyasennot voivat myös ylläpitää yläraajakipua, esimerkiksi tietokoneen hiiren käyttö rasittaa toista kättä huomattavasti enemmän.
 
Kävin kesällä kolme kertaa viikon välin naprapaatin luona. Joka kerta hän "naksautti" niskaani ja väitti, että siinä on vain "kaasua". Miten sinne tuli aina uudestaan "kaasua" ja jäykkyyttä ja miten se voidaan estää muodostumasta? Luovuin sittemmin hoidoista, ja niska on taas jäykkä.
 
Nivelten naksumisen voi aiheuttaa lihasjänne, kun se liikkuu luisten osien yli ja läpsähtää nivelpinnan päälle. On myös epäilty, että nivelten naksahdusäänen voi aiheuttaa nivelkaasu, kun se vapautuu nivelestä. Niveliä ympäröi nivelkalvo, jonka sisällä on nivelnestettä. Nivelnesteen seassa on kaasua, kun nivel taittuu liikkeen aikana ja nivelkalvo venyy ilmanpaine nesteessä vähenee. Naksahdusääni kuuluu kun kaasu vapautuu nivelestä. Uusi naksahdusääni syntyy, kun niveleen kertyy uudestaan kaasua ja kaasu vapautuu. Niskan manipuloinnissa tulee aina olla erittäin varovainen. Jäykkyyttä kannattaa hoitaa ja ennaltaehkäistä naksauttelun sijaan aktiivisilla niskan liikkuvuusharjoituksilla. 
 
On todettu pullistuma vasemmalla lannerangassa, kulumaa ja skolioosi. Kipu on jatkunut vuosia, herään joka yö särkyyn. Välillä särkee lonkkaa ja jalkaan nilkkaan asti. Minulla on myös suolisto-ongelmia, ei tutkittu eikä todettu, mutta vasemmalla alavatsassa on selvä kipukohta. Välillä ei voi erottaa, johtuuko lonkkasärky suolistosta vai selästä. Jos syön epäterveellisesti, lonkkasärky on taattu. Kysynkin, kuinka paljon skolioosi ja selkävaivat voivat vaikuttaa myös suolistoon? Kipu tuntuu kuin puukolla pistettäisiin vatsasta selän puolelle. Ylösnousu helpottaa, samoin vessassa käynti. Mutta joka yö sama toistuu. Suolistoa jomottaa säryn jälkeen koko päivän. Nyt on lisäksi nilkan nivelet aamulla jäykät eikä pukeminen tai kävely onnistu heti. Olen 54 v, perusterve normaalipainoinen toimistotyötä tekevä nainen. Liikun joka päivä ainakin puoli tuntia, yleensä enemmän. En tupakoi, alkoholia hyvin harvoin. Ulostamisvaikeuksia on ollut jo useamman vuoden, nyt myös virtsanpidätyskyky alkaa reistata.
 
Selkävaivat voivat heijastua vatsan puolelle. Oireesi pahenevat kuitenkin epäterveellisestä ruokavaliosta ja helpottavat kun käyt vessassa, mikä viittaa enemmän suolisto-ongelmiin. Koska sinulla on oireita päivittäin ja ongelmia sekä ulosteen että virtsanpidätyksen kanssa, suosittelen että hakeudut lääkäriin. Tutkimusten avulla on helpompi kartoittaa mitkä kivut liittyvät selkäongelmiin ja mitkä suolisto-ongelmiin. 
 
Pikkuvarpaan viereiset varpaani puutuvat, kun olen pystyasennossa. Ensin vaan toisen jalan, sitä kesti muutaman kuukauden ja nyt jo molemmat. Makuulla puutuminen loppuu. Mitä voisin/pitää tehdä asiantilan parantamiseksi?
 
Pikkuvarpaan viereisten varpaiden hermo lähtee alimman lannenikaman hermojuuresta ja on osa iskiashermoa. Oireesi voi olla selkäperäisiä tai ongelma voi olla jalkaterässä. Oireesi viittaavat siihen, että pystyasennossa kun jalkaterän, selkärangan ja välilevyjen kuorma lisääntyy jokin kuormittaa ja ärsyttää hermoa, makuuasennossa jalkaterän, selkärangan ja välilevyjen kuormitus on huomattavasti pienempi ja ärsytys häviää. Vältä pitkäaikaista istumista ja seisomista. Selän lepoasentoja kannattaa myös kokeilla säännöllisesti. Pysy liikkeessä päivittäin niin, että välilevyt saavat ravintoa verenkierron kautta. Vesijuoksu on myös hyvä ja lempeä liikuntalaji, koska vesi kannattelee kehon painoa. Lue myös että, milloin kannattaa hakeutua lääkäriin
 
Hei. Minulle on diagnosoitu niska-ja pääoireyhtymä (jo monia kertoja). Onko sairaus siis jo krooninen? Niska, hartiat ja oikeastaan koko yläselkä on kipeä ja jumissa. Kipujen ja jumijen lisäksi minulla tuntuu keinuvaa tai "pää pilvissä" olevaa huimausta. Onko tämä huimaus yleinenkin oire ko. sairaudessa? Mitä liikuntamuotoa suosittelisit ja kuinka usein.
 
Niska-pääoireyhtymä on kroonistunut, jos se on diagnosoitu useasti. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kärsisit siitä loppuelämäsi. Niskahartialihasten jännitykseen liittyy usein huimausta, sillä aivomme aistivat kehon liikkeitä ja asentoja kallonpohjassa olevien lihasten kautta. Kaularankaperäinen huimaus aiheuttaa usein epävarman olon ja liikkuminen voi tuntua huteralta. Tasapaino-ongelmat liittyvät usein myös tähän. Huimauksen vähentämisessä yksilöllinen kuntoutus ja liikeharjoittelu, joka kohdistuu niskan liikkuvuuden, lihasvoiman ja liikekontrollin palauttamiseen ovat tärkeitä. Lempeä liikunta kuten kävely, sauvakävely, vesijuoksu tai hidastempoinen jooga voi myös helpottaa niskahartialihasten jännitystä. Liikunnassa tärkeää on säännöllisyys, suosittelen että liikut päivittäin noin 30 min jaksoissa, kuunnellen kehoasi ja oireitasi.
 
Alaselkäni on alkanut olla kipeä ja oikean jalan lonkka myös. Joskus tuntuu että jalka on huteran tuntuinen astuessa. Voiko selkäkipu johtua lonkasta? Lonkassa on lonkkapussi tms, muutaman kerran tulehtunut niin että sitä on jouduttu hoitamaan kortisonilla, jos olen kävellyt pitkiä lenkkejä tai pyöräillyt pidempiä matkoja.
 
Alaselän kivut voivat johtua lonkan toimintahäiriöstä. Isolla pakaralihaksella on suora yhteys alaselkään lihaskalvojärjestelmän kautta. Jos pakaralihakset eivät toimi aktiivisesti kuormien ja voimien välitys jakautuu epätasaisesti lonkan ja alaselän välille. Lonkan limapussi tulehtuu usein ylirasituksesta, sekä lonkan tukilihasten ja liikkuvuuden epätasapainosta. Uuden tulehduksen ennaltaehkäisyssä ja alaselän kipeytyessä on hoitona ryhtiharjoitukset sekä lonkan liikkuvuutta ja lihasvoimaa parantavat harjoitukset.
 
Miten voisi erottaa välilevyperäiset kipuoireet muista syistä johtuvista oireista? Lääkäri yleensä kieltää kaikki manipulaatiohoidot välilevyriskien vuoksi, vaikka useat kipupotilaat kokevat saavansa helpotusta omt-käsittelystä, kiropraktiasta tai osteopatiasta. Selkäoireisiin liittyy usein tunne nikamalukoista. Itsellekin on tuttua tunne, jossa selkänikamissa tuntuu kiristävää painetta, joka ikään kuin pyytää "rusauttamaan". Voiko helpottavalta tuntuva lukkojen avaaminen kotikonstein (kiertojen, rullan, pallojen, puolison avulla) olla haitallista?
 
Alaselän välilevytyrä tai –pullistuma erottuu muista selkäkivuista polven alapuolelle ulottuvana säteilynä. Nikamalukkoja on aina parempi yrittää saada auki ensin aktiivisilla liikkuvuusharjoituksilla kuten, kiertojen, rullan ja pallon avulla. Liikkeet eivät ole haitallisia jos niitä tekee rauhallisesti. Liikkeitä ei saa koskaan tehdä väkisin. Jos aktiiviset liikkuvuusharjoitukset eivät auta, voi mobilisoinnista tai manipulaatiosta olla apua. Mobilisointi on manipulaatiota miedompi käsittely jossa pyritään lisäämään jäykän nivelen liikelaajuutta. Jos lääkäri on kieltänyt manipulaation, on hän varmaan todennut jonkun vasta-aiheen sille. Säännöllinen liikunta ja taukojumppa päivän aikana ehkäisevät nikamalukkojen syntymistä. 
 
Ristiselkä "jumissa" mitä teen?
 
Alaselän lihasjännitykseen ja noidannuoleen auttaa lämpö ja liikunta. Jos lihasjännitys on erittäin kova, voi lääkehoitoa käyttää lyhytaikaisesti kivunlievityksenä niin, että pystyy olemaan liikkeessä. Vältä pitkäaikaista vuodelepoa sekä pitkäaikaista istumista ja seisomista. 
 
 

Lokakuun 2015 kysymykset ja vastaukset

Kiropraktikko sanoo, että pitäisi pyrkiä istumaan, seisomaan, kävelemään ja toimimaan symmetrisesti, tasapainoisesti, molempia kehon puolia kuormittaen. Jumppaohjaaja sanoo, että pitäisi välttää robottimaista liikettä ja liikuttaa käsiä, jalkoja ja kaikkia niveliä arjessa monimuotoisesti, kurotellen ja ääriasennoissa käyden. Kiropraktikko sanoo, että pitäisi ryhdissä säilyttää selän luonnollinen notko ja tukea selkää vatsalihaksilla. Fyssari sanoo, että selkä on notkoselkä ja alaselkää pitäisi suoristaa kääntämällä lantiolta alle (pieni koonto). Eri ihmisiltä tulee ihan erilaisia ohjeita. Mitä pitäisi uskoa?
 
Yleisesti ottaen on hyvä vaihtaa asentoja päivän aikana ja yrittää kuormittaa kehoa mahdollisimman monipuolisesti. Luonnollisen notkon säilyttäminen on yleinen ja hyvä neuvo kaikille. Jos sinulla on kuitenkin korostunut lannenotko voi olla, että fysioterapeutti on arvioinut selkäkipujesi johtuvan tästä. Lantion taaksekallistus eli koonto korjaa sinun korostunutta lannenotkoa normaaliksi ja voi helpottaa oireitasi. Fysioterapeutin ajatuksena on varmaankin ollut opettaa sinulle selän neutraaliasento, eli asento jossa nikamat, nivelsiteet ja lihakset kuormittuvat ja aktivoituvat tasapuolisesti. 
 
Uskaltaako välilevytyrän kanssa hyppiä narulla tai tehdä kuperkeikkoja ja kärrynpyöriä?
 
Välilevyn pullistuma oireilee alaraajasäteilynäVälilevytyrän aiheuttamat oireet pahenevat usein, kun selkärankaan kohdistuu painetta esimerkiksi iskuista ja tärähdyksistä tai selän pyöristyessä, koska näissä tilanteissa välilevyjen kuormitus on maksimaalinen. Liikuntatottumuksia kannattaa muokata selkäkipuisena oireiden perusteella, eikä niinkään diagnoosin perusteella. Jos sinulla on selkäkipua, alaraajasäteilyä, puutumista tai muita selkeitä välilevytyrän aiheuttamia oireita, suosittelen, että jätät mainitsemasi liikkeet tekemättä. Voit kuitenkin kokeilla rauhallisempia liikkumismuotoja kuten vesijuoksua ja kävelyä. Mikäli sinulla ei ole kipuja ja olet työkykyinen voit harrastaa liikuntaa normaalisti.
 
Minulla on yliliikkuvat nivelet. Eds 3 on suvussa, mutta itseltäni ei vielä tutkittu. Selän ja niskan nikamat on jatkuvasti vinksallaan ja käynkin 2-3 kertaa vuodessa kiropraktikolla. Venytteleminen on kielletty, samoin raskaiden taakkojen nostaminen. Fysioterapeutti ei osannut auttaa selkäkipujen kanssa. Jumppailen omatoimisesti 2-3 kertaa viikossa kuinka olotila antaa myöden. Lihaskalvot on kuulemma varsin tiukassa, päivittäin kramppeja selässä. Mitähän tarttis tehdä, että toimintakyky paranisi? Haaveilen jonkin kamppailulajin harrastamisesta, mutta nykyisellään parin kilometrin kävelylenkkikin voi olla liikaa.
 
Eds, eli Ehlers-Danlosin syndrooma on perinnöllinen sidekudossairaus, joka aiheuttaa virheitä kollageenin rakenteessa. Tavallisimmat oireet ovat yliliikkuvuus, kipu ja lihasheikkous. Kehon lihastasapainon kannalta on tärkeää harjoittaa kehon syviä tukilihaksia ja liikehallintaa, jotta pinnalliset lihakset eivät ylikuormitu ja kiristy kompensoidessaan nivelten yliliikkuvuutta. Esimerkiksi pilates on hyvä laji tähän. Lihaskalvoja voit avata esimerkiksi rullajumpalla. Mikäli oireet vaikuttavat päivittäiseen toimintakykyysi, kannattaa hakeutua tarkempiin tutkimuksiin. Eds:n hoitoon kuuluu säännöllinen ja jatkuva kuntoutus eli on hyvä, että jumppaat säännöllisesti! 
 
Selän magneettikuvissa pullistumien ja repeämän, madaltumien lisäksi näkyi mobic1 tyyppistä turvotusta? Mitä se mahtaa tarkoittaa?
 
Onkohan lausuntoon tullut kirjoitusvirhe, ja siinä pitäisikin lukea Modic 1 tyyppistä turvotusta? Modic-muutokset kertovat aktiivisesta välilevyn rappeuma(degeneraatio)prosessista. Välilevyn rappeumaan saattaa liittyä tulehduksellinen prosessi, joka voi aiheuttaa turvotusta.
 
Olen 53v Nainen. Minulla on nuoresta asti ollut alaselkä vaivoja. varsinkin aamuöisin kova selkäkipu herättää ja on liikkeelle lähdettäessä todella jäykkä, myös vasen jalka oireilee nivusen ,polven ja akillesjänteen kipuina välillä tuskaisesti. Vasemman jalan nivuseen tulee myös kävellessä vihlovaa kipua joka häiritsee myös öisin. Selkä rajoittaa aamuisin liikkeellelähtöä joka kuitenkin hieman helpottaa kun on ollut liikkeessä. Seisominen ja istuminen tuottaa kipua alaselässä ja jaloissa. Mri kuvauksissa -13 löydöksenä jonkin verran kulumista, muttei selitä kaikkia kipuja. Minulla on myös ollut jonkin verran reiden ulkosyrjän ja polvien pursiitteja joita hoidettu kortisonilla, ovat auttaneet tilapäisesti. Kipu selässä ja jaloissa välillä polttavaa ja raastavaa myös levossa. 1-2 v. sitten alkoivat myös sormien etunivelet kipeytymään, Reumakokeet -13 negatiiviset, samoin kaularangan alueelta (operoitu 2000 4-5 nikamaväli, 2012 uusinta kuvantamisen perusteella ei löydöksiä rakenteisiin liittyvää. Omt käynnit -13 auttoivat hetkellisesti. nykäisee ja naksahtaa kivuliaasti, saattaa tehdä näin hallitsemattomasti jopa useita kertoja lyhyen ajan sisällä, jopa kesken puheen, ja vaikei ole niskaa edes paljon liikuttanut kun nykäisee. (en osaa selittää tarkemmin). Mitä kannattaisi vielä tutkia.
 
Sinulle on tehty tutkimuksia jo jonkin verran, joten on vaikeaa sanoa mitä on tutkimatta. Tärkeintä on poissulkea tulehdukselliset selkäsairaudet kuten selkärankareuma.  Toimintakyvyn ylläpitämiseksi oireiden hoito on tärkeää. Niskan naksahtelun vuoksi niskan lihasvoiman ja liikehallinnan tulisi olla hyvä ja selkäkipuihin auttaa keskivartalon vahvistaminen. Voisit hyötyä fysioterapiasta, jossa saat yksilöllisiä harjoitteita, joita pystyt tekemään myös säännöllisesti ja omatoimisesti.
 
Mitä eroa on fysioterapeutilla, naprapaatilla ja osteopaatilla? Mistä tietää minkä näistä valitsee? Kuuma vai kylmä selkä- ja hartiakipuihin? Miten löytää syvät lihakset? Voiko faskioita hieroa rullalla itse ja miten? Selän oikealla puolella tunne "märkä rätti kierretty rullalle". Helpottaa kun hieroo nystyrämäisellä pallolla. Mistä tunne johtuu? Lääkärit eivät ole osanneet auttaa.
 
Manuaalisten terapioiden eroista voit lukea lisää Selkäkanavan sivuilta. Kylmä auttaa vähentämään turvotusta ja akuuttia kipua. Lämpö puolestaan rentouttaa kireitä lihaksia. Kylmä-  ja lämpöhoitoa kannattaa kokeilla kivunlievityksenä ja toistaa useasti päivässä. Faskioita eli lihaskalvoja voit avata itse rullan ja pienen pallon avulla. Tutustu rullajumppaohjeisiin Selkäkanavalla.
 

 

Paranna selän ja niskan hyvinvointia keppijumpalla

 

Syyskuun 2015 kysymykset ja vastaukset

Millä liikkeillä voisin vahvistaa si-nivelten aluetta? Erityisesti vasemman puoleinen si-nivel muljahtaa herkästi pois paikoiltaan / virheasentoon, mikä aiheuttaa kipuja myös muun alaselän alueelle. Minulla on yliliikkuvat nivelet joten venyttely on kielletty ja sen sijaan pitäisi pyrkiä vahvistamaan lihaksia.

Lantioliitoskivussa hallittu keskivartalon lihasten käyttö on tärkeää. Erityisesti alussa harjoittelun tulee olla riittävän kevyttä, jotta selän syvät tukilihakset saadaan toimimaan oikealla tavalla (ei liian kovalla jännityksellä). Alkuvaiheen harjoittelussa fysioterapeutista voi olla apua.  Kun keskivartalon hallinta paranee voi harjoittelua jatkaa erilaisilla kehonhallintamenetelmillä kuten ryhtiharjoitusten tai pilateksen avulla.

 

Kaularangassani on todettu v 2012 kaksi sentraalista välilevyprolapsia joista toinen oli jo tuolloin revennyt. Vuonna 2013 toinen "ehjä" oli suurentunut ja nyt 2015 edelleen laajentunut. Onko odotettavissa että tuo toinenkin repeää ja tilanne pahenee entisestään? Olen kärsinyt jatkuvista hermokivuista vuodesta 2011 alkaen. Leikkausarviossa olen ollut kaksi kertaa ja konservatiivinen hoitolinja valittu.

Koska olet ollut leikkausarviossa jo kaksi kertaa ja hoitolinjakin on selvä, on tilannettasi seurattu tarkkaan. Koska konservatiiviseen hoitolinjaan ollaan päädytty on kuntoutus ensisijainen hoitomuoto ja ennaltaehkäisevä keino oireidesi pahenemisessa.  Katso ohjeet niskan ja hartiaseudun hoitoon. Tarvittaessa hakeudu yksilölliseen fysioterapiaan saamaan tarkempia ohjeita.

  

Hei, niskani on melkein päivittäin kipeä. Niskakipu alkoi noin 9kk sitten ja vaikuttaa elämänlaatua huonontavasti jokaiseen päivään. Tätä ennen ajoittain on ollut hartia-, niska- ja selkävaivoja, mutta ei näin pitkäkestoisia. Teen istumatyötä, mutta jaloittelen kyllä useaan kertaan pitkin päivää. Kipu säteilee välillä hartioihin, ja välillä rintakehään. Välillä alaselkä myös aivan jumissa. Monesti iltaisin niska on niin jäykkä ja jumissa, että en uskalla kunnolla liikuttaa päätä, ja menenkin aikaisin nukkumaan jotta niskat saavat levätä. Kun liikuttelen päätä, paikat rutisevat niskassa reippaasti. Huimausoireita on ajoittain, ajoittuen pääasiassa iltaan. Olen käynyt lääkärissä, sain kipulääkereseptin. Olen kokeillut myös fysioterapiaa ja hieronnassa käyn säännöllisesti, mutta kipu ei vaan katoa. Lenkkeilen säännöllisesti ja venyttelen sekä teen keppijumppaliikkeitä. Olen 34 vuotias. Mikä neuvoksi? Onko mitään tiettyjä liikkeitä joita kannattaisi tehdä? Kiitos vastauksesta etukäteen.

Hyvä työtuoli tukee selkääNiskan ongelmat ovat tavallisesti lihasperäisiä. Huolimatta aktiivisesta itsehoidostasi, tuntuisi siltä, että päivän aikana työn aiheuttama rasitus ei mene ohi levon aikana. Voisiko työskentelyasennossasi  olla korjaamista? Onko sinun mahdollista käyttää työfysioterapeuttia arvioimaan ergonomiasi? Voisit ehkä myös kokeilla selkeästi jotain niskan ja hartian lihaksia vahvistavia jumppaliikkeitä. Verkkosivuillamme löytyy ensihoito-ohjeita, mutta samalta sivulta löydät linkit jumppaohjeisiin. Voit ladata ja tulostaa julkaisemamme oppaan niskan itsehoidosta. Jos lenkkeilet juosten, voisit välillä kokeilla sauvakavelyä, jossa hartiaseutu saa liikettä.

 

Yli vuoden kestänyt niska ja alaselän kipu, sekä jumitila. Manipuloimalla parinpäivän helpotus. Gaprion helpottanut jäynäävää niskakipua, kääntyvyys rajoite jatkuu ja ääriasentojen kipu. Niska kuvattu, vanha fasetti murtuma, diskusvälit madaltuneet ja degeneroituneet. Neurologin mielestä ei leikkauksellista tarvetta. Alaselkää ei vuosiin kuvattu, yksi asia kerrallaan oli työterveyslääkärin sanoma. Vasemman jalan 4ja5 puutumista. Aamuisin erittäin jäykkää ja kivuliasta, helpottaa liikkuminen. Käsissä ei aamuisin pysy mikään, tunnottomuutta. Polvessa aamuisin erityisesti kävely arkuutta, kipua ja tuntuisi yliliikkuvalle. Suvussa on reumaa. Aikoinaan useita silmätulehduksia ollut ja rintarangan kipuja. Hermot välillä tiukalla, työssä käyn. Muuten tekeminen rajoittunutta kotona, kun yrittää työpäivän kunnialla saatua tehtyä. Ei varsinaista kysymystä, mutta vinkkejä, keinoja...kaikkea tarvii. 

Niskasi kuvauksessa ilmeni muutoksia, joita saattaa olla ikään liittyen myös alaselässäsi. Koska itsekin toteat, että liikkuminen helpottaa, ehdottaisin sinulle lisäämään asteittain lisää liikettä. Niskan kiputilat ovat usein kuitenkin lihasperäisiä ja voivat paljolti johtua työn paikallaan pysyvistä asennoista. Verkkosivuiltamme löydät niin niskaan,  selkään  kuin työasentoihinkin liittyviä jumppaohjeita ja tietoa. Voit ladata ja tulosta julkaisemamme oppaan niskan itsehoidosta. Yksilöllinen fysioterapia, jossa käydään sinulle sopivia liikkeitä läpi voisi olla sopiva, mikäli olet epävarma liikkeiden suoritustekniikasta.

  

Kaatumisen yhteydessä vasemmanpuoleiselle kaulaosuudelle nousi "solisluusta korvaan" ulottuva paksu, jäykkä kohouma (pelottava), joka kuitenkin laskeutui itsestään. Jäljelle jäi vasemman olan kipu ja selästä jalkaan ulottuva hermosärky. Olen maininnut asiasta lääkäreille. Eivät noteeraan mitenkään. Ainoa asento, missä hyvä olla, on lattialla mahallaan. (esim.katson niin tv:tä).

Tapaturmiin liittyy valitettavasti usein oireita, jotka voivat jatkua varsin pitkään. Hyvä, että olet kuitenkin löytänyt lepoasennon, joka tuntuu mukavalle. Jos arkiaskareet eivät kuitenkaan onnistu normaalisti ja koet toimintakykysi heikkenevän kivun vuoksi, kannattaa sinun hakeutua uudestaan lääkäriin. 

 

Hyvä patja selälle

Vaivana ala/ristiselkäkipu oikealla puolella - varsinkin aamuisin ylösnoustessa. Oikeastaan koko oikea puoli polvesta olkapäähän ja peukaloon asti kipuilevat. Polvi paukkuu ikäänkuin olisi väärässä asennossa. Lonkan koukistajan venytysliikket ja polven heiluttelu auttavat selkäkipuunkin. Päivän mittaan kipu hellittää ja on siedettävää. Sama toistuu joka päivä - makuuasennossa on jotain joka ei oikein sovi kropalle. Mikähän tähän auttaisi? Jumppaan ja venyttelen kyllä päivittäin.
 

Kuvauksestasi päätellen oireesi ovat moninaiset. Koska ne keskittyvät aamuun, lienee syytä tarkistaa nukkumisergonomiaan liittyvät seikat kuten patja ja tyyny. Ratkaisut niihin ovat yksilölliset ja vaativat usein monien erilaisten patjojen kokeilun. Omiin tuntemuksiin kannattaa ensisijaisesti valinnoissa luottaa. 

 

Oikea lonkka kipuilee samoin oikea nivus, varsinkin kävellessä, kun lonkkaa vie taakse päin. Lääkärit sanoneet, että limapussitulehdus. Kortisonipiikkejä saanut 2 x2. Taas vaivannut n. Useamman kuukauden. Joku sanoi , että voi olla jokin iso lihas pakarassa mikä painaa hermoa tai jotain. Ei ole kuvattu. En syö mitään lääkkeitä, paitsi joskus särkylääkettä. Särkee joskus polveakin. Esim. Tanssiessa ei tunnu, mutta voi särkeä jälkeenpäin. Kiitos

Kuvauksesi perusteella on vaikea päätellä, mistä kipuilusi johtuu. Fysioterapeutti voisi tarkemmin tutkia ja ohjata sinulle sopivia lihasvoimaharjoituksia ja venyttelyliikkeitä. Fysioterapeutin vastaanotolle voi varata ajan ilman lääkärin lähetettäkin. Jos kyseessä on lonkan limapussintulehdus, on pakaralihasten harjoittaminen asteittain ja kivun rajoissa tärkeää. Selkäkanavan ohjeilla voit kokeilla liikkeitä pakaralihasten ja lonkan loitontajalihasten venyttelyyn.

 

Niskajumppa

Miten ihmeessä parantuisin ja/tai estäisin uusien kaularangan välilevytyrien tulemisen!!?? 2006 yksi jäykistetty titaanisylinterin avulla (C5/6), ja 2009 C4/5 prolapsi. Juuri nyt taas hermokivut alkaneet eli odotettavissa on MRI ja uusi löydös. Myös alaselässä on muistaaksen L3/4 ja SI kohdissa olleet tyrät. Enkä harrasta mitään ihmeellistä ja teen toimistotyötä. Vieläkin alle 45-vuotiaskin..... :(

 

Yleisesti niskakivun ehkäisyssä parasta on oikea ergonomia. Varsinkin istumatyötä tekevien niska- ja hartiaseudun vaivoja ehkäisee monipuolinen, säännöllinen arkiaktiivisuus ja liikunta. Varsinaisesti välilevytyrän ehkäisyyn ei ole olemassa ohjetta. Koska kerrot, että sinulla on taipumusta välilevytyrien uusiutumiseen on kuntoutus kuitenkin tärkeää. Sekä niskan että alaselän kuntoutukseen kuuluu niin lihaskestävyyttä kuin lihasvoimaa lisäävää harjoittelua. Taustalla olevien välilevytyrien takia harjoittelu kannattaa kuitenkin aloittaa omaa kehoa kuunnellen. Niskakivun hoitoon  voit tutustua Selkäkanavalla.

 

Hei! Onko glukosamiinista apua esim.alaselkäkipuun (kulumaa)? Liikun säännöllisesti ympäri vuoden mm. Kuntosalilla,golf,lenkkeily ym.

Glukosamiinin hyödystä lanneselän hoidossa ja kivunlievityksessä on ristiriitaista näyttöä. Konsultoi tarvittaessa omaa lääkäriäsi lääkehoidon ja kivunlievityksen suhteen.

 

Sormien keskimmäiset nivelet kosketus arat ja tarttuessa esim. vanhusta käännettäessä, sormiin sattuu, käsissä joissakin asennoissa tulee tunne, jotta lihakset kiertyisi korkkiruuville ja samalla käsien liike tuntuu lamaantuvan, esim. kun käden vie selän taakse, tulee tunne jotta lihakset kääntyy korkkiruuville, vaikea liikuttaa. Kädet ei juurikaan puudu, sormet kylläkin (keskisormi, nimetön ja pikkusormi). Niskassa todettu hermopinne (kahdella hermoratatutkimuksella). Niskaan tulee joskus tunne, jotta siellä on piikki pystyssä, eli pistävä kipu. Niskan hermopinnettä ei ole paikannettu, lääkärin mielestä ei tarvetta, kun vielä voi käsillä tehdä jotain. Kahvikupin nostaminen välillä vaikeea, käsi alkaa tärisemään ja tuntuu voimattomalta. Harrastan lavatanssia ahkerasti ja juoksua, kuntosalillakin käyn. Ei tosin uskalla juuri paljon mitään tehdä, kun ei tiedä mikä olisi hyväksi ja mikä ei. 5 eri lääkärillä asiasta käynyt ja mitään apua en ole saanut, fysioterapiassa käynyt myös, eikä siitäkää ole ollut helpotusta asiaan.Tiedän jotta liikunnalla on suuri merkitys asiaan, mutta mistä saan oikeat liikkeet mitä uskallan tehdä? Pitäisikö päästä magneettikuviin, jotta pystyttäisiin paikantamaan hermo pinne ja voisi sulkea pois vaikka välilevynpullistuma? Ja toisena asiana kysyisin selkääni koskevaa asiaa. Todettu n.3 v sitten, lannerangassa 3,4 ja 5 kallistuma oikealle, jolloin ne sivuuttaa hermojuuria ja samalla oli alkava välilevynpullistuma.3-4 välissä. Hoidoksi sain kipissä venymistä, jumppa ohjeita ja liikuntaa kivunsallimin rajoin. Ja noista oli apua, jalka kivut hellittivät ja bursiittivaivat hellitti. Nyt on jälleen tullut esim. tanssi-illan jälkeen jalkoihin leposärkyä lähinnä reisien alueelle, välillä varpaisiin asti. Kiuvt on aina ollut vain levossa. Yritän pitää selkälihakset kunnossa, ja muutenkin liikun paljon. Ja tuo tanssi on hyvää liikuntaa vaivoille. Lannerangassa tuntuu usein olevan myös pistävää kipua, niin kuin nikamien välissä olisi neula pystyssä ja selkärangan ympärillä nestetä. Kipulääkkeitä en syö, sillä niistä ei ole ollut mitään apua. Kaipailisin apuja ja neuvoja kipujen poistamiseen. Työskentelen vahnusten vuodeosastolla. Ergonomia koulutusta saanut, ergonomiakortti suoritettu, joten työasennot hallussa.

Kävely sopii selälleKaularankasi oireita on tutkittu ja ilmeisesti neurokirurgi on ollut sitä mieltä, ettei leikkaus ole vielä ajankohtainen. Se, mitä voit tehdä ja mitä et, täytyy sinun itsesi kokeilla, sillä meistä jokainen reagoi liikuntaan ja harjoitteisiin erilailla. Omien tuntemusten kuuntelu on tärkeää. Ääriasentoja toki on syytä välttää esim. verhojen ripustamista niska takakenossa. Magneettikuvauksen tarkoitus on määrittää tarkemmin alue, johon leikkaus kohdistuu, joten sitä ei ole katsottu aiheelliseksi tässä vaiheessa.

Työsi on fyysisesti kuormittavaa ja sen vastapainona harrastamasi tanssi on erinomaista liikuntaa. Ehkä kevyet kävelylenkit monipuolistaisivat liikuntavalikoimaasi? Näiden lisäksi tarvitset todennäköisesti keskivartaloa vahvistavia harjoituksia, mitä muut lajit eivät sisällä. Mainitsetkin kyllä pitäväsi selkälihakset kunnossa.

Sinulle tuo lisähaastetta kaularankasi ongelmat, jolloin sinun on hyvä vahvistaa niskan tukilihaksia ja välttää niskan pitämistä pitkään samassa asennossa. Voisit kokeilla kevyttä pallojumppaa ja työpäivän aikana taukojumppaa , mikä elvyttäisi koko kehoa. Niskan omahoito-oppaan voi myös ladata ja tulostaa.

  

Miten akillestapaturman jälkeen jäykistynyt jalka vaikuttaa selkään?

Rajoittuneen nilkan liikkeen takia kävelystä saattaa tulla toispuoleista. Tämä puolestaan voi aiheuttaa selässä toistuvaa sivuttaissuuntaista liikettä, jolloin selkä voi tulla kipeäksi. Tutkimatta, tarkempaa vastausta on vaikea antaa. Voisit kääntyä asiaa tuntevan fysioterapeutin puoleen. Hän voi analysoida tarkemmin kävelytyyliäsi ja muuttuneen kuormituksen vaikutuksia kehoosi.

 

Mistä voi johtua yllättävä kipu alaselässä joka alkoi vihlovana "puukoniskuna" ja on pitkittynyt ja kestänyt nyt yli 4 kk:tta? Aiemmmin samankaltaisia oireita jotka kuitenkun menneet ohi n. Kuukaudessa. Selkäö tutkittu, poissuljettu selkärankareuma. Todettu kulumaa. Patja vaihdettu nyt parikin kertaa 4 kk:n sisään, ei apua. Oireilee lähinnä aamuisin, kuitenkin pitkin päivää kipuilua, toisinaan istualta noustessa vetää takaisin tuoliin kun vihlaisee niin lujasti. Relaksantit helpottavat vain jonkin verran, kivun tunne on jatkuvaa vaihdellen välillä paikkaa. Ylipainoa on, mutta toisaalta ollut jo yli 14-v. Samanlaisia oireita aiemmin aivan normaalipainoisena. Koskaan kipuilu ei ole kestänyt näin pitkään yhtäjaksoisesti. Alkaa vaikuttamaan jo mielialaan. Ai niin; ikäni käyttänyt korkokenkiä, nyt siirtynyt mataliin kenkiin, koska kaaduin keväällä korkokengillä enkä ole oikein uskaltanut niitä käyttää enää. Voisiko selkä ollut tottunut korkokenkiin n.7cm ja olisi nyt ihmeissään, kun matalat kengät käytössä. Olisiko syytä palata korkoihin? Pieniä kävelylenkkejä teen liki päivittäin kivun sallimissa rajoissa. Pitääkö alkaa tottumaan kipuun vai mitä pitäisi tehdä?

Pilates selkäkipuun

Suurin osa selkäkivuista on epäspesifejä eli kivun tarkkaa syytä ei löydy. Toisaalta silloin on yleensä suljettu pois tutkimuksin tai oirekuvan perusteella vakavat selkäsairaudet, kuten sinulla selkärankareuma. Selkäsi saattaa olla tottunut korkokenkien tuomaan asentoon, mutta tuskin koko päivää kuitenkaan niissäkään olet aikaisemmin liikkunut eli ne tuskin selittävät koko oireistoa. Kipuun ei pidä tottua ja jos koet, että kipu vaikuttaa toimintakykyysi kannattaa sinun konsultoida lääkäriä kipulääkityksen suhteen.

Selkää tukevan lihaksiston harjoittaminen  on suositeltavaa. Muuten olet kokeillut kaikkea, mitä voisin ehdottaa kuten patjan vaihtoa ja kävelylenkkeily, joka on yleensä myös sopivaa selkäkipuiselle. Puukoniskumaiset vihlaisut viittaavat joskus ns. yliliikkuvuuteen, mutta siinäkin hoito on keskivartalon hallinta. Fysioterapeutti voi olla tukena harjoittelun alussa.

 

Miten hoitaa selkää raskauden ja synnytyksen jälkeen. Ristiselkä kipeytyy helposti ja väsyy pelkästä seisoskelusta, vaikka vauva alkaa olla jo puolivuotias.

Raskauden aikana lantionpohjan lihakset ja pinnalliset vatsalihakset venyvät, minkä vuoksi keskivartalon lihastuki heikkene. Selän väsymisen tunne kertoo yleensä juuri siitä, että lihakset eivät tue vartaloa hyvään asentoon. Keskivartalon syvien tukilihasten vahvistamisen voi aloittaa synnytyksen jälkeen samoilla harjoitteilla joita olet tehnyt raskauden aikanakin.  Kun liikkeet tuntuvat liian helpoilta, voit lisätä toistomääriä ja tehoa. Siirry asteittain haastavampiin keskivartalon harjoituksiin, mutta muista, että synnytyksestä palautuminen on yksilöllistä ja voi viedä pidemmän aikaa.

 

Olin selkäleikkauksessa 4viikkoa sitten Leikattiin hermopinne,tyrä ja nikamia hiottiin. Nyt on ollut alusta alkaen hermosärkyä ja varmaan lihassärkyäkin säteillen vasempaan pakaraan. Ilman lääkkeitä en pärjää. Syön päivässä 2-3 Burana 800 mg ja 1-2 Tramal retard 100mg. Teen fyssarin antamia liikkeitä ja käyn pieniä kävelylenkkiä 1-2x päivässä. Yleensä selkä tulee vielä enemmän kipeäksi näiden jälkeen. Kylmäpussi myös käytän. Istua en pysty kauaa aikaa enkä autollakaan pysty vielä kunnolla ajamaan. Se ottaa kovasti selän päälle Kysyisin kauanko tämä yleensä kestää vain paraneeko tästä ollenkaan Olen vielä 3viikkoa sairaslomalla ja sit on jälkitarkastus. Ammatiltani olen lähihoitaja ja sihteerikoulutuksenkin olen käynyt. Olen 48 vuotias. Kiitos .

Selkäleikkauksestasi on vielä niin vähän aikaa, että olet vasta kuntoutumassa. Kun mainitset, että nikamia on hiottu, on selvää, että arkuutta liittyy kaikkeen olemiseen. Jälkitarkastukseenkin on vielä usea viikko aikaa. Kaikki toipuvat yksilöllisesti, joten jatka saamesi ohjeiden mukaista liikuntaa samalla omia tuntemuksiasi kuunnellen. Kerrot, että sinulla on jo fysioterapeutti ja lääkärikontakti. Koska he tuntevat tilanteesi paremmin, suosittelen että keskustelet ajatuksistasi ja huolistasi heidän kanssaan.

 

Olen "hyväkuntoinen" 40-v nainen ja kärsinyt nyt iskias-särystä heinäkuun alkupuolelta lähtien. Kipu on päivittäistä, pääosin jomotusta/ pistelyä/ puutumista koko oikean jalan alueella. Työterveydessä on asiaa hoidettu, mutta magneettiin nyt odotan jotain kautta aikaa. Olen aina liikkunut paljon, mm keskivartalon lihaksisto on hyvässä kunnossa ja nytkään en näihin kipuihin lääkkeitä ole juuri syönyt - tulen kyllä toimeen tilanteen kanssa. Mutta minua huolettaa se, että tuleeko tilanteeni olemaan tämä koko lopun ikääni, ts. onko hermo jäänyt puristuksiin lopullisesti ja tämän jomotuksen kanssa on vain pakko oppia elämään (kaikki "suositellut" aikajanat 1-2kk on mennyt jo heittämällä ohi ja jalan tilanne on pysynyt koko lailla samana koko ajan)? Harmittaa kovin, mutta ei kai mahda mitään; sukuvika, kun suksi ei luista?! Hyviä jumppavinkkejä näillä teidän sivuilla - kiitokset näistä!

Vaikka vähäinen liikunta on selkäkivun riskitekijä, se ei tarkoita valitettavasti sitä, että monipuolisesti liikkuvalle ei voisi tulla selkäkipua. Akuuttiin kipuun kannattaa aina syödä kipulääkkeitä ja jatkuvaan kipuun lääkärin määräämiä lääkkeitä. Kivun pitkittymisen estäminen on ensisijaista selkäongelmien kasautumisessa. Mainitset tutustuneesi jumppavinkkeihimme, joten sinulle lienevät tuttuja myös iskiaksesta kertovat sivut. 

 

Lantion nosto

 

Olen vajaan vuoden ikäisen lapsen äiti. Raskauden loppuvaiheessa minulla oli iskiastyyppistä oireilua, säteili pohkeeseen ja jalka tuntui pettävän alta. Vaiva helpotti synnytyksessä mutta selkävaivat palasivat parin kuukauden jälkeen. Selkä on jäykkä ja alaselkää särkee ja minulla on puutumista jaloissa. Kävin 3 kertaa kiropraktikolla mutta yläselästä eivät lukot auenneet, alaselän nikamat ovat yliliikkuvia, niitä ei käsitelty. Nukkuminen on vaikeaa selkäsäryn vuoksi. Nykyään iltaisin tulee hieman "levottomat jalat" tyyppistä oireilua, jalkaterät puutuvat. Alaselässä ja pakaran yläosassa voimakkaita kipupisteitä. Kuntosalilla olen tehnyt ohjaajan kanssa kuntouttavia liikkeitä, mutta esim maastavetoa tehdessä (kevyellä kepillä) jalkapohjat puutuvat. Terveyskeskuksessa otettiin reumakokeet sekä rtg-kuvat, ne olivat ok. Jatkotutkimuksiin en päässyt. Mitään pistävää, liikuntaa rajoittavaa kipua ei ole, jatkuvaa jomotusta ja jäykkyyttä sekä puutumisia jatkuvasti. Liikunnan jälkeen iltaisin myös pohkeeseen säteilee. Mikä avuksi? Jatkuvia särkylääkkeitä vatsa ei kestä.

Raskauden ja synnytyksen jälkeen keskivartalon ja lantionpohjan tuen ja hallinnan harjoittaminen on tärkeää selkäkipujen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Koska mainitset yliliikkuvuudesta alaselässä, harjoittelun tulisi sinulla kohdistua syviin lihaksiin, jotka toimiessaan optimaalisesti tukevat selkää ja helpottavat asennon hallintaa. Kun olet yrittänyt maastavetoa, jonka jälkeen tulee puutumisoireita, voisi olettaa sen nimenomaan johtuvan siitä, ettet pysty hallitsemaan alaselkän asentoa maastavedon aikana. Koska liike aiheuttaa puutumista alaraajoissasi, suosittelen että jätät liikkeen toistaiseksi pois.  Kokeile helpompia selkää vahvistavia liikkeitä. Jatkossa ehdottaisin fysioterapeutin vastaanotolle menoa, jolloin harjoitteiden oikea suoritustekniikka tulee tarkistettua. 

 

Minulla on modic1 hohkaluuödeema, skolioosi, kulumia ym..aamut vaikeita ja nukkuminen...kampaaja olen ja työnteko vaikeutunut...kävelen,6km päivässä, kuntosalilla 4krt vko,1kehonhuoltotunti per vko...mm.pilatesrullaa ja selätintä...voinko tehdä kaikkea normaalisti vai pitääkö varoa jotain tiettyä esim.kyykkyä kuntosalilla...olen kova urheilemaan...Olen lähettämässä kuntoutuspaperit eläkeyhtiöön ja käynyt monissa eri hoidoissa mm.fysioterapia, kiropraktikko, osteopaatti, ei apua ollut...

Liikuntasi on monipuolista. Oman kehon tuntemuksia kuunnellen osaat varmasti kovana liikkujana varoa niitä liikuntamuotoja ja -liikkeitä, jotka aiheuttavat oireita. Pikemminkin ehdottaisin, että vähentäisit esimerkiksi kuntosalilla käyntejä, sillä lihakset eivät tarvitse noin paljon harjoituskertoja viikossa vahvistuakseen tai pitääkseen kuntoa yllä. Jos harrastamasi urheilulaji on kehonrakennus tai vastaava, ohjeet ovat tietenkin toiset.

 

Onko rutina niskassa merkki kulumasta? Näkyykö kulumat normaalissa röntgentutkimuksessa ja kuinka jatkotutkimuksiin pääsee? Minulla on ollut ongelmia selän kanssa lapsuudesta asti. Muistan, kuinka selkä kipeytyi parin tunnin kauppareissuilla, muutaman kerran jalat pettivät juostessa eli kaaduin. Olen myös loukannut selän kerran pahasti nuoruudessani (kaaduin rotvalliin päin enkä olisi noussut ilman, että kaveri nykäisi minut ylös). Miksi lääkäriin on hankala päästä selkäongelmien vuoksi? Miksi lääkärit ei usko selkäongelmiin ja miksi niitä ei tutkita? Olen keski-ikäinen ja olisi korkea aika saada asianmukaista ohjeistusta ja hoitoa niskaan ja selkään kun se vielä ehkäisee pahemmat ongelmat.

Rutina niskassa saattaa johtua kulumasta, mutta kulumat tai muut vähäiset muutokset ovat kuitenkin tavallisia eikä niihin varsinaisesti tarvitse kiinnittää huomiota. Suurin osa ihmisistä kokee elämänsä aikana selkäkipua eikä kaikkiin selkäkipuihin aina löydetä syytä. Tällöin käytetään termiä epäspesifit selkäkivut. Lisätutkimuksia ei tehdä, jos oireet eivät viittaa vakavaan selkäsairauteen. Tutkimukset eivät aina anna lisäarvoa selkäkivun selvittämiseen tai hoitamiseen. Jokainen kokee kivun aina eri tavalla ja se voi vaikuttaa ihmisen toimintakykyyn. Suurin osa selkäkivusta paranee itsestään ja toimintakyvyn haitta voidaan usein palauttaa kuntoutuksella. 

 

Hei! Minulla on todettu 12/2013 L5 spondylolyysi ja -olisteesi, L5-juurikanava-ahtaus vasenvoittoisena sekä L4-5-välissä oikealla diskusekstruusio kontaktissa L5-juureen. Minulla ollut ongelmana tämän vuoden kipu selässä nukkuessa;herään aina kipuun, kun vaihdan asentoa. Aamulla alaselkä on kipeä ja tosi jäykkä. Jaljapohjat ovat turvoksissa ja kipeät. Vasemmalla myös kantapää kipeänä. Alkukesästä jouduin olemaan 3 vkoa sairauslomalla, kun oikea jalkapohja kipuili niin, että kyynärsauvoilla piti kävellä. Eli onko kaikki oireet tyypillisiä selkääni nähden vai mistä kyse?

Sinun on syytä hakeutua uudelleen lääkäriin, koska oireesi on jatkunut jo pidempään. Ellet ole kokeillut patjan vaihtamista, omalle selälle sopivan patjan valinta on tärkeää varsinkin, kun oireita nukkuessa ilmenee. Jalkapohjien oireet saattavat johtua selän muutoksista, johon ilmeisesti lääkäri on päätynyt määrätessään sinulle sairausloman ja kyynärsauvat. 

 

Tervetuloa Tohtori Vahvaselän Selkäkouluun!

 

 

 

 

 

 

 

Selkäkanava